”Du må ikke ryste på hånden. Det kræver lidt mod”


René Fejer er lige blevet Danmarks anden specialkiropraktor efter 5 års uddannelsesturné på hospitalsafdelinger. Nu venter mere selvstændigt ansvar - men også længere arbejdsdage og helt nye udfordringer. Han har nemlig åbnet egen klinik, som skal passes om eftermiddagen efter formiddagsvagten på rygcentret.

Af Tanja Skov Carlsen, DKF’s sekretariat
Fotos: Heidi Lundsgaard 

Det var sådan lidt tilfældigt, at han kom i gang med specialuddannelsen i 2010, hvor han var ansat på Rygcenter Syddanmark: ”Søren O’Neill spurgte mig, og jeg tøvede ikke et sekund!”

Det var langtfra første gang, René Fejer kastede sig over noget nyt, lidt ukendt.

Han var blandt de første, der begyndte på den i 1994 helt nye kiropraktoruddannelse på Syddansk Universitet - og siden han blev færdig, har han gjort en dyd ud af at gribe mulighederne i faget:
Forskning, ph.d.-grad, udlandsophold som underviser, idrætskiropraktisk efteruddannelse, politiske tillidshverv og nu egen klinik ved siden af hospitalskarrieren.

Hvad har specialuddannelsen givet dig?
”Jeg har lært meget om arbejdsgangene, og hvordan forskellige afdelinger fungerer. Jeg var integreret i afdelingerne og har haft et fantastisk samarbejde med læger, fysioterapeuter, sygeplejersker og sekretærer, ikke at forglemme! Det har været en generel faglig udvikling, men det er nok mest det om sygehusets arbejdsgange og udrednings- og behandlingsprincipper, som har givet mig det største udbytte.”

Hans vision er at være med til at få hospitalskiropraktikken ud til andre sygehuse og andre regioner. At få kiropraktorer mere ud over rampen var også en af grundene til, at han tog specialuddannelsen:

”Vi - Mikkel Konner, som blev færdig sidste år, jeg og så Susanne Vejsgaard Vesterager, som er i gang – er pionerer, der er med til at vise, at kiropraktorer har en plads i systemet. Vi erstatter ikke læger, men kan gøre en forskel. For vi ér altså stærke i diagnostikken inden for muskler og led og har en bredere tilgang til symptomerne. Dét og vores almendiagnostiske baggrund kan bruges på hospitalerne,” siger René Fejer, og giver et eksempel:

”Ved fx knæsmerter vil ortopæder typisk være meget fokuseret på at undersøge selve knæet og fx på at få be- eller afkræftet et meniskproblem. Hvis de ikke finder et meniskproblem, kan de ofte være lidt på bar bund. Det er her, vores tilgang kommer i spil.”

”Jeg kigger på hele kroppens funktion. På alt dét uden for knæet, og så lykkes det mig ofte at finde noget, som kan forklare deres smerter. Jeg ser en del patienter, som lægerne ikke kan komme videre med.”Hvordan blev du taget imod?
”Mest af alt med nysgerrighed. Mikkel Konner banede vejen, men der var jo også kommet nye på afdelingerne, som ikke var vant til kiropraktorer. Så jeg har da mødt læger, som mente, at kiropraktik var kvaksalveri, men som heldigvis ændrede synspunkt i takt med, at de oplevede mine kompetencer.”

Hvordan er det at sætte sig selv i spil igen og igen ude på gangene, på nye afdelinger , hvert halve år?
”Du må ikke ryste på hånden. Det kræver lidt mod. Du skal være stærk i din egen faglighed. Men samtidig ydmyg.” René Fejer vender flere gange tilbage til ydmygheden, der er så vigtig: ”Er der noget, du ved, så skal du sige det. Er der noget, du ikke ved, skal du også sige det, og du finder ret hurtigt du af, hvad du kan, og hvad du ikke kan. Det, du ved, deler du ud af – uden at spille smart.”

Føler man sig lidt som hamster i et hjul?
”Jeg vil hellere sige, at det er fedt at være en del af en helhed. Kirurgerne er ikke længere væk, end man kan fange dem og spørge: ”Kan du ikke lige kigge med på denne her patient eller de her billeder?” Og de oplever hurtigt, at man ikke kommer rendende for sjov, og det sammen med ydmygheden giver respekt, og så går der ikke lang tid før, de kommer forbi for at få mit input. Det giver stor personlig tilfredsstillelse og en faglig stolthed at mærke respekten vokse, efterhånden som de lærer dig at kende.”

Nu er René Fejer tilbage, hvor det hele startede på rygcentret i Middelfart. Det er lidt specielt at vende tilbage efter flere års spændende ophold på andre afdelinger, fortæller han ærligt. Han har præsenteret idéer til, hvordan hans nye kompetencer kan bruges. En af dem er kommet op at køre igen. Det er en udvidet nakke-/skuldervurdering, som inkluderer ultralydsscanning. For tiden har han 2-3 af disse undersøgelser om ugen.


FAKTA: Specialuddannelsen

• For hospitalskiropraktorer i Region Syddanmark
• 4 år på relevante sygehusafdelinger efter 1 introår
• Bygget op om kompetencerollerne fra lægernes specialuddannelse
www.danskkiropraktorforening.dk/specialuddannelse


Det bedste fra begge verdener


Tværfaglig sparring på sygehuset og den mere personlige succes med både udredning og behandling i klinikken. Den delte karriere passer René Fejer perfekt.

Om vinteren er det mountainbiken, der får hans puls op. Om sommeren landevejscykling. Det kan være svært at køre regelmæssigt. Heldigvis kan han tage en tur på spinningcyklerne i fitnesscentret, hvor hans Klinik Aktiv Sundhed åbnede i februar.

Sport og idrætsmedicin har altid været en passion for René Fejer. Med efteruddannelse og udlandsophold har han opbygget solide kompetencer:

”Jeg interesserer mig nok mest for de mere kroniske tilfælde, hvor atleten gennem lang tid har tilegnet sig uhensigtsmæssige biomekaniske bevægemønstre. Jeg tager gerne atleter, som andre mere eller mindre har opgivet. De akutte skader er dog stadig interessante, da en korrekt håndtering kan føre til hurtig retur til træning og konkurrencer,” fortæller han.

Klinikken er ikke kun for sportsfolk, men har en tydelig sportsprofil:

”Det er nok især mine idrætsmedicinske kompetencer, som har gjort, at jeg bare måtte have min egen klinik, hvor jeg kan beskæftige mig med andet end ryg, sætte mere tid af og arbejde mere med selve behandlingen,” fortæller René Fejer, som ser stort potentiale i området.

Han vil dog helst ikke undvære sygehuset helt, og det delte arbejdsliv passer ham perfekt:

”Jeg får det bedste fra to verdener: Tværfaglig sparring på sygehuset og den mere personlige succes med både udredning og behandling i klinikken. Men jeg må indrømme, at det er svært at vænne sig til, at man her i klinikken ikke bare kan gribe knoglen og få et indspark fra andre afdelinger eller resultater af billeddiagnostik.”   


René Fejer
•  44 år
•  Cand.manu. fra Syddansk Universitet (1999)
•  Turnusuddannelse hos Anders Broegaard i Valby
•  Ph.d. om nakkesmerters arvelighed (2006)
•  Formand for uddannelseskomitéen i Fédération Internationale de Chiropratique du Sport (FICS)
•  Bor i sin fødeby Korsør med hustru Mai-Britt og børnene Natasja på 15 og Andreas på 18

 

Artiklen er fra

KIROPRAKTOREN
nummer 1 marts 2016.

Udkommer fredag 11/3 - lander i postkasserne fra den 12.-15. marts

Find en kiropraktor