Over 200 børn – og mindst lige så mange voksne – ved nu mere om ­ryggen, og hvordan man bedst ­tager vare på den. Og så har de lært, at en kiropraktor ikke er en terapeut med brevkursus, men en universitets­uddannet specialist. ­De har diplomer til at minde dem om det hjemme i stuerne og T-shirts til børnehaven eller skolen.

Af Tanja Skov Carlsen, DKF’s sekretariat

”Det er så ubeskriveligt fedt at være en del af, og vi føler virkelig, at både voksne og børn er blevet inspireret,” fortæller de to kiropraktorstuderende Amalie Frost og Kasper Skov, som igen i år stod i spidsen for Rygfessor-kampagnen i efterårsferien, hvor DKF markerede World Spine Day i tre byer.

Sidste år var der også tre events, men i år var de mere forskellige fra hinanden. 

Assistance fra FNKS
Det første ’Bliv Rygfessor’ indledte kampagnen med en stor event i Odense på selve World Spine Day – på dansk ’Ryggens Dag’ – 16. oktober.

Amalie Frost og Kasper Skov fik assistance fra 3 medstuderende i form af formand for Foreningen af Nordiske KiropraktorStuderende (FNKS) Nanna Madsen, formand for FNKS’ Internationale Udvalg Morten Thunæs Bækgaard og Kim Gandrup. Det foregik kl. 11-16 foran store varehuse i Rosengårdscentret. Næsten 100 børn gennemførte de 4 opgaver, hvor alle sanser og evner skal på arbejde – og kunne gå hjem med titlen ”rygfessor”, diplom og T-shirt.

Ind på biblioteker
Onsdag 19. oktober rykkede de to rygnørder til Vejle, hvor eventet primært grundet dårligt vejr blev holdt indendørs på Vejle Bibliotek. 

Der blev uddannet cirka 50 børn, og det var endnu en rigtig god oplevelse, fortæller Kasper Skov og Amalie. Biblioteket syntes rigtigt godt om konceptet og har kontaktet DKF efterfølgende, fordi de meget gerne vil lægge lokaler til det en anden gang.
Fredag 21. oktober blev 40 børn uddannet til ”rygfessorer” på Hadsund bibliotek, der ligger i byens kulturcenter. Det blev afviklet i samarbejde med John Petris ’Kiropraktisk Klinik Hadsund’ med kiropraktor Susanne Bach som primus motor:

”Jeg synes, det var et virkeligt godt arrangement. Amalie og Kasper er super dygtige, søde og engagerede. Børnene var vilde med det, og biblioteket, hvor vi holdt det, sagde, vi endelig gerne måtte komme en anden gang,” fortæller hun.  

”Det er simpelthen et fantastisk initiativ fra DKF,” supplerer hun.Med materiale fra DKF-sekretariatet havde forinden gjort en stor indsats for at skaffe opmærksomhed om, at det foregik, så det blev omtalt i flere lokalaviser, og der var hængt plakater op og uddelt flyers.

Budskaber til de voksne Sammenlignet med sidste år var der generelt mere nysgerrighed og opmærksomhed om kiropraktik og uddannelsen blandt de voksne, konkluderer Amalie Frost og Kasper Skov. 

Voksne får udleveret folderen ’Hvorfor RygFessor?’ Den fortæller om udbredelsen af rygsmerter, vigtigheden af tidlig forebyggelse og viser øvelser for børn, som voksne kan lave sammen med dem for at få flere bevægelsesvaner ind i hverdagen – som folderen i øvrigt giver flere gode råd til. Øvelserne er enkle, sjove gymnastikøvelser fra World Spine Days’ Straigthen Up-program. 

Digital kampagne også
Før, under og efter blev ’Rygfessor’-events’ne dokumenteret på DKF’s og Kiropraktorguides sociale medier, som dermed også bar kampagnens budskaber frem. 

Kiropraktorguides nyhedsbrev, som blev udsendt lige før efterårs­ferien, handlede også om dem, så også de 23.000 abonnenter blev oplyst om tidlig forebyggelse og rygsundhed i ’Rygfessors’ navn. DKF havde tilmeldt sig som officiel World Spine Day-deltagende organisation og ’Bliv RygFessor’ lå på kort, der samlede events fra hele verdenen. 

Læs mere:
Rygfessors danske site: www.danskkiropraktorforening.dk/rygfessor Rygfessors engelske site:
www.danskkiropraktorforening.dk/spinepro

Tjek #rygfessor #Worldspineday på sociale medier

 

Hvad går RygFessor ud på?

Artiklen er fra

KIROPRAKTOREN nummer 4 2016

Find en kiropraktor