Fodboldkyndige så til med vantro, da Hobro IK sidste sæson spillede sig op i superligaen. At holdet nu ser ud til at blive hængende, har for alvor rystet fodbold­verdenen. Men Hobro IK har et es i ærmet: Superligaens eneste fast tilknyttede kiropraktor.

Foto: Dannie Rosenkrantz
Af Kirstine Dalsgaard Larsen, journalist


Jeg gør det, jeg er god til, og efterhånden kommer flere og flere af spillerne på min briks og opdager, at kiropraktorer kan mere end bare knæk og bræk.

Luften er bidende kold trods skarpt, lavt solskin denne aften sidst i april. Superligaens store overraskelse, Hobro IK, forkortet HIK, skal på hjemmebane møde ligaens nummer et, FC Midtjylland. På et undseeligt provinsstadion, hvor den nye gæstetribune samme eftermiddag har fået sat de sidste skruer i af ældre, frivillige mænd. Byen bakker op, men det er også nødvendigt, når man på få sæsoner er gået fra noget, der mest lignede hyggebold, til at spille med de store drenge.

– Det er en lille forening, der pludselig også er blevet en forretning, siger Rikke Udby Craven.

Hun er Hobro IK’s fast tilknyttede kiropraktor og så vidt vides superligaens eneste. Siden sommeren 2014 har hun fast tre dage om ugen plus det ekstra op til og efter kampe diagnosticeret og behandlet HIK’s spillere som en del af klubbens sundhedsteam, der desuden tæller to fysioterapeuter, en massør og en ortopædkirurg.

Og der er nok at tage fat på for Rikke, der har 23 års erfaring som kiropraktor og siden 2000 har været specialiseret inden for sportens verden. Godt nok havde de fleste af spillerne aldrig været i hænderne på en kiropraktor, da hun begyndte, men nysgerrigheden var der:

– Den første dag kom de løbende hen til mig, lige som jeg var på vej ned af trappen til omklædningen, og spurgte til, om jeg kunne det og det, om jeg ville se på det og det. Jeg havde sved på panden, inden jeg havde været her en time. Så noget havde de da hørt, siger hun.

Landbrug giver problemer
Alle siddepladser på DS Arena er besat. Rikke slentrer med hænderne i lommen ind på banen, hvor spillerne er ved at varme op. Hun skal lige se til forsvarsspiller Mads Justesen, der på kampdagen vågnede med noget knas med lænden, formentlig fordi han ved siden af fodbolden driver et landbrug. Men spille, det skal han, og Rikke har fået ham kampklar med manipulation, akupunktur og tape. Kampen fløjtes i gang, og HIK’s spillere går aggressivt til værks. FC Midtjyderne er dominerende og overlegne, men ret tilbagelænede. Lidt for tilbagelænede, skal det vise sig.


Hobro IK’s Mads Hvilsom er blandt de mest scorende i Superligaen denne sæson og er pga. lyskeproblemer jævnligt på briksen hos klubbens kiropraktor Rikke Udby Craven.

FC Midtjyllands fans fylder godt på den nysamlede tribune – og med lyd på resten af stadion. Massiv slagsang, trommer, hop og taktfaste klap ruller ind over stadion og ned mod den mere urutinerede gruppe HIK-fans i den anden ende. De forsøger at matche de hårde ”Ultras Midtjylland” uden tilnærmelsesvis held. Kampen stiger i intensitet. Rikke synes, Mads Justesen med lænden slås lidt rigeligt på banen, ”men sådan er det jo”.

Græsrodsarbejde på græsset
Rikkes arbejde ligger mellem kampene, men hun er altid med for at få viden om spillernes bevægelser og kroppe. Hun har engang brugt flere dage på en træningslejr på at studere målmændenes kast mod jorden.

Der bliver nørdet igennem i sundhedsteamet, hvor behandlerne supplerer hinanden:

– De tre relevante muskler omkring lysken arbejder fys’erne og massøren meget med, men de er måske ikke så opmærksomme på at tjekke lænden, og som kiropraktor er det jo det første, jeg undersøger. Og der har vi virkelig fået løsnet op for nogle tilbagevendende problemer, siger Rikke.

I næstsidste tillægsminut er FCM tæt på en reel chance. ”Det skal de bare ikke!” udbryder en kvindelig HIK-tilskuer, stadion rejser sig, chancen forpasses og kampen fløjtes af. 0-0. Et godt resultat for superligaens dark horse i en kamp mod det førende hold. Det ser ud til, at HIK bider sig fast i superligaen. Og Rikke hænger også gerne i:

– Jeg gør det, jeg er god til, og efterhånden kommer flere og flere af spillerne på min briks og opdager, at kiropraktorer kan mere end bare knæk og bræk. Jeg kan godt lide græsrodsarbejdet i det, og det er vigtigt for mig at få udbredt kiropraktikken. Jeg har været med siden 1992, og vi er kommet langt. Men vi kan komme endnu længere.


Den 27. april spillede Hobro IK mod Superligaens nummer et FC Midtjylland. Kiropraktor Rikke Udby Craven har et tæt samarbejde med Hobro IK’s trænere, fx assistenttræner Lars Justesen, der i øvrigt driver landbrug med sin bror, holdets anfører Mads Justesen.3 TYPISKE FOKUSPUNKTER
Som kiropraktor i et tværfagligt behandlerteam i en superligaklub er Rikke Udby Cravens hovedansvar manipulation. Derudover benytter hun især active release, mulligan-bælte, akupunktur, kinesiotaping og radierende og fokuserende chokbølger. Hun forklarer også spillerne årsagen til skaden, og hvordan den kan forebygges. Her opridser hun de tre problemer, hun oftest arbejder med:

LYSKE
Årsag: Pludselig forkert bevægelse ved en tackling, løb, spark eller hurtig acceleration. Ved lyskeskader skal problemet ofte findes i enten iliopsoas, adduktorerne og/eller abdominal oblique. Derudover skal man ikke glemme at undersøge ledfunktionerne i columna lumbalis og SI- og hofteleddene. Behandling: Alt efter de involverede strukturer benytter jeg manipulation, mobilisering, udstrækning. Genoptræning og forebyggelse består af ­stabilitets- og styrketræning.

ANKEL
Årsag: Forvridninger ofte ved løb og/eller ­hurtigt retningsskifte. Behandling: RICE. Derefter mobilisering og manipulation af ankelleddet for at opnå normal funktion. Genoptræning består igen af stabilitets- og styrketræning.

NAKKE
Årsag: Kollisionsskader og/eller hovedstød, hvor man rammer bolden forkert. Ofte en traumemekanisme som i en piskesmælds­læsion. En udfordring er først og fremmest at udelukke mere alvorlige skader som nakkefraktur og hjernerystelse. Behandling: Ro og is. Manipulation, aku­punktur og udspænding. Relevante øvelser.

Læs en længere version af artiklen her

Artiklen er fra KIROPRAKTOREN nr 2

Her kan du læse resten af nummeret - fx om det store valgtema: Det vil politikerne (ikke) gøre for rygpatienterne.

Find ud af, hvad partierne mener, der bør gøres af indsatser for at styrke rygområdet.

INTERESSERET I MERE OM FODBOLDSKADER?
Læs artiklen om fodboldkonferencen Football Medicine Strategies for Player Care holdt i London i slutningen af april.

Find en kiropraktor