Dansker i spidsen for Hollands kiropraktorer - Dansk Kiropraktor Forening

Danske Gitte Tønner, uddannet fra Syddansk Universitet, er ny formand i Holland, hvor kiropraktorer hverken har lovgivning eller uddannelse og kun meget lidt forskning. Dét er hun startet på at gøre noget ved.

Af Tanja Skov Carlsen, DKF’s sekretariat

Tre europæiske foreninger ledes nu af kiropraktorer fra Syddansk Universitet: den danske, den svenske og den hollandske – Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), som Gitte Tønner blev valgt som formand for i april efter omkring et halvt år som konstitueret.

– Det er tid til at kigge mere udad end indad for os. Derfor har vi bl.a. planer om en proces, der skal hjælpe med positiv presse og positionering, fortæller hun om en af de første indsatser, hun står i spidsen for.

– Jeg har også opsat et forskningsnetværk – NCA Research Network – som skal gøre det lettere for forskerne at ’connecte’ med klinikker, som vil levere data til deres projekter. Vi har også endeligt fået indført en erklæring om informeret samtykke og vejledning i, hvordan man bedst indhenter samtykke. Vi er også i gang med at friske op på vores kliniske retningslinjer, fortæller Gitte Tønner fra Amsterdam, hvor hun bor og arbejder.

Hun supplerer:
– Jeg har nye ideer mht. uddannelse og forskning, og hvordan vi kan koble det sammen, men det er for tidligt at gå i detaljer, da jeg stadigt er i de indledende runder med samarbejdspartnere.

Register og standarder
– Der er ingen titelbeskyttelse, lovgivning eller uddannelse hernede. Vi har en lille forskergruppe på Vrije Universiteit i Amsterdam, bl.a. ph.d. Sidney Rubinstein, og jeg håber meget, at dette universitet kan blive en vigtig samarbejdspartner i fremtiden med hensyn til uddannelse. Vi sponsorerer vores egen forskning med et fast beløb fra kontingentet, forklarer Gitte Tønner.
 
I mangel af nogen former for regulering oprettede kiropraktorer selv i 2001 foreningen Stichting Chiropractie Nederland (SCN), som har til formål at sikre og synliggøre en vis standard og god kvalitet blandt landets kiropraktorer.

SCN vedligeholder et register, som kiropraktorer kan få lov stå i, hvis deres uddannelse er akkrediteret af European Council on Chiropractic Education, hvis de gennemfører foreningens1-årige turnusuddannelse, og hvis de løbende optjener 160 efteruddannelsespoints hvert femte år. Desuden besøger SCN klinikkerne for at efterse, at de lever op til bestemte kriterier fx for indretning og journalføring.

– SCN blev oprettet hovedsagligt af NCA-medlemmer, men man kan jo dårligt teste og godkende sig selv, så vi måtte finde på et eksternt organ med egne statutter og regler. Nu sidder der fx to ikke-kiropraktorer i deres bestyrelse og tidligere var en læge også bestyrelsesmedlem.

Med 291 er NCA, som har eksisteret i 43 år, Hollands største forening for kiropraktorer. I alt anslås der at være omkring 400, måske flere, i landet, som også huser foreningen Dutch Chiropractic Federation (DCF). Dén er hverken medlem af ECU eller WFC, men affilieret med International Chiropractic Association, den ene af de to store amerikanske kiropraktorforeninger. Gitte Tønner fortæller, at DCF står for andre kvalitetskriterier og et andet etisk kodeks end NCA.

En tilskudsjungle
– Vi har ikke en national sygesikring, som I kender det i Danmark. Alle skal anskaffe sig en basissygeforsikring, som er lovpligtig, og dækker det mest basale. Patienterne får tilskud fra deres sygeforsikring, hvis de har betalt for den store pakke – de kan få dækket 80-100% i den pakke op til et vist beløb. Der er rigtig mange forskellige selskaber, og de har hver 2-7 pakker, så det er lidt en jungle at finde ud af som patient, fortæller Gitte Tønner.

Hvordan vil du overordnet beskrive kiropraktikkens status?
– Som jeg siger til mine patienter: “På en god dag er jeg alternativ, på en dårlig dag livsfarlig kvaksalver – og i Danmark er jeg en del af sundhedsvæsenet”.

– Man kan som danskuddannet føle sig splittet. Vi kan så meget især differentialdiagnostisk, som kan føles som fuldstændigt spildt talent her. Undtagelsen er, når jeg skriver til egen læge, om en kompleks neurologisk casus, så får man komplimenter – eller når man ser en aorta aneurisme eller et myelom på et røntgenbillede, som radiologen missede…

– Dem, det i virkeligheden handler om – nemlig patienterne – de er glade for os, de er loyale, og mange klinikker melder, at de mangler kolleger og har travlt i dagligdagen. Men jeg tror også, at netop travlhed i de enkelte klinikker virker som en dæmper på trangen til at profilere sig, fordi mange (måske genkendeligt?) tror, at med mere viden om kiropraktik, og hvad vi kan, så løber det da helt amok i klinikkerne. Men: Vi bliver nødt til at tænke videre end vores egen behandlerbriks, hvis vi vil sikre os, at der er plads til os senere hen.

– Der er rigtig mange manuelterapeuter i Holland, som mener, at de kan det samme som os. Det mener regeringen og mange universitetsledere desværre også. Det handler mine samtaler på diverse universiteter om, som jeg besøger i maj måned som en del af mit push for mere opmærksomhed på vores fag og kunnen.

Er det nemt eller svært at drive praksis i Holland?
– I de 8½ år jeg har haft egen klinik i Amsterdam, har jeg ikke haft behov for at reklamere. Det handler i al enkelhed om at gøre et godt stykke arbejde, som taler for sig selv, så reklamerer ens patienter af sig selv! ’Under-promise and over-deliver’ er mit motto.

Lige efter studierne i Odense, hvor Gitte Tønner var engageret i nærmest alt hun kunne komme i nærheden af, flyttede hun ”til Holland på eventyr”, som hun siger.

– Allerede under min turnus i Holland var jeg aktiv for NCA, og efter turnus blev jeg spurgt, om jeg ville sidde i bestyrelsen, så siger man jo ikke nej! Efter de 3 år blev jeg organisator for ECU Convention 2012, som det år foregik i Amsterdam, og året efter overtog jeg fra Vasilis Maltezopoulos funktionen som ECU Convention Organizer. Da jeg var færdig med det, blev jeg kasserer i NCA. Jeg havde kun været ude af bestyrelsen i 6 måneder, da jeg blev hentet tilbage som midlertidig formand, da den siddende trådte ud før tid, fortæller Gitte Tønner og slutter:

– Når man kigger tilbage, kan det vel ikke komme som en overraskelse, at jeg er blevet formand. Men det er jo lidt morsomt, at en ikke-hollænder skal dirigere en hollandsk forening.


Gitte Tønner, 43 år
• Uddannet kiropraktor fra Syddansk Universitet i 2004. Derudover en næsten færdiggjort bachelorgrad i engelsk fra Københavns Universitet. Certificeret i Neurochemistry and Nutrition fra Carrick Institute. Følger regelmæssigt kurser i funktionel neurologi. Stor D-vitamin-nørd.
• Organisator af ECU Convention 2012 i Amsterdam. Fra 2014-16 faglig tilrettelægger for ECU Convention.
• I studietiden aktiv i studienævn, institutbestyrelse, WCCS-udvalget, FNKS-bestyrelsen og som faglig vejleder.
• Som færdiguddannet aktiv i bestyrelse og PR-udvalg i Nederlandse Chiropractoren Associatie, og nu formand.
• Bor på en kunstig ø lige uden for Amsterdam centrum med to katte og en lille sportsvogn.

 

 

7. juni 2018

Artiklen er fra

KIROPRAKTOREN juni 2018.

Her kan du også læse om, hvorfor lændesmerter er en kæmpe global udfordring, og at der er behov for en national strategi for håndtering af smerter i muskler og led.

Læs også om patienters forventninger til den kliniske konsultation og om sidste møde i netværket CARL for unge forskere. 

Find en kiropraktor