Lang udgave - find udgaven trykt i KIROPRAKTOREN her. 

Et superligaholds hemmelige våben

Fodboldkyndige så til med vantro, da Hobro IK sidste sæson spillede sig op i superligaen. At holdet nu ser ud til at blive hængende, har for alvor rystet fodboldverden. Men Hobro IK har et es i ærmet: superligaens eneste fast tilknyttede kiropraktor.

Af Kirstine Dalsgaard Larsen, journalist
Foto: Dannie Rosenkrantz

Luften er bidende kold trods skarp, lavt solskin denne aften sidst i april, hvor superligaens store overraskelse, Hobro IK, på hjemmebane skal møde ligaens nummer et, FC Midtjylland. På et undseeligt provinsstadion, hvor den nye gæstetribune samme eftermiddag har fået sat de sidste skruer i af ældre, frivillige mænd. Pølserne varmes af frivillige, den populære kaffe og kringle langes over disken af frivillige, oprydningen skal klares af frivillige. Byen bakker op, men det er også nødvendigt, når man på få sæsoner er gået fra noget, der mest lignede hyggebold, til at spille med de store drenge.

- Det er en lille forening, der pludselig også er blevet en forretning, siger Rikke Udby Craven.

Hun er Hobro IKs fast tilknyttede kiropraktor og så vidt vides superligaens eneste. Siden sommeren 2014 har hun fast tre dage om ugen plus det ekstra op til og efter kampe diagnosticeret og behandlet HIKs spillere som en del af klubbens sundhedsteam, der desuden tæller to fysioterapeuter, en massør og en ortopædkirurg.

Og der er nok at tage fat på for Rikke, der har 23 års erfaring som kiropraktor og siden 2000 har været specialiseret inden for sportens verden.
Godt nok havde de fleste af spillerne aldrig været i hænderne på en kiropraktor, da hun begyndte, Men nysgerrigheden var der:

- Den første dag kom de løbende hen til mig, lige som jeg var på vej ned af trappen til omklædningen, og spurgte til, om jeg kunne det og det, om jeg ville se på det og det. Jeg havde sved på panden, inden jeg havde været her en time. Så noget havde de da hørt, siger hun og fortæller, at nogle var mindre skeptiske end andre:

- En af spillerne, der kom fra en anden klub, reagerede med et ”Kiropraktor? Er der en kiropraktor fast tilknyttet Hobro IK? Det var lige godt fornemt”. Han var vant til at skulle ud i byen for at få behandling.

Landbrugsarbejde giver problemer
Alle siddepladser på DS Arena er besat. Der mumles jovialt på rækkerne, familier i flere generationer pakket ind i flere lag tøj gør sig klar med termokaffe. Enkelte huer og halstørklæder i HIK's blå og gule farver kan spottes, og en gruppe på måske 20 ser ud til at være deciderede og dedikerede fans. Et par ældre mænd ryger pibe. Her må man godt ryge på tribunerne.

Rikke slentrer med hænderne i lommen ind på banen, hvor spillerne er i gang med at varme op. Hun skal lige se til forsvarsspiller Mads Justesen, der på kampdagen vågnede med noget knas med lænden, formentlig fordi han ved siden af fodbolden driver et landbrug, hvor mange uhensigtsmæssige vrid og belastninger er en del af hverdagen. Men spille, det skal han, og Rikke har fået ham kampklar med manipulation, akupunktur og tape.

Kampen fløjtes i gang og HIKs spillere går aggressivt til værks, 12 minutter inde får HIKs Mikkel Beckmann kampens første advarsel. FC Midtjyderne er dominerende og overlegne, men ikke farlige og ret tilbagelænede. Lidt for tilbagelænede, skal det vise sig.
FC Midtjyllands fans fylder godt på den nysamlede tribune – og med lyd på resten af stadion. Massiv slagsang, trommer, hop og taktfaste klap ruller ind over stadion og ned mod den til sammenligning ubetydelige og urutinerede gruppe HIK-fans i den modsatte ende af banen. De forsøger at matche de hårde ”Ultras Midtjylland” uden tilnærmelsesvis held. Kampen stiger i intensitet. Rikke synes, Mads Justesen med lænden slås lidt rigeligt på banen, ”men sådan er det jo”.

Græsrodsarbejde på græsset
Rikkes arbejde ligger mellem kampene, men hun er altid med for at få viden om spillernes bevægelser og kroppe. Hun har engang brugt flere dage på en træningslejr på at studere målmændenes kast mod jorden.

- Du kan kun gøre dit arbejde rigtig godt, hvis du lærer at aflæse deres kropssprog og udtryk i øjnene. Nogle piber jo over ingenting, mens andre nærmest skal slås halvt ihjel, før de siger noget. Så man skal kunne læse dem på anden vis, siger hun.

De professionelle sportsfolks kendskab til og kontakt med egen krop gør også jobbet spændende. Der bliver nørdet igennem. Også i det tværfaglige sundhedsteam, hvor behandlerne supplerer hinanden:

- De tre relevante muskler omkring lysken arbejder fys’erne og massøren meget med, men de er måske ikke så opmærksomme på at tjekke lænden, og som kiropraktor er det jo det første, jeg undersøger. Og der har vi virkelig fået løsnet op for nogle tilbagevendende problemer, siger Rikke.

En af dem, der for tiden har lidt problemer med lysken og ofte får behandlinger hos Rikke, er HIKs topscorer Mads Hvilsom. På banen æder han sig lige nu i slutningen af første halvleg ind på FC Midtjyllands forsvar, får en chance, har hele stadion med, men misser. ”Uuuujjj” lyder det fra tilskuerrækkerne efterfulgt af en ”det er flot og okay”-klapsalve.

Anden halvleg byder på mere tempo og endnu mere aggressivt spil. FC Midtjyderne har vist indset, at denne kamp ikke er ren barnemad. Flere advarsler uddeles, flere frispark tildeles. De to holds trænere råber af hinanden, som var det dem, der lige havde været i nærkontakt på banen og skulle overbevise dommeren om hver deres uskyld.

I næstsidste tillægsminut er FC Midtjylland tæt på en reel chance. ”Det skal de bare ikke!” udbryder en kvindelig HIK-tilskuer, stadion rejser sig, chancen forpasses.

”Nu skal den bare af helvedes til” råber en anden kvinde, bolden flyver højt over banen mod FC Midtjyllands mål, en HIK-spiller løber med den, men indhentes, overmandes og kampen fløjtes af. 0-0. Publikum trækker vejret igen. Et godt resultat for superligaens dark horse i en kamp mod det førende hold. Det ser ud til, at HIK bider sig fast i superligaen. Og Rikke hænger også gerne i:

- Jeg gør det, jeg er god til, og efterhånden kommer flere og flere af spillerne på min briks og opdager, at kiropraktorer kan mere end bare knæk og bræk. Jeg kan godt lide græsrodsarbejdet i det, og det er vigtigt for mig at få udbredt kiropraktikken. Jeg finder det simpelthen fjollet og irriterende, at der ikke er kiropraktorer tilknyttet ethvert sportshold – vi skal være der. Men efterhånden får klubberne øjnene op for os. Jeg har været med siden 1992, og vi er kommet langt. Men vi kan komme endnu længere.


TRE TYPISKE FOKUSPUNKTER FOR EN KIROPRAKTOR I SUPERLIGAEN
Som kiropraktor i det tværfaglige sundhedsteam i superligaklubben Hobro IK er Rikke Udby Cravens hovedansvar manipulation. Derudover benytter hun især active release, mulligan-bælte, akupunktur, kinesiotaping og radierende og fokuserende chokbølger. Hun bruger også en del tid på at forklare spillerne årsagen til skaden, og hvordan den kan forebygges i fremtiden.

Rikke Udby Craven er desuden med i en stor del af både genoptræningen og det forebyggende arbejde med spillerne. I sundhedsteamet, der foruden Rikke Udby Craven består af to fysioterapeuter og en ortopædkirurg, prøver behandlerne hele tiden at blive klogere på hinanden og udnytte hinandens stærke sider for at opnå optimal behandling af spillerne, så de kan yde maksimalt på banen.
Hyppigste skader
De tre hyppigste skader i Hobro IK’s fodboldtrup er i lyske, ankler og hasemuskler. Rikke Udby Cravens erfaring er, at det især er ved de to første skader, hun som kiropraktor kan gøre en forskel. Hendes tredje fokuspunkt som kiropraktor er derfor nakken, som også ofte volder problemer for spillerne:

LYSKE
Årsag: Pludselig forkert bevægelse ved en tackling, løb, spark eller hurtig acceleration.

Ved lyskeskader skal problemet ofte findes i enten iliopsoas, adduktorerne og/eller abdominal oblique. Derudover skal man ikke glemme at undersøge ledfunktionerne i columna lumbalis og SI- og hofteleddene.
Behandling: Alt efter de involverede strukturer benytter jeg manipulation, mobilisering, udstrækning.

Genoptræning og forebyggelse består af stabilitets- og styrketræning.

ANKEL
Årsag: Forvridninger ofte ved løb og/eller hurtigt retningsskifte.

Behandling: RICE. Derefter mobilisering og manipulation af ankelleddet for at opnå normal funktion.

Genoptræning består igen af stabilitets- og styrketræning.

NAKKE
Årsag: kollisionsskader og/eller hovedstød, hvor man rammer bolden forkert. Ofte en traumemekanisme som i en piskesmældslæsion. En udfordring er først og fremmest at udelukke mere alvorlige skader som nakkefraktur og hjernerystelse.

Behandling: Ro og is. Manipulation, akupunktur og udspænding. Relevante øvelser.

Find hele KIROPRAKTOREN her