Mikael Henriksen startede i prolapspakkeforløb denne vinter.
Foto: Lars Horn.

"Med prolapspakken
kan jeg selv gøre en forskel"

Kiropraktorbehandling har sat turbo under Mikael Henriksens bedring efter en diskusprolaps i slutningen af 2014.

Af Line Emilie Fedders journalist
"Det var en lettelse at komme ind i et standardiseret forløb, hvor jeg fra starten fik at vide, hvad der skulle ske. Jeg gik rundt med så meget usikkerhed om min fremtid og havde haft så mange forskellige fagpersoner inde over mit forløb, så det var rigtig rart, at der var en, der tog hånd om mig og havde en plan."

Det siger Mikael Henriksen, anlægsgartner og 39 år, om det forløb han oplevede, da han i 2014 fik sin anden diskusprolaps. Han gik til lægen, der henviste til fysioterapeut, og her gik han i en længere periode, mens smerterne kom og gik.

Men i december 2014 eskalerede det, og Mikael Henriksen gik igen til lægen, der gav ham smertestillende. Først efter tre besøg gik lægen med til at sende ham til Diskusambulatoriet i Aalborg - men heller ikke her kunne de gære noget. Derfor tilbragte Mikael Henriksen julen 2014 liggende på maven uden at kunne røre sig. Selv at tage strømper på var uoverskueligt.

Kiropraktor gjorde forskellen
Igennem en sundhedsforsikring hos hans arbejdsgiver fik han dog mulighed for at komme til kiropraktor, hvor han hørte om prolapspakken. Den startede han i 7/1 2015, og siden da er det gået stærkt. På de fire uger fra starten på Mikael Henriksens kiropraktorforløb til KIROPRAKTOREN taler med ham, er hans smerter gået fra 10 til tre på en skala fra 1-10. Og han er især glad for selv at kunne gøre en forskel i stedet for bare at sidde afventende og spise smertestillende.

"Jeg følte ikke, at jeg blev taget rigtigt seriøst af min egen læge og hospitalet, og jeg havde lige så meget brug for tryghed og forståelse som for smertestillende medicin. Man er helt afhængig af at få hjælp af nogen, der ved hvad de laver, og her er en kiropraktor virkelig anbefalelsesværdig. På grund af prolapspakken er processen med at blive smertefri gået to måneder hurtigere end forløbet med min første diskusprolaps."

GRAFIK: Har prolapspatienter lige muligheder?Simon Munk blev opereret for sin diskusprolaps. Foto: Claus Boesen.

"Smerterne skulle bare væk!"

Lægernes råd om "lige at overveje operationen" trængte slet ikke igennem hos Simon Munk, da han blev indlagt med en stor diskusprolaps.

Af Line Emilie Fedders journalist

I sensommeren 2011 begyndte Simon Munk at have ondt i venstre balle og på bagsiden af benet. Efter en tid gik han til lægen. Herfra gik turen til fysioterapeut, derefter tilbage til lægen og så til en reumatolog. Først i fjerde forøg - hos en osteopat - fik Simon Munk lavet en neurologisk standardundersøgelse, og 'diskusprolaps' blev for første gang nævnt. Nogenlunde samtidig tog smerterne dog så meget til, at Simon Munk røg på skadestuen på Glostrup Hospital. Det besøg endte med en uge på Reumatologisk Afdeling, hvor menuen stod på stærk smertestillende og en MR-scanning, der afslørede en stor diskusprolaps i lænden. Lægerne fortalte, at den på grund af placeringen og størrelsen ville være 'god' at operere.

"Jeg havde så kraftige smerter, at jeg nærmest var villig til hvad som helst. Jeg tænkte, at 'selvfølgelig skal jeg opereres, hvorfor bliver de ved at sige, at jeg skal tænke over det?' Smerterne skulle bare væk!"

Kendte ikke til alternativer
Operationen fik Simon Munk midt i november, og efter en uge i smertehelvede på Glostrup Hospital blev han sendt hjem uden smerter. Da medicinens virkning var fortaget, viste det sig dog, at der var noget, personalet havde glemt at fortælle: Smerterne vendte tilbage i samme omfang som før operationen.

"En sygeplejerske kunne i telefonen fortælle, at det var helt normalt, og at der kunne gå flere måneder, før smerterne fortog sig permanent. Det var jeg lidt træt af, at ingen havde sagt," fortæller Simon Munk, der heldigvis blev smertefri efter en måned og fik en god genoptræning gennem kommunen. 

Simon Munk hørte aldrig om prolapspakken eller andre behandlingstyper.

"Jeg talte ikke med lægerne på sygehuset om konkrete alternativer, og de fortalte, at de fleste kommer sig godt efter en operation. Jeg vidste ikke, at det også gjaldt for behandling hos fx kiropraktor."

Kiropraktorformandens kommentar:
"Jeg oplever desværre ofte prolapspatienter, der ligesom dem KIROPRAKTOREN har talt med, går i meget lang tid, inden de kommer i gang med den rette behandling. Jeg kan ikke udtale mig konkret, men jeg ved fra min egen praksis, at det ikke er usædvanligt, at patienter slet ikke får at vide, at kiropraktorbehandling er en mulighed. Det kan skyldes mange ting. Ofte handler det om, at lægerne i realiteten ikke ved, hvad det er en kiropraktor laver, og at der ligger en lang videregående uddannelse bag vores kompetencer." Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening. Indehaver af klinik i Sønderborg. Foto: Anders Beier


Læs også Prolapspatienter bør have lige muligheder
Læs også Bestyrelsens leder: Mange opererede ved ikke, at der faktisk er et alternativ

 


 

Spotserie marts 2015

KIROPRAKTOREN har spot på prolapspatienternes muligheder og sundhedssystemets strukturer.Du kan læse mere her: 

Find en kiropraktor