Kiropraktor Anne-Marie Madsen har behandlet Verdensholdets gymnaster i 10 forskellige lande på seks måneder med et stærkt Health Team i ryggen.

Af Marianne Løth Pedersen, DGI Verdensholdet

90 shows og 100 workshops i 10 forskellige lande på seks måneder. Sådan lyder det benhårde program for de 27 gymnaster på DGI Verdensholdet, der netop nu befinder sig i USA, før holdet vender hjem til turné i Danmark i april og maj.

Holdet rejser verden rundt for at inspirere til en sund og aktiv livsstil, og med på turen er den 33-årige kiropraktor Anne-Marie Madsen fra Ringe som holdets fysiske vejleder. Hun har ansvaret for at behandle gymnasterne og dosere træningen i en hverdag med opvisninger på alt fra strande til parkeringspladser og uden optimale træningsfaciliteter:

– Det handler om at være pragmatisk og kreativ. Vi har fx ikke behov for et styrkecenter for at træne tungt; i stedet træner vi med hinanden som ekstra kropsvægt, ligesom jeg ofte må forsøge at behandle på almindelige bænke, fordi min behandlingsbriks ikke er nået frem. Det gælder om at få det bedste ud af forholdene.


Med sig har Anne-Marie Madsen en kiropraktorbriks, en veludrustet medicinkasse og vigtigst af alt: Et stærkt Health Team i Danmark.

 

 

Tværfaglighed via Skype

DGI Verdensholdets Health Team består af fysioterapeuterne Morten Høgh og Rasmus Thomhav samt kiropraktorerne Hanne Nøddeskou-Fink og Mikkel Gammelby, der er i løbende kontakt med Anne-Marie Madsen.

Teamet arbejder med et fælles journalsystem og kommunikerer via Skype, mail og sms for at sikre et lynhurtigt netværk, der sammen finder den helt rigtige behandling, effektive træningsøvelser eller forslag til yderligere undersøgelser.


– Kravene fra hold til hold stiger i takt med, at sundheds- og kommunikationsteknologierne udvikles; ligeledes øges vores muligheder for at optimere vores indsats, siger Morten Høgh, leder af sundhedsstaben.

Det handler om at være pragmatisk og kreativ


Health Team følger gymnasterne helt fra udtagelsen, hvor de screenes for at sikre, at de kan holde til et helt år med stor belastning. Derudover er de fire behandlere på skift på besøg i træningslejren i Danmark, og tre gange i løbet af verdensturnéen rejser to behandlere ud og opholder sig sammen med holdet i en uge for at behandle samtlige gymnaster og udarbejde individuelle træningsplaner:


– Det er intenst at besøge holdet ude i verden, fordi gymnasterne er så afhængige af deres fysiske velbefindende. Det stiller store krav til vores behandling – både fysisk og psykisk – og det er motiverende og udfordrende, siger kiropraktor Mikkel Gammelby, der selv har rejst med DGI Verdensholdet som gymnast med hold 5 i 2003-04 og som fysisk vejleder for hold 8 i 2010-11.

 

Når skaden sker

Der arbejdes målrettet, professionelt og med stort fokus på skadesforebyggelse fra det øjeblik, gymnasterne bliver udtaget til DGI Verdensholdet, men i arbejdet med elitegymnaster over så lang en periode med en massiv træningsmængde er det umuligt at undgå skader. I stedet arbejder sundhedsstaben med det mål at forebygge og begrænse omfanget af skader.


Desværre var uheldet ude efter blot en måneds verdensturné i oktober 2014 i Sydkorea, hvor en drengegymnast overroterede et spring og vred sit knæ i landingen. Anne-Marie Madsen tilså knæet, kontaktede Morten Høgh i Danmark, og DGI Verdensholdets forsikring anbefalede et hospital i hovedstaden Seoul, hvor gymnasten blev MR-scannet blot nogle timer efter uheldet. Billederne blev sendt hjem til eksperter i Danmark, der havde samme vurdering som de sydkoreanske læger: Et overrevet korsbånd og en mindre skade på en knogle i underbenet. Kort tid efter blev gymnasten sendt hjem til Danmark med en sygetransport til yderligere undersøgelser, der bekræftede skadens omfang. Gymnasten måtte stoppe sin deltagelse på DGI Verdensholdet.


– 6 til 10 måneders genoptræning med gode træningsfaciliteter er nødvendigt efter en korsbåndsskade – uanset om der vælges operation eller ej. De faciliteter kan vi ikke sikre på en verdensturné, og da vi ikke går på kompromis med risikoen for mén, kunne vi ikke anbefale at lade gymnasten rejse med holdet rundt, selvom det sociale og oplevelserne også betyder meget på holdet, forklarer Morten Høgh.


Den uheldige gymnast blev opereret efter hjemkomsten til Danmark, og selvom han ikke længere deltager aktivt på holdet, bliver han færdigbehandlet og fulgt gennem hele forløbet af DGI Verdensholdets sundhedsstab.

 

 

 

DGI Verdensholdets Health Team

 

Morten Høgh, PT MSc

Specialist Physiotherapist, RISPT, DipMT, 41 år.

FYSIOCENTER AARHUS.

“Det er inspirerende at arbejde med atleter, der er professionelle og ambitiøse og samtidig har meget varierende baggrunde, skadeserfaringer og fremtidsplaner. Man kan kun være gymnast på DGI Verdensholdet én gang, og det gør, at gymnasterne stiller unikke krav til Health Team, som vi skal forholde os til.”

 

Hanne Nøddeskou-Fink

Kiropraktor, 48 år.

Kiropraktorerne i Svendborg.

”Jeg er med i Health Team, fordi jeg har en stor interesse i og erfaring med behandling, genoptræning og forebyggelse af sportsskader. Det er motiverende at arbejde med elitegymnaster, og for mig som behandler er det udviklende at samarbejde med så kompetente kolleger, hvor tværfagligheden er i højsædet og udnyttes på forbilledlig vis.”

 

Mikkel Gammelby

Kiropraktor, 35 år.

Kiropraktisk Klinik Kalundborg.

”Gymnastik og kiropraktik er to af mine hovedinteresser, og i Health Team kan jeg kombinere disse på højeste niveau. Besøg på holdet er intense, giver et afbræk i hverdagen og giver mig mulighed for at arbejde med idrætsskader, der kræver meget af gymnasten og af mig - både fysisk og psykisk. DGI Verdensholdet er et unikt koncept, og jeg er stolt over at være med til at få hjulene til at dreje rundt.”

 

Rasmus Haugbølle Thomhav

Idrætsfysioterapet Exam, Dip MT, TPI cert. level III, 34 år

FYSIQ Royal

”Jeg elsker det tværfaglige samarbejde i Health Team mellem fysioterapeuter og kiropraktorer. Det er fantastisk at arbejde sammen side om side og hele tiden lære af hinanden; det bliver jeg en bedre kliniker af. Derudover er det fedt at se gymnasterne gøre en forskel i hele verden – det er voldsomt livsbekræftende.”

 

Se flere artikler fra KIROPRAKTOREN

 

18. marts 2015

Vil du læse til kiropraktor?

KIROPRAKTOREN NR. 1 marts 2015

I dette nummer finder du masser af ny viden - og hele 3 artikler om børns sundhed -  udover politiske artikler og artikler om kiropraktorernes historie.

Find en kiropraktor