Kroniske smertepatienter: Kiropraktoren hjælper os bedst 

Den største udfordring for mennesker med kroniske smerter fra eksempelvis hovedpine eller slidgigt er en væsentligt forringet livskvalitet, viser ny undersøgelse fra Migræne & Hovedpineforeningen. Kiropraktoren er den specialist, som bedst afhjælper patienternes kroniske smerter.

Af Christian Ankerstjerne, kommunikationschef, DKF

73% af danskere med kroniske smerter oplever en væsentlig forringelse af livskvaliteten som den største udfordring ved at være smertepatient. Samtidigt oplever 43% af de kroniske smertepatienter det som en stor udfordring, at de ikke kan sove ordentligt om natten på grund af smerterne. Og manglende søvn øger risikoen for en lang række andre sygdomme.

– I gennemsnit 27%, altså mere end hver fjerde kroniske smertepatient, oplever, at deres behandling ikke er effektiv. Blandt hovedpinepatienterne er dette tal oppe på 39%. Kroniske smertepatienter får typisk behandling med fysisk træning, receptpligtig og ikke-receptpligtig medicin, fysioterapi, kiropraktik og i nogle tilfælde naturmedicin.

53% af de adspurgte angiver, at kiropraktorens manuelle behandling i høj grad eller i nogen grad dæmper deres smerter. Alligevel er det kun 13% af patienterne, der af lægen opfordres til at besøge en kiropraktor.

Kiropraktik hjælper mest
I DKF glæder formand Lone Kousgaard Jørgensen sig over at kunne hjælpe de kroniske smertepatienter:

– Rigtigt mange kroniske smertepatienter cykler rundt i systemet fra undersøgelse til undersøgelse gennem flere år uden at blive tilbudt andet end smertestillende behandling. Når de kommer til os, får de en grundig undersøgelse, der faktisk ofte bekræfter den diagnose, de har fået på deres vej gennem systemet, men de får også tilbudt den behandling, de har efterspurgt, siger hun, og fortsætter:

– Jeg oplever ofte at få patienter ind af døren, der har kæmpet med smerter i mange år. De er blevet undersøgt og undersøgt og undersøgt, men har stort set ikke prøvet nogen behandling. Tværtimod får de ofte at vide, de skal lære at leve med smerterne. Derfor ærgrer det mig, at så få patienter anbefales kiropraktor af deres læge, slutter Lone Kousgaard Jørgensen.

53% af de adspurgte angiver, at kiropraktorens manuelle behandling i høj grad eller i nogen grad dæmper deres smerter. Alligevel er det kun 13% af patienterne, der af lægen opfordres til at besøge en kiropraktor


Tages ikke seriøst
– Hovedpinepatienter og andre patienter med kroniske smerter slås med en lang række af de samme udfordringer. At have kronisk ondt er ikke som et brækket ben. Det er svært at se på vores medlemmer og andre mennesker med kroniske smerter, at de er syge. Vi har derfor lavet undersøgelsen for at sætte fokus på en række af de udfordringer, som mennesker med hovedpine eller andre kroniske smerter slås med. For med en usynlig skavank er det ofte svært at blive taget seriøst og anerkendt som patient – både af sundhedssektoren og af vores omgivelser,” siger Hanne Johannsen, formand for Migræne & Hovedpineforeningen.

Hanne Johannsen påpeger, at mange mennesker med kronisk hovedpine eksempelvis er bange for at fortælle om sygdommen på arbejdspladsen af frygt for at blive fyret.

– I det hele taget oplever jeg, at kroniske smertepatienter ofte må slås med meget uvidenhed fra omgivelser om deres tilstand. Og det er svært at slås, når man konstant har ondt et eller andet sted i kroppen, forklarer Hanne Johannsen. 

 

Migræne og Hovedpineforeningen
– en uafhængig patientforening for medlemmer med alle former for migræne og hovedpine. Foreningen oplyser presse, politikere og offentligheden om hovedpine og rådgiver patienter, holder arrangementer og støtter forskning. På www.hovedpineforeningen.dk skriver foreningen bl.a.: ”Som medlem i Migræne & Hovedpineforeningen er du aldrig alene, vi opretter løbende selvhjælpsgrupper. Kontakt os hvis du er interesseret, der hvor du bor, vi hjælper gerne.”


***********************************************************
Ifølge Statens Institut for Folkesundhed lider mere end 800.000 danskere af kroniske smerter defineret som smerter, der har varet i seks måneder eller længere. Tallet er forbundet med stor usikkerhed, da mange sandsynligvis ikke er diagnosticeret, og tallet kan derfor være højere.

Kroniske smerter koster ifølge SmerteDanmark årligt samfundet 1 million tabte arbejdsdage og 40 mia.kr (kontakt til sundhedssystemet, sygedage og førtidspensionering) 
***********************************************************
 


Overvældende interesse for projekt om børns hovedpine

– I løbet af de 3 første måneder har vi mærket ovevældende interesse og fået 60 henvendelser. Vi er i gang med at inkludere dem, som egner sig. Foreløbigt er 26 i gang, og en del flere på vej med de indledende sms-besvarelser, fortæller kiropraktor Susanne Lynge.

Som projektleder skal hun sammen med børnelæge Olav Bennedbæk og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (NIKKB) skal hun afdække effekten af kiropraktisk behandling på skolebørn med tilbagevendende hovedpine. 

Fra NIKKB er seniorforskerne ph.d. Lise Hestbæk, professor, ph.d. Jan Hartvigsen samt direktør, ph.d. Henrik Wulff Christensen videnskabelige konsulenter.

De børn, som er med nu, døjer virkelig med hovedpine


Effektmål er hyppighed, styrke, medicinforbrug og sygefravær. Der skal rekrutteres 200 forsøgsbørn til et 4 måneders behandlingsforløb. Halvdelen modtager kiropraktisk behandling, resten placebobehandling. Feedback sker i en ugentlig sms.

Svære tilfælde og begge køn
Susanne Lynge fortæller, at projektet får mange mails fra forældre, som ”bare håber så meget”, at deres barn ”må få lov at deltage”, for ”alt er prøvet”.

– De børn, som er med nu, døjer virkelig med hovedpine. De fleste har haft hovedpine i mere end 1 år, så det er kroniske problemer, vi står med. Det er hovedsageligt børn i 7-11 års alderen, men også nogle ældre. Lige mange drenge og piger, forklarer Susanne Lynge.

Efter de 4 måneder deltager barnet i en afsluttende evaluering, hvor det vurderes, om der er opnået en signifikant forbedring. Er det ikke tilfældet, vil de blive tilbudt kiropraktisk behandling i et 4 måneders forløb eller videre udredning hos projektets børnelæge, afhængigt af hvilken gruppe de var i under selve undersøgelsen.

Der vil også være en opfølgende kontakt med barnet 1 år efter for at indhente viden om langtidseffekten.

Eventuelle bivirkninger registreres systematisk, og alle deltagere modtager generelle anbefalinger om spisevaner, søvn, motion, siddestillinger ved computer m.m.

Projektet er støttet af Kiropraktorfonden og Migræne & Hovedpineforeningen, som Susanne Lynge og Olav Bennedbæk også samarbejder med om oplysningsaktiviteter. Sammen med foreningen holdt de eksempelvis foredrag i Aalborg i februar:

– Der var fuldt hus med 45 deltagere, heriblandt flere børn og teenagere. Efter mit indlæg om projektet fortalte Olav Bennedbæk også om hovedpinepatienter- så alt i alt, en rigtig god oplevelse, fortæller Susanne Lynge. 

*************************************************************
Hjælp projektet
Projektet skal rekruttere 200 børn, som skal opfylde disse betingelser: bopæl i Region Nordjylland, 7-14 år og tilbagevendende hovedpiner gennem mindst et halvt år.
• Kontakt projektleder Susanne Lynge:
sl@kiropraktiskcenter.dk eller tlf. 53 82 25 44.
**************************************************************


Kiropraktor Susanne Lynge har en mastergrad i kiropraktisk pædiatri. Til daglig driver hun klinik i Brønderslev sammen med Jens Rosing. Nu er hun også projektleder.

 

 

Artiklen er fra...

KIROPRAKTOREN nr. 1, marts 2016,

Dér kan du også læse om:

Hvornår der kommer robotter i kiropraktorklinikken

Hvad kiropraktorer laver, når de arbejder på hospitaler

Om hårdt arbejde giver ondt i ryggen eller ej - hvad viser undersøgelser?

Og om kultur på recept, om nyt spørgeskema til børn med ondt i ryggen udviklet af studerende og meget meget mere...

 

 

  

Find en kiropraktor