1. september 2015

Eva Eriksen er fratrådt

Den 1. september er Eva Eriksen fratrådt sin stilling som kommunikationsmedarbejder i Kiropraktik & sundhed, hvor hun de senere år har haft ansvaret for indholdet på den populære kiropraktorguide.dk samt Kiroinfo.

Spørgsmål vedrørende Kiropraktorguide og Kiroinfo skal fremadrettet rettes til kommunikationschef Christian Ankerstjerne på tlf. 2083 8984 el. via ca@danskkiropraktorforening.dk

Dansk Kiropraktor Forening og Kiropraktik & sundhed ønsker Eva alt vel fremover.

 

27. august 2015

Relevante kurser til Faglig Fredag på Årsmødet 2015

DKF's årsmøde 2015 venter i november. Det starter med hvad man roligt kan kalde en faglig fredag fuld af fordybelse den 13. november med kurser for både kiropraktorer og deres kliniksekretærer.

Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (NIKKB) arrangerer de 3 kurser, som handler om patientkommunikation, MR  og klinikpersonalekurset "Rundt om den kiropraktiske patient." 

Det er tilrettelagt sådan, at kiropraktorer og klinikpersonalet kan deltage i kurser hele dagen fra kl. 9 til 16.30.

Læs om de spændende kurser her på NIKKB's hjemmeside, hvor du også melder dig og klinikpersonalet til:

Frist for tilmelding til kurserne er 9. oktober.

Fredag aften holder DSKKB sædvanen tro sit faglige arrangement, som i år handler om evidens baseret praksis.

Årsmødet holdes i år på Copenhagen Mariott Hotel i København. Mere information samt tilmelding kommer senere, men du kan allerede nu læse mere om fx bestemmelserne omkring generalforsamlingen, som finder sted lørdag den 14 her på siden.27. august 2015

MetroXpress: Unge strømmer til kiropraktor

Med hjælp fra Dansk Kiropraktor Forening skriver gratisavisen MetroXpress i dag på forsiden og på side 2 om at børn og unge i langt højere grad tidligere søger behandling for deres rygsmerter.

I artiklen skydes skylden især på de unges medievaner:
- Børn er begyndt at blive meget mere stillesiddende ved en computer. Specielt nu, hvor der er iPads allerede i børnehaven, og alle har mobiler. Det gør, at deres kropsholdning bliver meget fremadrettet, så de bliver belastet på en anden måde end førhen, og det giver flere problemer,” siger kiropraktor Birgitte Holt fra Lyngby.

Lise Hestbæk, lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, glæder sig over at flere søger tidlig behandling, til trods for at der ikke er videnskabelig evidens for, at ryg- og nakkeskader kan kommes i forkøbet.

- Vi kan lave mange forebyggende indsatser for den enorme udgift, der er til behandling og førtidspension i dag, og det kan sandsynligvis spare mange penge på langt sigt,« siger hun.

Et almindeligt nummer af MetroXpress har godt 500.000 læsere. Artiklen er kommet i stand via proaktivt pressearbejde fra Dansk Kiropraktor Forenings kommunikationsteam.

 

20. august 2015

Sidste år var det Henrik og Hanne
- hvem skal hædres i år?

DKF uddeler 2 priser, som medlemmer kan indstille kandidater til: Kiropraktorprisen og Årets kiropraktor. Nu er det tid til at gå i tænkeboks og finde ud af, om der er nogen, du gerne vil indstille til en af de to priser.

Årets Kiropraktor tildeles en kiropraktor, som har ydet en særlig indsats inden for det kiropraktiske fagområde. Sidste år blev det Hanne Nøddeskou-Fink, året før Nis Alnor, og første gang titlen blev uddelt var i 2012, hvor Claus Dam Nielsen modtog den.

Alle medlemmer af DKF – inklusive studentermedlemmer – kan indstille kandidater, som der efterfølgende stemmes om på DKF Forum. Prisen uddeles på DKF’s årsmøde 14. november.
 
Vil du indstille en kollega til Årets Kiropraktor 2015, skal du sende en mail med skriftlig motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 1. oktober.

Kiropraktorprisen på 50.000 kr. uddeles af DKF til en person eller institution, der har gjort en særlig indsats enten inden for forskning på det biomekaniske område eller ved at sætte fokus på at skabe ny viden om det kiropraktiske virksomhedsområde. Alle medlemmer kan indstille kandidater. Prisen, som ikke kan søges, uddeles på DKF’s årsmøde, hvis bestyrelsen beslutter at uddele den.

Sidste år blev Kiropraktorprisen uddelt til studieleder Henrik Hein Lauridsen, Klinisk Biomekanik, Syddansk Universitet, som fik prisen for sin store indsats med at udvikle og drive kiropraktoruddannelsen. I 2013 modtog Jan Nordsteen og Tue Secher Jensen prisen for deres arbejde med kliniske retningslinjer. Da havde Kiropraktorprisen ikke været uddelt siden 2008, hvor den tilfaldt Rygcenter Syddanmark.

Har du et forslag til en person eller institution, der har gjort noget særligt, som bør udløse Kiropraktorprisen, så send dit forslag sammen med en motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 1. oktober.

Læs mere om priserne og de hidtidige modtagere


19. august 2015

Jan Nordsteen ny formand for selskabet

I foråret holdt Dansk Selskab for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik generalforsamling og selskabets mangeårige formand, Lars Rud Rasmussen, trådte tilbage, ligesom Thomas Skytthe Jakobsen og Mette Jensen Stochkendahl forlod bestyrelsen efter mange års arbejde.

Henrik Hein Lauridsen, Claus Dam Nielsen og Kim Corfixen blev valgt ind som nye medlemmer, og bestyrelsen har nu konstitueret sig med Jan Nordsteen som formand.

Jan Nordsteen er ledende kiropraktor på Københavns kommunes Ryg og Genoptræningscenter, hvor han udover ledelsesopgaver bl.a. varetager undersøgelse og behandling af rygpatienter i samarbejde med reumatologer, fysioterapeuter og socialrådgiver. Han er desuden sagkyndig kiropraktorkonsulent ved Patientombuddet.

Jan Nordsteen er uddannet kiropraktor fra Canada i 1989 og har også gennemført en masteruddannelse i folkesundhed, MPH. Han er hovedforfatter til Kliniske retningslinjer: Lumbal nerverodspåvirkning - undersøgelse og behandling med udgangspunkt i kiropraktorpraksis, som selskabet udgav i 2012. For dette arbejde modtog han i 2013 DKF's Kiropraktorprisen.


Her ses Jan Nordsteen i en undervisnings
-situation fra Faglig Kongres 2012.


De andre poster i den ny bestyrelse fordeler sig med Claus Dam Nielsen som kasserer og Kim Corfixen som webmaster. Lise Hestbæk, Henrik Hein Lauridsen og Martin Juulager er menige bestyrelsesmedlemmer.

Næste arrangement selskabet holder er til DKF's årsmøde fredag den 13. november, hvor der lægges op til en aften med fokus på evidensbaseret praksis.

Læs mere om selskabets fokusgrupper og aktiviteter på det relancerede www.dskkb.dk - tjek bl.a. den funktionelle kalenderfunktion, der egner sig godt til at blive føjet til hjemmeskærmen. 

 

13. august 2015

Er det rigtigt, dét vi ved om dig?

Det er tid til at tjekke, om DKF har de rigtige data om dig og især dine ansættelsesforhold. Den enkleste måde er at logge ind på DKF Forum og se under 'Min side'

For at logge ind på forum skal du bruge dit medlemsnummer. Dét står bag på KIROPRAKTOREN, men du kan naturligvis også få det oplyst ved at skrive en mail til os: DKF@danskkiropraktorforening.dk eller ringe 3393 0400.

Under 'Min side' kan du se - og rette i, det vi har registreret om dig, og om din klinik, hvis du er indehaver af sådan en. Det gælder stamdata som adresse, telefonnummer og mailadresser. Men du kan også se, hvilke ansættelsesdata vi har registreret, og det er smart, at disse oplysninger er korrekte, for der er ikke længe til, at vi gennemfører den næste lønstatistik for ansatte, som omhandler indtægten i september måned.  

Skal oplysningerne korrigeres, klikker du på 'Opdatér dine data'. Alternativt kan du skrive en mail til os: DKF@danskkiropraktorforening.dk eller ringe: 3393 0400. Telefontiden er mandag til torsdag: 10-16, fredag 10-15.

Her finder du lønstatistikken for 2013 og 2014.13
. august 2015

2 nye udvalgsformænd - og en genganger

DKF's tre interesseudvalg for henholdsvis klinikejere, privatansatte og offentligt ansatte har konstitueret sig hen over sommeren. De har udpeget formand og fordelt poster.

Kiropraktor Gunvor Jørnsgård fra Haderslev er udnævnt til ny formand for klinikejerudvalget. Gunvor Jørnsgård afløser Kirsten Sillehoved, som har været formand for klinikejerne i en lang årrække og trak sig tilbage, ligesom det andet mangeårige medlem Michael Randsøe, i forbindelse med dette års valghandling. 

Frank Føns fra Næstved er udnævnt til Klinikejerudvalgets næstformand og Stine Ørskov Hougaard fra Vejen er sekretær. Det nye medlem i klinikejernes udvalg, Troels Gaarde fra Århus, er kasserer.

De privatansatte har også fået ny formand. Det er det mangeårige medlem Anette Ravn Nørregaard fra Kolding. Den tidligere formand, Kristina Boe Dissing fra Odense, er fortsat medlem af bestyrelsen, som også tæller et nyt medlem i form af Dorthe Brandborg Olsen fra Haderslev.

De offentligt ansatte har beholdt deres formand, da Anne Mølgaard Nielsen, ansat på Syddansk Universitet tager endnu en periode i formandsstolen. Stine Haugaard Clausen fra Rygcenter Syddanmark er fortsat medlem af udvalget, som har fået nyt medlem i form af Charlotte Lindgaard Møller, ansat på Regionshospitalet Silkeborg.

Der vælges medlemmer til Klinikejerudvalget, Ansatte kiropraktorer i Privat Praksis og Udvalget for Offentligt Ansatte hvert andet år. Hvert udvalg kan bestå af op til fem medlemmer, der vælges for to år.

I april blev indkaldt kandidater, der ønskede at besætte pladser i udvalgene, hvor alle medlemmer kan stille op i forhold til, om man er klinikejer, privat eller offentligt ansat.

Det viste sig ikke nødvendigt at gennemføre valghandling for at besætte pladserne i udvalgene. Kandidaterne kunne rummes inden for de ledige pladser, og der er indtrådt et nyt medlem i hvert udvalg.

Læs mere om udvalgene: www.danskkiropraktorforening.dk/udvalg

 


13. august 2015

Rekordhalvår for kiropraktorerne

I løbet af årets første 6 måneder har landets kiropraktorer behandlet 243.696 forskellige danskere for smerter i bevægeapparatet. Det er 2,5 % flere end sidste år, og ca. 2 % procent mere end 2011, der er kiropraktorernes travleste år hidtil. Det viser nye tal fra Danske Regioner.

- Det er glædeligt, at udviklingen er positiv, for jeg er sikker på, at det ikke skyldes, der er flere der får ondt i ryggene. Der er bare flere, der har fået øjnene op for, at det hjælper at gå til kiropraktor, siger Lone Kousgaard Jørgensen, Formand i Dansk Kiropraktor Forening.

At mange danskere går rundt med ondt i kroppen, men ikke gør noget ved det, ærgrer formanden for de danske kiropraktorer:

- Som samfund er der mange penge at spare, fx på sygedagpenge og tabt produktivitet, når vi sørger for at udrede og behandle, inden mindre smerter udvikler sig til store problemer, der holder borgerne væk fra deres arbejde, og som måske endda på sigt resulterer i et smertefuldt forløb, og måske kræver en dyr operation, siger Lone Kousgaard Jørgensen og fortsætter:

- Uddannelsen på Syddansk Universitet sikrer, at vi hele tiden bliver flere og flere kiropraktorer spredt rundt i hele landet. Og derudover arbejder vi målrettet med at skabe kendskab til kiropraktikken. Brugerbetalingen er desværre meget svær at påvirke, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Forklaring: Grafen viser ikke antal behandlinger – men antal forskellige CPR-numre, der har besøgt en dansk kiropraktor-praksis. En person kan sagtens have besøgt en kiropraktor flere gange, men tæller alligevel kun som en i denne statistik.

Kilde: Danske Regioner/Dansk Kiropraktor Forening.10. august 2015

Europæisk rygkonference i København 2/9  

Det europæiske rygselskab EuroSpine, som udgiver European Spine Journal, holder sin næste konference i København. Det sker onsdag den 2. til fredag 4. september i Bella Center.

Ortopædkirurg Philip Sell, England, som sammen med professor Greg Kawchuk gæstede kiropraktorernes Faglig Kongres i november, var indtil for nyligt formand for Eurospine, der nu ledes af Haluk Berk fra Tyrkiet. Philip Sell er dog med i bestyrelsen.

Du kan læse programmet her, hvor du også kan tilmelde dig.5. august 2015

Tilbage på pinden

Sekretariatet er åbent igen efter 3 ugers sommerlukning. Ud over det daglige arbejde er der mange begivenheder i sigtekornet, især Årsmøde 2015 fredag den 13. og lørdag den 14. november. 

Sidste nyt er, at stedet bliver det nye, flotte Copenhagen Mariott Hotel på Kalvebod Brygge i Københavns havn. Desuden er tilmeldingen til NIKKB's kurser om fredagen åbnet. Her er kurser om patientkommunikation, MR og kursus for klinikpersonale. 

Tættest på er dog NIKKB's 25 års jubilæum - og kort efter den store medlemsfest her i akademikerhuset på Frederiksberg. Medlemsfesten finder sted fredag den 28. august og der er stadigt plads til at deltage i den gratis fest, hvor du kan møde DKF og de andre foreninger, shoppe rundt i boder, smage mad, opleve komikeren bag showet 'DJØF med løgn' samt runde aftenen af med dj-legenden Thomas Madvig og drinks. DKF deltager med en stand og quiz, hvor du kan vinde god vin.

Meld dig til her på Dansk Magisterforenings hjemmeside - det gratis for dig og en ledsager, men begrænset med plads, så skynd dig, hvis du vil være sikker på en plads.

OBS:
Næste nummer af KIROPRAKTOREN (nummer 3 i år) udkommer 22. september, og 1. september er der frist for opslag på max 80 ord til Markedspladsen og indrykning af betalingsannoncer , som indrykkes via DG Media .  


5. august 2015

Trafikulykker sætter sig ofte i ryggen

Skader efter trafiksammenstød kan have langvarige konsekvenser i form af smerter i nakke og brystryg. Helbredelsen handler ofte om meget mere end selve skaden. Det viser et nyt dansk studium.

Mange tilskadekomne efter et trafikuheld klager over andre symptomer udover smerte i nakken (piskesmæld). For eksempel smerter i andre dele af rygsøjlen eller kroppen, snurren og prikken i arme eller ben, træthed, kvalme, kognitive problemer, depression og angst og akut stressreaktion.

Smertetilstande efter trafikuheld, kan for en stor del af tilskadekomne i den voksne befolkning vare i op til et år, med nedsat fysisk aktivitetsniveau og forøget sygefravær som konsekvens. Mellem 50 – 80 % af alle tilskadekomne ved et sammenstød i trafikken rapporterer om nakkesmerter eller andre symptomer efter uheldet. Forskningsmæssigt har smerter i nakken været i fokus, medens brystrygsmerter (smerter i den midterste del af ryggen) er et mindre udforsket område. Studiet fandt en årlig gennemsnitlig incidens på 237 per 100,000 beboere.

- Vores studie viser at brystrygsmerter er et almindeligt forekommende symptom efter en trafikulykke, som det kan være svært at komme af med. Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen var kommet sig 101 dage efter den ulykke, de var involveret i; dog var omkring 23 % af deltagerne i undersøgelsen ikke kommet sig et år efter uheldet, siger Melker Johansson, fra Syddansk Universitet, der står bag studiet i samarbejde med andre forskere fra bl.a. Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (NIKKB).

De tilskadekomnes forventninger til deres helbredelse, deres generelle helbred og sammenfald med andre sygdomme kan have større indflydelse på helbredelsesprocessen end smerten i sig selv. Dette indikerer, at brystrygsmerter efter trafikuheld kan være komplekse, og involverer både fysiske og mentale aspekter af patienten og dennes liv.

- At helbredelsesprocessen kan være langvarig og at den påvirkes af en række biopsykosociale faktorer, er vigtig ny viden der kan inddrages af kiropraktorer, og andre behandlere, i deres håndtering af patienter med smerter i brystryggen efter en trafikulykke, siger Melker Johansson.

Formålet med Melker Johanssons studie var at undersøge hyppigheden af smerter i brystryggen, forløbet af de tilskadekomnes helbredelsesproces, og prognosen for denne smertetilstand. Studiet er baseret på data indsamlet via spørgeskemaer fra knapt tre et halvt tusinde tilskadekomne i den canadiske provins Saskatchewan. Resultatet af undersøgelsen er interessant og tilføjer ny, brugbar viden til den begrænsede viden, eksperterne har om smerter i brystryggen.

Se hele artiklen her: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejp.681/abstract

Undersøgelsen blev omtalt i KIROPRAKTOREN nr. 1 2015.
 


30. juli 2015

Fuldt optag og søgning steget  

Når kiropraktoruddannelsen Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet slår dørene op til et nyt studieår, er det med 92 nye studerende. De 85 studiepladser er mere end fyldt op, og over 200 har fået afslag. 

Omkring 300 har søgt om optagelse på kiropraktorstudiets 5 år dedikeret muskler, led og skelet. Dét er en stor stigning i forhold til sidste år, hvor i alt 262 søgte ind. Et studie for både hoved og hænder: Kiropraktorstuderende øver sig i det nye IT-baserede færdighedslaboratorium I-lab på Syddansk Universitet. Foto: Hanne Loop, 2014

Adgangskvotienten landede på 10,0, som er i den høje ende af skalaen. Det er højere end på det populære jurastudie, hvor kvotienten landede på 9,4 på Københavns Universitet. Det er til gengæld lavere end på de i år meget søgte medicinstudier, hvor kvotienten landede på henholdsvis 11,2  på Københavns Universitet og 10,9 på Syddansk Universitet.

Se alle optagelses- og ansøgningstal hos Uddannelses- og forskningsministeriets


Søgningen til kiropraktoruddannelsen har været stigende siden 2008, som var et katastrofalt ansøgnings-år for alle videregående uddannelser pga. gymnasiereformen. 

107 har søgt klinisk biomekanik som 1.prioritet. Det er på niveau med sidste år, hvor 114 havde uddannelsen til kiropraktor øverst på ønskelisten.

208 af de 318 ansøgere har søgt optag gennem kvote 2. Det svarer til 65%.

I mange år kunne optages 65 på studier, men stigende søgning og efterspørgsel på kiropraktor betød, at Syddansk Universitet fik lov til at øge optaget til 85 sidste år.

Studiestart sker to gange om året, så den ene halvdel af de 92 nye studerende starter i september, den anden i februar.

FAKTA OM KIROPPRAKTORUDDANNELSEN:
>At blive kiropraktor tager i alt 6 år. 

>5 års studier i klinisk biomekanik på Syddansk Universitet, hvor 80-90% af bachelordelen består af fællesundervisning med de medicinstuderende i de basale medicinske fag, giver autorisation som kiropraktor.

>Den efterfølgende 1-årige praktiske supplerende uddannelse i en kiropraktorklinik giver såkaldt ret til selvstændigt virke, så kiropraktoren kan behandle patienter på egen hånd og drive klinik.

>Der er kun 1 kiropraktoruddannelse i Danmark, og da der findes ikke lignende kiropraktoruddannelser i Sverige, Norge, Finland eller Tyskland. 

>Kiropraktoruddannelsen hedder klinisk biomekanik blev etableret i 1994 på Syddansk Universitet.

Se film og læs mere om klinisk biomekanik


23. juli 2015

Nyt fra verdensforbundet

Den succesfulde verdenskongres i maj fylder naturligvis en del i World Federation of Chiropractics (WFC) kvartalsrapport juni 2015, der lige er udsendt. Det betyder, at der er mange danske kiropraktoransigter i nyhedsbrevet, der minder om et lille tidskrift.

Nyhedsbrevet, der bærer titlen WFC's Quarterly World Report, omtaler bl.a. den danske kongresplanlægger Gitte Tønner, åbningstaler professor Jan Hartvigsen, to danske prismodtagere henholdsvis NIKKB-seniorforsker Alice Kongsted og professor Charlotte Leboeuf-Yde samt NIKKB-forskerne Lise Hestbæk og Mette Jensen Stockendahl, som var med til at bedømme posters.

Den netop aftrådte generalsekretær David Chapman-Smidt, der har fungeret som WFC's administrative leder siden forbundets dannelse i 1988, bliver takket og hædret og hans sidste beretning aflagt ved kongressen kan læses i uddrag.  

Engelske Richard Brown, tidl. direktør for den engelske kiropraktorforening, overtog Chapman-Smiths titel 1.juni. Chapman-Smidt er dog ansat i endnu 12 måneder for at sikre en god overdragelse fra den gamle til den nye leder.

Nyhedsbrevets sidste del bringer udvalgt nyt fra medlemslandene. Her kan man læse om en veloverstået kongres og fornyet samling i Israel, nye juridiske rettigheder og akkrediteret uddannelse i det helt nye medlemsland Malaysia, genvalg af den spanske formand, ny formand i Schweiz, velafholdt obligatorisk relicensing seminar i Thailand og fine resultater af en 'chiropractic awareness week' afholdt af den engelske kiropraktorforening.

Quarterly World Report omtaler også WFC's deltagelse i WHO's årsforsamling, der også fandt sted i maj måned.23. juli 2015

Danskere med til at planlægge lændesmerternes internationale kongres

Den tværfaglige verdenskongres for lændesmerter, som holdes hvert tredje år, finder næste gang sted i Singapore efteråret 2016.

Professor, forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet samt seniorforsker ved NIKKB, Jan Hartvigsen, er del af den videnskabelige planlægningsgruppe sammen med bl.a. fysioterapeut, pH.d. Hanne Albert fra Syddansk Universitet. 

Jan Hartvigsen skal også tale på kongressen, der har overskriften 'PROGRESS IN EVIDENCE BASED DIAGNOSIS AND TREATMENT'.

Kongressen blev i 2013 holdt i Dubai og afholdes af følgende samarbejdspartnere North American Spine Society, University of New England Main, Dept. of Rehabilitation, Sciences and Physiotherapy, University of Ghent, og Vert Mooney Spine and Sport Foundation. 

Den finder sted 31. oktober - 2. november 2016. Der åbnes for tilmelding i starten af 2016, men allerede nu kan man tilmelde sig nyhedsbrev på kongressitet: www.worldcongresslbp.com

Den danske kiropraktorkongres Faglig Kongres 2016 finder sted umiddelbart efter nemlig den 10.-12. november 2016.23. juli 2015

Smerteguide og mobilnakker i BT

Mandag 20. juli indtog ryggene dagbladet BT med Sisse Fiskers historie som case og kiropraktorforskning som baggrund. Anledningen var undersøgelsen fra Syddansk Universitet, der viser, at rygsmerter ofte vender tilbage.

"Rygproblemer er en stor udfordring, fordi smerterne rammer så mange og gør, at folk mister evnen til at arbejde og leve et godt liv.” udtaler kiropraktor Peter Kent, en af forskerne fra undersøgelsen.Det hjælper at søge behandling hos læge, kiropraktor eller fysioterapeut, fastslår artiklen. Rådet lyder, at hvis smerterne påvirker dit liv, er de ikke gået i sig selv efter en uge eller forværres de kraftigt i løbet af få dage, så søg hjælp. 

Peter Kent refererer studier, der viser sammenhæng mellem rygsmerter og bevægelsesmønstre. Er der mønstre, der forårsager smerterne, kan det derfor hjælpe at forsøge at ændre på dem og forhindre smerterne i at vende tilbage.

Rygpatienter kan også arbejde med at lære at leve med smerterne, udtaler Peter Kent. Artiklen indeholder en guide til, hvordan og råd om, hvordan smerterne kan lindres med fx træning, normal bevægelse varierede stillinger m.v.

Generelt mangler der meget mere viden, siger Peter Kent og udtaler:

"Hele området med muskel- og ledproblemer får ikke den støtte til forskning, det burde. Det er den dyreste faktor for samfundet i forhold til dens indvirkning på folks arbejdsliv og velfærd."

9. juli bragte BT et dobbeltopslag om begrebet mobilnakke, der tog udgangspunkt i det stigende brug af mobile enheder og risiko for nakkesmerter.
BT henvendte sig til professor og forskningsleder ved IOB og seniorforsker ved NIKKB, Jan Hartvigsen, der udtalte sig til citat til artiklen. 

"Ondt i nakken er generelt et stigende problem, og vores mobil- og tabletvaner bidrager uden tvivl til det. Den nye teknologi er kommet hurtigt ind i vores hverdag, og vi er stadig ved at inde ud af, hvordan vi skal håndtere den bedst muligt. Brug af teknologi påvirker kroppen fysisk, og derfor ser vi denne epidemi," siger han blandt andet.7. juli 2015

Operationer fylder i sundhedsforsikringer

Forsikringsselskaberne udbetalte i alt 1,3 milliarder kroner i 2014 til behandling af danskerne. Omkring 60 procent, svarende til 780 millioner kroner, gik til operationer mod 54 procent året før.

​Over to millioner danskere har nu en sundhedsforsikring, viser de nyeste tal fra Forsikring & Pension. Og det er særligt, når danskerne selv skal betale for en operation, at de trækker på deres sundhedsforsikringer.
 
Omkring 60 procent af de samlede erstatningsudbetalinger på 1,3 milliarder kroner i 2014 gik til at betale forundersøgelser, operationer og genoptræning.

Det viser, at operationsforløb ofte er ganske dyre. Udgifter til danskernes psykolog- og psykiaterbehandling udgjorde i 2014 knap 15 pct. af udbetalingerne mod 13 procent året før. Siden 2003 har sundhedsforsikringerne i stigende grad finansieret danskernes behandlingsbehov hos psykolog og psykiater.
 
Sundhedsforsikringerne er især vigtige for stressramte danskere, fordi den offentlige sygesikring ikke giver tilskud til psykologhjælp, der ydes på grund af stress.
 
Godt 20 procent af erstatningsudbetalingerne gik i 2014 til at betale for danskernes behandling hos fysioterapeut og kiropraktor mod knap 25 procent året før. I kroner og øre svarer det til en nedgang på ca. 80 mio. kr.

Se hele opgørelsen her

 

30. juni 2015

Sommerlukket i uge 29-31

Sekretariat holder sommerlukket i uge 29-31 (fra den 13. til den 31. juli).

Ved uopsættelige spørgsmål af juridisk eller personalemæssig karakter kan chefkonsulent Annette Bonne kontaktes (mobil 2926 2591) og ved  mediehenvendelser kommunikationschef Christian Ankerstjerne (mobil 2083 8984).

Andre uopsættelige spørgsmål kan rettes til direktør Jakob Bjerre (mobil 2671 1602).

God sommer!

 

30. juni 2015

Fodterapeuten

Det seneste nummer af Fodterapeuten, de statsautoriserede fodterapeuters blad, minder mere om en lilesøster til KIROPRAKTOREN end vi er vant til.

For udover forsidehistorien, et stort interview med DKF’s formand, Lone Kousgaard Jørgensen og fodterapeuternes formand, Tina Christensen, er der en omfattende artikel om vokseværk med fokus på kiropraktor Lene Hare-Mortensen fra Kaserneklinikken i Holbæk.

Du kan læse hele bladet her: http://ipaper.fodterapeut.dk/Fodterapeuten/2015/Fodterapeutennr3juni2015/  

 

30. juni 2015

Lotte Frits Zeeberg fratræder

Kommunikationskonsulent i Kiropraktik & sundhed, Lotte Frits Zeeberg, er fratrådt. Lotte har nemlig fundet nyt spændende arbejde som kommunikationsmedarbejder på Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense, hvor hun også bor.

Lotte har arbejdet i Kiropraktik & sundhed siden foreningen holdt til i en lejlighed på Amager, kun afbrudt af en årrække på TV2 og en periode på NIKKB. DKF og Kiropraktik & sundhed ønsker Lotte god vind i fremtiden!26. juni 2015

15 kiropraktorer færdige

Dekan Ole Skøtt fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet ønskede i dag 15 nyuddannede kiropraktorer fra Klinisk biomekanik tillykke - med en uddannelse, som er af meget høj kvalitet og enestående i Norden.

- Befolkningen bliver ældre, det får stor betydning for patientsammensætningen fremover, hvor den tredje alder varer 20 år. Patienterne får flere sygdomme, når de bliver ældre, og I får et stor ansvar for at stille den rette diagnose. Som kiropraktorer skal I altså også kunne se sammenhængen mellem forskellige sygdomme; ikke kun sygdomme i bevægeapparatet. Det mener vi, at I er godt rustet til med det tværfaglige og –videnskabelige samarbejde, I har oplevet på Fakultetet. Lykke til, sagde han i sin tale til dem.

Efter overrækkelsen af eksamensbeviserne, holdt de to repræsentanter fra kandidatholdet, Sandra Furnes og Johannes Mackeprang, tale for holdet. De havde lavet en alternativ undersøgelse af , hvor særligt deres hold har været. Den fremlagde de fuld af humor, men fik også vist, hvor godt styr de har på videnskabeligt arbejde og statistik.

Efter et musikalsk cello-indslag fra Syddansk Musikkonservatorium, holdt forskningsleder, professor Berit Schiøttz-Christensen, Medicinsk Rygafdeling, Rygcenter Syddanmark, festforelæsning.

- Da jeg blev kandidat, havde jeg den samme følelse, som jeg tror, I har: Hvad er det for et ansvar, jeg skal til at tage? Det er et stort ansvar, og I skal bare tage det, for vi glæder os til at arbejde sammen med jer, sagde hun blandt andet til de nye kiropraktorer.


 

26. juni 2015

Konference i Canada

Canadian Chiropractors Association holder konference og udstilling i Niagara Falls den 16.-18. september 2015.

På konferencen sættes der især fokus på evidens i forbindelse med patient- og praksisindsatsen. Programmet byder derudover på en lang række spændende talere og begivenheder.

Der er rabat på konferencegebyret frem til og med den 30. juni. Læs mere om konferencen her: www.ccaconvention2015.ca  

 

25. juni 2015

Sundhedsdoktor

DKF og Sundhedsdoktor (SD) mødtes den 9.  juni for at drøfte de foreløbige erfaringer efter at Codan Care er skiftet fra SOS til SD.

Den værste knast er SD's ’klippekortsystem’ med bevilling af 6 behandlinger, hvor ydelser med tillæg tæller for to behandlinger, hvilket forvirrer både patienterne og kiropraktorerne.

På trods af vedholdende opfordringer fra DKF om at tælle behandlinger som resten af verden, fastholder SD. Efterfølgende er der dog opstået tvivl om dette, fordi en medarbejder i SD telefonisk har fortalt det modsatte til Troels Gaarde, hvilket han har orienteret om på Forum. Ledelsen i SD fastholder dog i skrivende stunde fortsat deres særlige måde at tælle på, men DKF fortsætter med at presse på for at få det ændret.

De væsentligste konklusioner fra mødet var i øvrigt, at SD ændrer deres procedure, så det igen bliver patienterne der skal kontakte SD, når der er behov for flere behandlinger og at SD ikke ønsker at intervenere i behandlingsløbene og derfor typisk også bevilger yderligere behandlinger, når patienten efter drøftelse med kiropraktoren anmoder herom.

På forum er der redegjort nærmere de øvrige resultater af dialogen med SD.

 

LÆS FLERE NYHEDER FRA 1. og 2. kvartal i 2015


LÆS ÆLDRE NYHEDER

 

5. maj 2015

Flertal vil give massører ret til at manipulere

Det er netop kommet til Dansk Kiropraktor Forenings kendskab, at et flertal i Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg (med undtagelse af S, SF og RV) ønsker at give registrerede alternative behandlere (de såkaldte RAB-godkendte behandlere), fx massører, ret til at foretage manipulationsbehandlinger.

Den 28. april 2015 har et flertal i Sundhedsudvalget (V, DF, EL, LA og KF) afgivet en beretning om ændring af retsstillingen for udvalgte behandlere. I beretningen står der bl.a. at læse:

”Et flertal i udvalget (V, DF, EL, LA og KF) (…) ønsker (…) at sidestille (…) RAB-godkendte behandlere med læger og kiropraktorer, for så vidt angår manuel behandling af kroppens led, herunder manipulationsbehandlinger.

Flertallet pålægger derfor regeringen inden den 13. maj 2015 at fremsætte et lovforslag, der sikrer, at de nævnte faggrupper får ret til at udføre manuel behandling af kroppens led, herunder manipulationsbehandlinger bl.a. omfattende nakke og ryg.

(…)

Lovændringen vil ikke ændre overordnet på kiropraktorernes autorisation og dermed tilskudsberettigelse.

Kiropraktorerne bevarer autorisationen, uddannelseskravene, titelbeskyttelsen og de offentlige tilskud.”

Beretningen kan læses i sin helhed her: http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/suu/bilag/1369/1523544.pdf

De vigtigste bilag her:

Ordførernotat: http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/suu/bilag/1337/1522209.pdf

Svar fra Sundhedsministeren om baggrunden for de nuværende regler og evt. initiativer til at ændre dem: http://www.ft.dk/samling/20131/almdel/suu/spm/699/svar/1140505/1375333/index.htm)

Sundhedsstyrelsen har i tilknytning til sagen netop anmodet om svar på en række spørgsmål vedr. manipulation, og Dansk Kiropraktor Forening har sammen med NIKKB afgivet følgende høringssvar:

Høringsvar, Bilag A, Bilag B

Dansk Kiropraktor Forening er i øvrigt fuld gang med at tage kontakt til politikere m.fl. for at få et overblik over situationen og påvirke det videre forløb.

Det vurderes ikke sandsynligt, at der vil blive fremlagt et lovforslag allerede den 13. maj. Det betyder, at et lovforslag tidligst fremsættes efter et valg, når det nye folketingsår begynder til oktober.

Bestyrelsen vil på et ekstraordinært møde i næste uge drøfte sagen og vil endvidere inddrage hele det politiske niveau i foreningen (kredsbestyrelserne, Samarbejdsudvalgsmedlemmer, Dansk Kiropraktor Råd m.fl.) på det årlige sommer-seminar den 29.-30. maj 2015.

FAKTA: Hvad er en beretning?

"Når et udvalg har afsluttet sit arbejde med et forslag, skriver udvalget en betænkning. Men hvis udvalget ønsker at have mere tid og arbejde videre med forslaget i den følgende folketingssamling, kan udvalget vælge at skrive en beretning i stedet for.

En beretning indeholder udvalgsmedlemmernes holdning til forslaget. Hvis disse holdninger deles af et flertal i Folketinget, vælger ministeren typisk at tage højde for det og ændre forslaget, når ministeren genfremsætter det i den følgende folketingssamling.

Udvalget kan også skrive beretninger over emner, der ikke har været behandlet som forslag i Folketingssalen. F.eks. kan udvalget tildele en minister en ”næse” i en beretning."

Kilde: ft.dk