En rapport fra det statslige Australian Institute of Health and Welfare undersøger omfanget af muskuloskeletale lidelser som underliggende eller medvirkende årsag til dødsfald.

Resultatet viser, at 4,7% (svarende til 6963 personer) af alle dødsfald i Australien i undersøgelsesåret 2013 har haft muskuloskeletale lidelser som underliggende eller medvirkende årsag. Der bor lidt over 23 mio. mennesker i Australien.

Øvrige tal fra rapporten afslører bl.a., at de muskuloskeletale sygdomme, der oftest optrådte som underliggende eller medvirkende dødsårsager, var osteoporose (1856 dødsfald), slidgigt (1696 dødsfald) og kronisk leddegigt (917 dødsfald).”Resultaterne fra Australien overrasker mig ikke. Der er solid evidens for, at mennesker med MSK (lidelser i muskel-skeletsystemet, red.) har mange fysiske og mentale co-morbiditeter. Jeg er overbevist om, at der er en kausal sammenhæng. Vi forsker for øjeblikket i et projekt om sammenhæng mellem rygsmerter og dødelighed. I projektet samarbejder vi med australske forskere,” udtaler Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, og seniorforsker på Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik

.....
Til nyhedsbrev fra Kiropraktorguide har Jan Hartvigsen efterfølgende suppleret:

- Det er jo ikke sådan, at fx slidgigt i sig selv er en dødelig sygdom, på den måde forstået, at du falder død om fra den ene dag til den anden. Det er alle de følgesygdomme, som mennesker med for eksempel slidgigt og rygsmerter har, der øger dødeligheden. Hvis man lever et aktivt liv med bevægelse og social kontakt, hjælper det rigtig meget. Problemet er, at mange med smerter ikke kan bevæge sig så meget og de er også oftere deprimerede og socialt isolerede, siger Jan Hartvigsen.


LÆS MERE
Rapporten fra de australske myndigheder om dødsårsager i 2013:
www.aihw.gov.au/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=60129555625

 

Artiklen er fra KIROPRAKTOREN nr. 3

Ny undersøgelse: Hvad har egentligt værdi for danske kiropraktorpatienter?
Hvordan er det at være tutor for en nyuddannet kiropraktor?

Hvad skal der ske til kiropraktorernes faglige kongres?

Hvad er forventningerne til overenskomstforhandlingerne?

LÆS OM ALT DET HER

Find en kiropraktor