30. september

Den 22. september skriver Agnete Gersing i et debatindlæg i JP, at der ikke er nok konkurrence på kiropraktorområdet. Herunder kan du læse Dansk Kiropraktor Forenings replik til indlægget, som blev bragt i Jyllands-Posten mandag den 29. september

Masser af konkurrence på kiropraktorernes område

Af Jakob Bjerre, Direktør for Dansk Kiropraktor Forening

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens direktør, Agnete Gersing, skriver i et debatindlæg i Jyllands-Posten mandag den 22. september, at den nuværende regulering af kiropraktorer og fysioterapeuter udelukker effektiv og lige konkurrence. Det betyder, skriver hun, at vi ikke får nok sundhed for pengene.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens holdning er ikke ny, men at den efterhånden har et års tid på bagen, bliver den jo ikke rigtig af. I øvrigt må ikke-ydernummerindehavere eje op til halvdelen af en klinik, så lige præcis den detalje har Agnete Gersing misforstået.

Vi kan dog godt genkende billedet af, at den nuværende regulering af områderne forhindrer, at behandlerne kan udvide deres klinikker og drive klinikkerne mere effektivt, men at der i det nuværende system ikke konkurreres er simpelthen ikke sandt.

Realiteten er, at kiropraktorer i høj grad konkurrerer: med hinanden, med fysioterapeuter og med alment praktiserende læger. Fx vil en patient med diskusprolaps kunne modtage ydelser flere steder, der i større eller mindre grad kan erstatte eller supplere hinanden, og ofte vil der være sideløbende behandlinger flere forskellige steder.

Så den konkurrence, Agnete Gersing efterspørger, findes faktisk – og den handler i høj grad om egenbetaling. Hos kiropraktorer er egenbetalingen over 80 pct., hos fysioterapeuter ca. 60 pct. og hos den praktiserende læge omtrent et rundt nul.

Forskellen mellem betaling hos forskellige sundhedsprofessioner er med andre ord langt større end mellem kiropraktorydelser inden for og uden for sygesikringen. At Agnete Gersing ”overser” dette, er ikke bare ærgerligt, det er en fejl. 

Hvis man hos lægen havde samme egenbetaling som hos kiropraktoren, ville vi forvente, at langt flere ville få behandlet deres bevægeapparatslidelser hos kiropraktoren end hos lægen. Men som det er nu, konkurrerer kiropraktoren altså på ulige fod med den praktiserende læge.

Det er vores holdning, at netop den konkurrencesituation er meget mere problematisk for samfundet og for den enkelte kiropraktor. For forskellen på brugerbetalingen medfører, at mange patienter af økonomiske hensyn fravælger besøget hos en kiropraktor og dermed i realiteten hurtig diagnose og helbredelse. Netop det kan det danske samfund ikke være tjent med.


 


29. september 

Hjælp os: Giv en gave

Kiropraktik og Sundhed, der driver Kiropraktorguide, modtager hvert år ca. kr. 250.000 i støtte via det, der er kendt som tips- og lottomidlerne. Det gør vi, fordi vi er en landsdækkende, sygdomsbekæmpende organisation, der gennem støtte til forskning, oplysning og patientstøtte medvirker til forebyggelse, behandling og/eller afhjælpning af sygdomme.

Men skal vi blive ved med at modtage tips- og lottomidler, kræves det, at vi inden den 1. oktober 2014 har modtaget en gave á mindst 200 kroner fra mindst 100 forskellige personer. I skrivende stund mangler vi seks gaver, for at kunne komme i betragtning.

Vi anmoder dig derfor om, at du senest i morgen den 30. september støtter foreningen med en gave på mindst 200 kroner via din netbank.

Skal gaven tælle med, skal vi bruge dit fulde navn og din private adresse i betalingsoplysningerne.

Betalingsoplysninger:
Registreringsnummer: 3574
Kontonummer: 5205719

 

25. september

Rygmærket

50.000 danskere har tilbagevendende smerter i ryggen. De har rygsøjlegigt – kaldet SpA – men er ikke diagnosticerede og derfor heller ikke i behandling. Med kampagnen ”Rygmærket” vil Gigtforeningen for Morbus Bechterew have de ramte danskere til lægen, så de kan blive undersøgt og komme i den rette behandling.

Første skridt er ”Rygdagen” den 27. september, som foreningen afholder sammen med Fitness World i otte centre landet over.

Ondt i ryggen er en ”folkesygdom” her i landet. Men for 50.000 danskere skyldes smerterne rygsøjlegigt – også kaldet SpA, som dækker over en række beslægtede gigtsygdomme i ryggen. Sygdommene er kroniske, men kan behandles med medicin og fysisk træning. Desværre er kendskabet til SpA lavt. Både blandt behandlere og patienter. Så lavt, at mange patienter ikke aner, at de lider af sygdommen og ikke er blevet diagnosticeret. Det skader behandlingsmulighederne og dermed patienternes livskvalitet.

Derfor sætter Gigtforeningen for Morbus Bechterew nu ind med en kampagne, der skal få udiagnosticerede patienter til lægen. Kampagnen hedder ”Rygmærket” – fordi SpA-patienter er mærket af smerter i ryggen.

I samarbejde med Fitness World, Dansk Kiropraktor Forening og en række fysioterapeuter inviterer foreningen danskere med ondt i ryggen til Rygdagen i otte Fitness World-centre over hele Danmark lørdag den 27. september fra 10-14. Her vil kiropraktorer og fysioterapeuter rådgive om velegnede træningsøvelser og informere om SpA.

- Har du smerter i ryggen, der ikke går væk, kan det være SpA. Og lørdag den 27. september i Fitness World kan du snakke med behandlere, der ved rigtig meget om danskernes rygproblemer. De kan hjælpe med gode råd om træning, og de kan også foreslå dig et lægebesøg, hvis du har SpA-symptomer. Hellere før end siden. For du kan bekæmpe smerterne mere effektivt, hvis du kommer hurtigt i behandling, siger formand for Gigtforeningen for Morbus Bechterew, Jens Tryde.

SpA-sygdommene er svære at diagnosticere, så det er vigtigt at kende symptomerne, der kan følge med smerterne i ryggen. Eksempler på symptomer er øjenbetændelse, psoriasis og hævede fingre (”pølsefingre”). Sygdommene rammer oftest mennesker, før de fylder 45 år.

- Vi ser ofte mennesker med rygproblemer i vores centre. En af vores klare målsætninger er at gøre danskerne sundere og stærkere. Så det er oplagt for os at være en del af ”Rygmærket”-kampagnen,” siger markedschef for personlig træning, Lars Kristensen fra Fitness World.

Det er ikke nemt at diagnosticere SpA-sygdommene. Den mest kendte sygdom i familien, morbus Bechterew, kan ses på røntgenbilleder. Mens de andre sygdomme kun lader sig afsløre på MR-scanninger.

Derfor har Gigtforeningen for Morbus Bechterew også fokus på at sætte sygdommen på dagsordenen overfor danske sundhedsprofessionelle.

- Hurtig udredning og diagnostik er jo hot for tiden, og det er naturligvis ekstremt vigtigt, at sundhedssektoren effektivt kan hjælpe mennesker med mindre kendte sygdomme som SpA. Vi glæder os til at hjælpe danskere med ondt i ryggen på Rygdagen den 27.september til at få bedre overblik over, hvad smerterne skyldes og forhåbentlig hjælpe danskere med symptomer på SpA til at få den rigtige behandling, siger formand for Dansk Kiropraktor Forening, Lone Kousgaard Jørgensen.

Vil du vide mere om SpA-sygdommene, symptomer, behandlingsmuligheder og Gigtforeningen for Morbus Bechterew kan du læse mere på www.rygmærket.dk

 

25. september

Sidste chance: giv en gave!

Tak til de mange, der allerede har indbetalt en gave til Kiropraktik & Sundhed i løbet af de seneste måneder. Det er vi meget glade for.

Men når vi nu tillader os at skrive til jer igen, er det fordi, vi har brug for, at endnu flere giver Kiropraktik & Sundhed en gave på 200 kroner.

For at modtage tipsmidler skal vi nemlig hvert år modtage 100 gaver á mindst 200 kroner. I skrivende stund er vi næsten i mål. Men… næsten er jo ikke nok. Det betyder altså, at vi fortsat mangler en del gaver for at komme i betragtning til de ca. 250.000 kr. i tipsmidler, som vi plejer at få.

Vi anmoder derfor igen om, at du så hurtigt som muligt giver foreningen en personlig gave på mindst 200 kroner, fx via din netbank. Skal gaven tælle med, skal vi bruge dit fulde navn og din private adresse i betalingsoplysningerne.

Ønsker du at give en endnu større gave, opfordrer vi til, at du deler gaven i to og fx indbetaler den anden halvdel i din ægtefælles navn.

Betalingsoplysninger:
Registreringsnummer: 3574
Kontonummer: 5205719

Betalingsfrist: Hurtigst muligt

Hvis du også påfører dit cpr-nummer på overførslen, så indberetter vi din gave til SKAT, hvis vi ender med at opfylde ligningslovens betingelser. I det tilfælde får du fradrag for beløbet.

Har du spørgsmål til gavegiveriet er du mere end velkommen til at kontakte Christian Ankerstjerne på tlf. 2083 8984.25
. september

Løntakster 1. oktober

Der sker ingen regulering på statens område pr. 1. oktober 2014, dvs. ingen regulering for ansatte på universiteterne samt for turnuskandidater og ansatte kiropraktorer i privat praksis, som er ansat i henhold til DKF’s standardansættelsesaftaler.

Seneste regulering fandt sted 1. april 2014.

For ansatte i regioner og kommuner reguleres lønnen pr. 1. oktober 2014 med henholdsvis 0,72% og 0,63%.

Find de gældende løntakster i KIROPRAKTORHÅNDBOGENS kapitel ’Løn og ansættelse’

 

25. september 2014

Honorarregulering

Honorarer for speciale 53 og 64 reguleres pr. 1. oktober 2014.

De nye honorarer fremgår i KIROPRAKTORHÅNDBOGEN’s kapitel om ’Attester, blanketter og honorarer’

Her kan I også finde de nyeste attest- og praksiskonsulenthonorarer.

25. september 2014

Lønstatistikundersøgelse for ansatte i privat praksis

Igen i år gennemføres der en undersøgelse af indtjeningsforholdene for ansatte kiropraktorer i privat praksis. Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med det konsulentfirma, der også forestår udarbejdelse af lønstatistikker for privatansatte i andre medlemsorganisationer på AC-området.

Alle informationer behandles fortroligt af konsulentfirmaet, og DKF får ikke adgang til personhenførbare oplysninger.

Der udsendes elektroniske spørgeskemaer til alle ansatte i privat praksis i slutningen af september måned. Undersøgelsen baserer sig på informationer vedr. lønnen i september måned 2014. Det forventes, at resultatet af undersøgelsen foreligger i slutningen af november måned.

Lønstatistikundersøgelsen blev gennemført første gang i 2013 og resultatet af undersøgelsen finder du her.

Udvalget for ansatte i privat praksis og Klinikejerudvalget har været inddraget i arbejdet med udformning af spørgsmålene. DKF skal opfordre til at alle ansatte i privat praksis til at deltage i undersøgelsen.

 

22. september

Slutspurt: Tilmeld dig Faglig Kongres nu og vær sikker på at få hotelværelse på Scandic

Siger navnene Kawchuk, Sell og Hartvigsen dig noget? Har du styr på patientforløbene, og ved du, om dine patienter har en god oplevelse i din klinik? Og hvad med dine gamle studiekammerater – hvornår har du sidst mødt dem?
 
Den 7. november – om mindre end 2 måneder – slår vi dørene op til Faglig Kongres 2014. Udover et tætpakket fagligt program er der masser af sociale events, overraskelser og så selvfølgelig rigtig gode muligheder for at få en god snak med dine kollegaer i faget.
 
Kiropraktorernes faglige kongres finder sted hvert andet år og tiltrak i 2012 mere end 300 videbegærlige kiropraktorer til Odense. I år finder kongressen sted på Scandic ved Søerne i København. Tilmelder du dig inden den 1. oktober garanterer Scandic, at du kan få et værelse lige oven på salen.
 
Læs mere om kongressen og tilmeld dig her


 

11. september 2014

Ny folder om prolapspakken

Dansk Kiropraktor Forening har, i samarbejde med Kiroinfo/Kiropraktorguide og Danske Regioner, udarbejdet en folder om det særlige diskusprolapsforløb.

Folderen er tiltænkt patienter og pårørende og giver information om forløbet og har til formål at besvare patienternes væsentligste spørgsmål. 

I løbet af den næste uges tid sender vi jer en lille stak trykte foldere, men I kan selv printe flere eksemplarer. Find den trykklare pdf-fil her.

På bagsiden af folderen har vi lavet plads til, at I kan indsætte jeres afsenderinformationer med stempel (det gælder på de trykte foldere) eller ved at kopiere dem ind (det gælder pdf-filen).

Har I brug for hjælp til det i pdf-filen, vil Eva Eriksen hjælpe jer med at sætte det ind. Kontakt Eva på ee@kiroinfo.dk.

 

11. september 2014

Sidste udkald: Hvem skal vinde priser?

Den 16. september er der deadline for at indstille til modtagere af Årets Kiropraktor og Kiropraktorprisen.

Som medlem kan du være med til at bestemme, hvem der skal indstilles til de to priser i år. De uddeles af DKF til Faglig kongres i november. Sidste år blev Nis Alnor Årets Kiropraktor, og retningslinje-tovholderne Tue Secher Jensen og Jan Nordsteen modtog Kiropraktorprisen.

'Årets Kiropraktor'  tildeles en kiropraktor, som har ydet en særlig indsats inden for det kiropraktiske fagområde. Alle medlemmer af DKF – inklusive studentermedlemmer – kan indstille kandidater, som der efterfølgende stemmes om på DKF Forum. Indstil en kandidat ved at sende en skriftlig motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 16. september. Indstillede kandidater skal være uddannede kiropraktorer.

'Kiropraktorprisen' uddeles af DKF til en person eller institution, der har gjort en særlig indsats enten inden for forskning på det biomekaniske område eller ved at sætte fokus på at skabe ny viden om det kiropraktiske virksomhedsområde. DKF’s bestyrelse træffer beslutning om evt. uddeling, for den uddeles ikke nødvendigvis hvert år. Alle medlemmer af DKF kan indstille kandidater. Indstil en modtager af Kiropraktorprisen ved at sende en skriftlig motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 16. september.


11. september 2014

Fremryk afgiften på din kapitalpension senest 1. oktober 2014

Hvis din pensionsordning i SEB Pension indeholder en kapitalpension, har du mulighed for at spare 2,7 % i afgift ved at betale afgiften i 2014. For langt de fleste medlemmer, vil det være en god ide at fremrykke afgiften. I SEB Pension skal beslutningen være truffet senest den 1. oktober 2014.

Med Skattereformen fra efteråret 2012 kan man fremrykke betalingen af afgiften på sin kapitalpension, og nøjes med at betale 37,3 % i afgift i stedet for 40 %.

SEB har tidligere sendt et brev til alle kunder med en kapitalpension på over 50.000 kr. Brevet er sendt til e-boks eller med posten, hvis du ikke er tilmeldt e-boks. SEB har valgt grænsen på de 50.000 kr., men kunder med en mindre kapitalpension kan også vælge at fremrykke og betale den lave afgift i 2014. Dog skal man være opmærksom på, at SEB opkræver et gebyr på 500 kr., og depotet skal derfor minimum være på 18.520 kr. for at det kan betale sig.

Kunder, der er fyldt 60 år, skal ikke betale et gebyr, da denne gruppe har mulighed for at få kapitalpensionen udbetalt på normal vis. For denne gruppe er der således ingen minimumsgrænse for kapitalpensionens størrelse i forhold til, hvornår det kan betale sig.

Når afgiften er betalt, bliver kapitalpensionen til en såkaldt aldersopsparing, der udbetales som et skattefrit engangsbeløb på pensioneringstidspunktet. Man skal være opmærksom på, at det ikke er muligt efterfølgende at ændre en aldersopsparing til en løbende udbetaling.

Hvad skal du gøre? Du skal logge på e-Pension på www.sebpension.dk (øverst på siden) og følg instruktionen for afgiftsbetaling senest 1. oktober 2014. Afgiften hæves på din pensionskonto og afregnes overfor SKAT senest ved udgangen af 2014. Hvis du har en kapitalpension andre steder end i SEB Pension, har du også mulighed for at fremrykke og betale afgiften i 2014 på denne kapitalpension. Hvis du har spørgsmål eller ønsker rådgivning, er du velkommen til at kontakte Willis’ rådgivningsgruppe på 88 13 92 82. Du kan også sende en e-mail til Pensionsspecialist Martin Justesen, mju@willis.dk

 
9. september

Travlt første halvår for kiropraktorerne

I løbet af årets første 6 måneder har landets kiropraktorer behandlet 237.657 forskellige danskere for smerter i bevægeapparatet. Det er 2 procent flere end i samme periode i 2013 og det andet bedste halvårsresultat nogensinde. Det viser nye tal fra Danske Regioner.

Flere og flere finder vej til kiropraktoren, når de har ondt i ryggen, andre steder i muskler og led eller lider af fx spændingshovedpiner. Men træerne vokser ikke ind i himlen.

- Det er glædeligt, at udviklingen er positiv. Men vi må se i øjnene, at der fortsat er en række barrierer, der forhindrer patienterne i at drage nytte af det, vi kiropraktorer er rigtig gode til – nemlig at stille en diagnose. Og den største barriere, ja det er brugerbetalingen. For det koster nemlig patienterne penge op af lommen, når de har ondt i muskler og led, siger Lone Kousgaard Jørgensen, Formand i Dansk Kiropraktor Forening.

At mange danskere går rundt med ondt i kroppen, men ikke gør noget ved det, ærgrer formanden for de danske kiropraktorer:

- Som samfund er der mange penge at spare, fx på sygedagpenge og tabt produktivitet, når vi sørger for at udrede og behandle inden mindre smerter udvikler sig til store problemer, der holder borgerne væk fra deres arbejde, siger Lone Kousgaard Jørgensen.


Forklaring: Grafen viser ikke antal behandlinger – men antal forskellige CPR-numre der har besøgt en dansk kiropraktor-praksis. En person kan sagtens have en kiropraktor flere gange, men tæller alligevel kun som en i denne statistik. Kilde: Danske Regioner/Dansk Kiropraktor Forening.

 

5. september

Danmarks ældste kiropraktorklinik fylder 90

I dag, fredag den 5. september 2014, fejrer Danmarks ældste kiropraktorklinik, FamilieKiropraktik i Aarhus, sin 90-års fødselsdag

Klinikken bliver i dag drevet af tredje og fjerde generation, Knud og Stine Bjødstrup Kristensen. Stine Bjødstrup Kristensen er Danmarks første og hidtil eneste fjerdegenerationskiropraktor.

Knud Bjødstrup Kristensen blev uddannet på Palmer College of Chiropractic i Iowa, USA, ligesom hans forældre og bedsteforældre også blev det.

Klinikken er for nogle måneder siden flyttet fra Park Allé til Hans Hartvig Seedorffs Stræde 3-5 i nye lokaler.

Dansk Kiropraktor Forening kipper med flaget og ønsker FamilieKiropraktik tillykke med dagen – og ønsker mange gode år og glade patienter fremover.

Først næste år kan Dansk Kiropraktor Forening fejre sin 90-års fødselsdag, så man har været tidligt ude i Aarhus.

  

1. september

Strammere regler for udenlandsk (ny-)uddannede 

Sundhedsstyrelsen har indført nye procedurer, som betyder, at personer uddannet uden for Norden og EU/EØS kan få sværere ved at få en dansk autorisation som kiropraktor. Der foretages fortsat individuel vurdering, hvor ikke kun grunduddannelse, men også erhvervserfaring og efteruddannelse tages i betragtning. Det vil derfor sandsynligvis være nyuddannede, som vil mærke til stramningen, der kan medføre, at kiropraktoren skal gennemføre undervisning på klinisk biomekanik for at få en dansk autorisation.

Ifølge autorisationsloven kan udenlandsk uddannede kiropraktorer kun få autorisation, såfremt uddannelsen kan sidestilles med den danske kiropraktoruddannelse, der automatisk giver de uddannede autorisation som kiropraktor.

Stramningen skal ses i forbindelse med, at myndighederne i løbet af de seneste par år har set på alle autoriserede sundhedsfag og udenlandsk uddannelse. Det har bl.a. medført krav om et bestemt niveau af danskkundskaber indført for halvandet år siden og gældende for alle autoriserede sundhedspersoner fra tredjelande.

Læs mere om proceduren, når kiropraktorer uddannet uden for EU/Norden søger dansk autorisation her i KIROPRAKTORHÅNDBOGEN.

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.26. august

Ph.d.-forsvar om den unge ryg

På fredag 29. august kl. 14 forsvarer kiropraktor Ellen Årtun sin ph.d.-afhandling på Syddansk Universitet i Odense. Det foregår i ’Lab for leg og innovation’ i bygning 39, Campusvej 55.

Titlen på afhandlingen er: Physical activity, clinical examination and the young spine: A two-year prospective cohort study with 1300 Danish adolescents aged 11-13.

Projektet viser bl.a., at skolebørn i overraskende høj grad døjer med rygsmerter, allerede i 11-13-års alderen. Denne del af projektet blev via indsats fra DKF omtalt i medierne i juni måned, især i JyllandsPosten. 

Opponentpanelet består af:
Professor Even Lærum, tidl. leder af Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser (FORMI), Oslo.

Klinisk professor Michael Kjær, Institut for Klinisk Medicin, Bispebjerg Hospital

Professor Berit Schiøttz-Christensen, Rygcenter Middelfart, Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk universitet (Chairman)

Projektet er vejledt af lektor Lise Hestbæk, Klinisk Biomekanik, Institut for idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Afhandlingen vil blive beskrevet i KIROPRAKTOREN senere på året.
26. august 2014

Kurser med rabat hos magistrene  

Udover at du som medlem får rabat på kurser udbudt af Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, får du også rabat på kurser fra Dansk Magisterforening, som DKF bor til leje hos.

Der er kurser i mødestyring, fx et todages kursus i mødeledelse. Der er kurser i ledelse, fx facilitering af teamwork, og der er kurser i gennemslagskraft, retorik og præsentationsteknik. Du får den samme pris som medlemmer af Dansk Magisterforening.

Læs om de mange spændende kurser her: www.dm.dk/Kurser-og-arrangementer

 


25. august

Hvem skal vinde priser?

Sidste år blev Nis Alnor Årets Kiropraktor, og retningslinje-tovholderne Tue Secher Jensen og Jan Nordsteen modtog Kiropraktorprisen. 

Som medlem kan du være med til at bestemme, hvem der skal indstilles til de to priser i år. De uddeles af DKF til Faglig kongres i november.

'Årets Kiropraktor'  tildeles en kiropraktor, som har ydet en særlig indsats inden for det kiropraktiske fagområde. Alle medlemmer af DKF – inklusive studentermedlemmer – kan indstille kandidater, som der efterfølgende stemmes om på DKF Forum. Indstil en kandidat ved at sende en skriftlig motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 16. september. Indstillede kandidater skal være uddannede kiropraktorer.

'Kiropraktorprisen' uddeles af DKF til en person eller institution, der har gjort en særlig indsats enten inden for forskning på det biomekaniske område eller ved at sætte fokus på at skabe ny viden om det kiropraktiske virksomhedsområde. DKF’s bestyrelse træffer beslutning om evt. uddeling, for den uddeles ikke nødvendigvis hvert år. Alle medlemmer af DKF kan indstille kandidater. Indstil en modtager af Kiropraktorprisen ved at sende en skriftlig motivering til sekretariatsmedarbejder Pia Ravn pr@danskkiropraktorforening.dk senest den 16. september

 


22. august

Skuffet formand i Politiken

Under overskriften 'Knoglefolk giver udspil kæberasler" udtaler DKF-formand Lone Kousgaard Jørgensen i Politiken i dag, at hun er skuffet over, at muskel-, skelet- og ledlidelser ikke er prioriteret i dét sundhedsudspil, som regeringen offentliggjorde i går. 

Hendes undring bakkes op af formændene fra Osteoporoseforeningen og Gigtforeningen.

Konfronteret med kritikken udtaler sundhedsminister Nick Hækkerup, at det er tanken at starte med indsatser rettet mod KOL og diabetes, men at der skal lægges planer for alle de store kroniske sygdomme. Man kan ikke nå alle kroniske lidelser i ét hug, siger han.Efter at have set regeringens Sundhedsudspil "Jo før, jo bedre" i går udsendte DKF en pressemeddelelse med undring over, at vor tids folkesygdom ondt i ryggen er blevet forfordelt. I dag 22. august uddyber formanden sin holdning i papirudgaven af Politiken. Læs pressemeddelelsen:
21. august

Sundhedsudspil overser stor folkesygdom

Regeringen har i dag offentliggjort sit nye sundhedsudspil, der bl.a. sætter fokus på kronisk sygdom, kræft og forskning. I Dansk Kiropraktor Forening ser man i udgangspunktet positivt på udspillet:

- Udspillet har fået titlen ”Jo før, jo bedre” og det er en tilgang, jeg ikke kunne være mere enig i. Det er enormt vigtigt, at vi sætter ind tidligt – og rigtigt – med udredning, forebyggelse og behandling. Men når man kigger nærmere på udspillet, mangler jeg fokus på vor tids nye store folkesygdom, nemlig hele muskel- og ledområdet. Hvor er for eksempel de 8-900.000 rygsyge danskere i udspillet? Og hvordan sikrer vi, at patienterne ikke cykler rundt i systemet, men bliver udredt og får den behandling de har brug for – når de har brug for den?, siger Lone Kousgaard Jørgensen, Formand for Dansk Kiropraktor Forening, der også glæder sig over, at forskning bliver prioriteret i udspillet:

- Det glæder mig at se, at forskning skal prioriteres op. Og jeg håber naturligvis, at nogle af midlerne skal bruges til forskning i nogle af de sygdomme, som ikke er direkte livstruende, men som både koster livskvalitet og dyre penge på sundheds- og sygedagpenge-budgetterne. Her tænker jeg som kiropraktor især på muskel- og ledsygdomme, siger Lone Kousgaard Jørgensen
 
For yderligere information venligst kontakt kommunikationschef Christian Ankerstjerne på tlf. 2083 8984 el. ca@danskkiropraktorforening.dk


20. august

Undervurdér ikke dine smerter

Selv småskavanker har langtidskonsekvenser. Har du haft ondt i nakke, lænd, ryg eller fødder inden for de seneste 14 dage, så kan du se frem til at skulle langt oftere til lægen, på hospitalet, til kiropraktor og fysioterapeut i løbet af de næste 20 år. Det skriver Politiken i dag onsdag på baggrund af en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet.

- Undersøgelsen gør det sørgeligt klart, at vi ikke må undervurdere småskavanker eller bare lade tiden løse problemerne. For det sker ikke. Går du rundt med smerter i muskler og led, er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved det, ellers kan du hænge på disse smerter og en lang række følgeproblemer resten af livet, siger Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

I Dansk Kiropraktor Forening oplever man ofte, at patienter cirkler rundt i sundhedsvæsenet i årevis uden at få hverken diagnose eller behandling. Eller at patienter, der oplever smerter, bliver sendt hjem på sofaen med en panodil.

- Mange danskere lever med smerter, men der bliver ikke for alvor sat fokus på det fra centralt hold. Og det skyldes, at smerter i muskler og led ofte kan være diffuse. Men hvis ikke vi sørger for at udrede, behandle og forebygge, jamen så ender det med noget, der er meget værre end det, det startede med.

Jeg håber, at langt flere vil tage deres smerter alvorligt og sørge for at søge behandling, inden de små smerter bliver så store, at det går ud over livskvaliteten, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

For yderligere information venligst kontakt kommunikationschef i Dansk Kiropraktor Forening: Christian Ankerstjerne på 2083 8984 eller ca@danskkiropraktorforening.dk

Om undersøgelsen
Muskel- og ledsmerter har langtidskonsekvenser og bør tages alvorligt:
I 1991 foretog Statens Institut for Folkesundhed en rundspørge blandt knap 6000 tilfældigt udvalgte danskere over 16 år, hvor de fokuserede på smertetilstande i muskler og led. Konkret blev deltagerne spurgt, om de inden for de seneste to uger havde haft smerter eller ubehag i nakke, skuldre, øvre ryg, albuer, lænd, hænder, hofte, knæ og fødder. Det var på den medfølgende smertetegning muligt at markere mere end ét område, ligesom man alternativt kunne anføre ikke at have haft nogen problemer.

Et studie ledet af Jan Hartvigsen, Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik og Syddansk Universitet, har nu sammenholdt disse svar med oplysninger fra Ydelsesregistret og Landspatientregistret, hvor man har set på graden og omfanget af forbruget af sundhedsydelser gennem 20 år blandt de patienter, der i 1991 angav at have muskuloskeletale problemer et eller flere steder.

Øget risiko for behandling angivet i procent

Nakke 

Skulder  Hænder  Ryg  Lænd  Hofte  Knæ  Fødder 
Ambulantbehandling:                 26 19 62 54 27 31 46 52
Hospitalsindlæggelse:  18 18 36 76 33 27 36 55
Kiropraktor:  48 36 49 25 50 -1 6 21
Fysioterapeut: 110 56 14 23 47 48 25 77
Praktiserende læge: 27 36 37 54 33 32 24 37


Forklaring: Respondenter med nakkesmerter 1991 har indenfor 20 år haft en haft en forøget risiko for behandlingsbehov med hhv. 26, 18, 48, 110 og 27 % hos de respektive sundhedsydelser – dog ikke nødvendigvis for den samme lidelse. Det vil sige, at smerter i muskler og led er en generel indikator for fremtidigt dårligt helbred.


 

Øget risiko for behandling angivet i procent (grafen baseret på ovenstående tal)


 

 

 

 

20. august

DKF deltager i den første undersøgelse af akademikeres psykiske arbejdsmiljø

I disse dage modtager kiropraktorerne og resten af Danmarks akademikere en mail med en elektronisk spørgeundersøgelse. Undersøgelsen er den første af sin art.

Akademikerne (tidl. AC), Dansk Kiropraktor Forening og de øvrige akademiske fagforeninger gennemfører undersøgelsen for at tage temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø blandt akademikere. Hvorfor går en del af vores medlemmer ned med stress og hvordan kan det bedst undgås? Hvad kendetegner et godt psykisk arbejdsmiljø? Og hvordan skaber man rammerne for dette? Det ønsker vi at finde ud af, så vi i fremtiden kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø for akademikere.

Det er første gang, der laves en så stor undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø blandt akademikere i Danmark.

Så tjek din mailbakke og deltag i undersøgelsen - spørgeskemaet skal besvares senest søndag den 14. september 2014.

Læs mere om undersøgelsen på Akademikernes hjemmeside

 

15. august 2014

Kiropraktorguide.dk på Facebook

KiroInfos patientportal www.Kiropraktorguide.dk har oprettet en side på Facebook.

Ved at ’like’ og dele siden - og de opslag, der lægges ud - kan der for alvor oplyses om kiropraktik. Her er link til siden: https://www.facebook.com/kiropraktorguide

Målet med at være på Facebook er at skabe en platform, der giver bredspektret viden og samtidigt markedsfører og brander kiropraktikken på en ny måde, der vil nå endnu længere ud i befolkningen og nå nye målgrupper på en uformel og positiv måde.

Målsætningen er at besvare eventuelle spørgsmål så hurtigt som muligt, og i hvert fald inden for 24 timer. Det er IKKE målet at føre faglige debatter på Facebook-siden, så har I kommentarer til vores indlæg beder vi om, at I retter henvendelse direkte til undertegnede, der er ansvarlig for siden.


6. august

Sidste prolapskursus 13/9 i Hovedstaden

DKF har rejst rundt i landets regioner og holdt kurser om det nye prolapsforløb sammen med NIKKB og kiropraktorkredsene.

Lørdag 13. september kl. 9-15 afholdes det sidste kursus på Bispebjerg Hospital. Det er tiltænkt kiropraktorerne i Region Hovedstaden, men alle kiropraktorer er velkomne. Kurset er gratis.

Skriv til DKF@danskkiropraktorforening.dk hvis du vil med og ikke er tilmeldt. Kiropraktorer i Region Hovedstaden bedes tilmelde sig via svar på den mail, DKF sendte dem 1.juli, men kan selvfølgelig skrive og få den gensendt.

TID OG STED
Lørdag 13. september fra kl. 9.00 til kl.15.00 på Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, 2400 København NV.

FORMÅL
Hensigten er at sikre en ensartet implementering af de overenskomstaftalte elementer i forløbet for patienter med akut lumbal nerverodspåvirkning. Derudover ’revitaliserede speciale 64-ordning’ blive gennemgået og drøftet.

PROGRAM
Kl. 9.00: Ankomst og morgenmad
Kl. 9.30-12.00: Oplæg
1) Prolapsforløbet v. Jørn Eichhorn,
2) Prolapsforløbet og det regionale forløbsprogram for lænderyglidelser v. praksiskonsulenterne Marianne Andreasen og Jonas Loft
3) Speciale 64-ordningen v. Jørn Eichhorn.
12.00-13.00: Frokost
13.00-15.00: Fagligt program v. kiropraktor Dorthe Ziegler, Rygcenter Syddanmark

TILMELDING
Tilmelding senest 1. september 2014. Alle kiropraktorer i Region Hovedstaden fik mailet invitation 1.juli fra DKF.

Skriv til DKF@danskkiropraktorforening.dk hvis du er kiropraktor i en anden region og gerne vil deltage, eller du er hovedstadskiropraktor og ønsker at få invitationsmailen gensendt.

 

4. august

Oplev Gintberg til akademikerfest

Festen holdes 4. september af og i det nye Akademikerhus på Frederiksberg, hvor DKF bor. Det nye kontorfællesskab betyder stordriftsfordele og bedre faciliteter til gavn for de i alt mere end 100.000 akademiske medlemmer. Det fejrer organisationerne med et brag af en medlemsfest. 

Se det sjove program og meld dig til her på Dansk Magisterforenings hjemmeside

Du kan tage en kollega, ven eller mage med - dog kun én gæst pr. medlem. Festen er fra kl. 16-23 og gratis. Tilmelding nødvendig senest 29. august.


 

1. august

Hospitalskiropraktorer nu i 3 regioner

I dag starter Marie Harley og Charlotte Møller på Regionshospitalet Silkeborg. De er regionens første hospitalskiropraktorer.


Marie Harley og Charlotte Møller er de første hospitalskiropraktorer i Region Midtjylland. De starter idag. Foto: Hanne Loob.

Det betyder, at der nu er kiropraktorer på offentlige hospitaler i 3 regioner. I mange år har der været ansat kiropraktorer på hospitaler i Region Syddanmark, og i maj blev kiropraktor Lotte Langhoff fast tilknyttet radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus i Region Sjælland. I dag følger Region Midtjylland så trop.

- Det bliver rigtig spændende at være i et job, hvor vi bliver en del af noget nyt og får mulighed for at sætte aftryk på det lige fra starten. Forhåbentlig kan vi være med til at åbne dørene for andre kiropraktorer, udtaler Marie Harley.

Marie Harley og Charlotte Møller skal indgå i det tværfaglige arbejde og hjælpe med at nedbringe ventelisten til rygcentret. Der er hårdt brug for deres indsats.

- Vi har virkelig behov for nogle med kiropraktorernes kompetencer, og vi kan se hos vores reumatologiske kolleger i Middelfart, at samarbejdet med faggruppen fungerer uden problemer overhovedet, siger Ulrich Fredberg, der er ledende overlæge på Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg. 

Ulrich Fredberg bliver Marie Harley og Charlotte Møllers nærmeste chef, og han glæder sig åbenlyst til at byde dem velkommen.

- For 10 år siden var man bange for, at kiropraktorer havde andre forklaringer på årsager til fx smerter og ledproblemer. Men der er ingen skepsis længere, understreger Ulrich.

FAKTA
Hospitalskiropraktorer
Fra i dag er der ansat kiropraktorer i Region Midtjylland, nemlig i rygcentret på Regionshospitalet Silkeborg.

Region Syddanmark har pt. næsten 25 kiropraktorer beskæftiget på sine hospitaler, primært Rygcenter Syddanmark i Middelfart, men der er også kiropraktorer på de ortopædkirurgiske og radiologiske afdelinger på Vejle Sygehus. I Syddanmark kan hospitalskiropraktorer videreuddanne sig med en 5-årig specialuddannelse, som 3 kiropraktorer er i gang med.
 
I Region Sjælland har man siden maj haft en kiropraktor fast tilknyttet Ringsted Sygehus’ radiologiske afdeling, primært til muskuloskeletale ultralydsskanninger.

1. august

Flere forsikrede vælger kiropraktor og fysioterapi fremfor kniv

En opgørelse fra Forsikring og Pension viser, at flere med en privat sundhedsforsikring vælger konservativ behandling som kiropraktik og fysioterapi frem for operation på privat hospital. Dét skriver Fagbladet 3F idag.

På 4 år er forsikringselskabernes udgifter til operation faldet fra 71 procent til 54. Samtidigt er udgifterne til kiropraktik og fysioterapi næsten fordoblet fra 13 til 25 procent.

Ialt er cirka 1,3 mio. danskere omfattet af enten en sundhedsforsikring- eller ordning. For 10 år siden var det 200.000.

31. juli 2014

Sidste dag med early bird

I dag er sidste dag, hvor du kan tilmelde dig Faglig Kongres med rabat. Faglig Kongres er kiropraktorernes 2-dages efteruddannelseskongres.

I år finder den sted fredag 7. og lørdag 8. november i København. Kongressen holdes af Dansk Kiropraktor Forening, Kiropraktorfonden og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik. Kongressens overskrifter er viden, netværk og efteruddannelse. Der foregår både kurser og plenumseancer. Ekstremitetsproblemer hos børn, fremtidens sundhedsvæsen, mindfullnes og kognitiv terapi, svimmelhed, folkesundhed, spondylatropier, løbeskader, fastholdelse på arbejdsmarkedet m.m. Programmet bugner af spændende og vigtige emner. Og så er der god tid til networking og samvær - og fest! Lørdagen sluttes af med et brag af en årsfest på Axelborg.

Meld dig til her på www.fagligkongres.dk

 
30. juli 2014

Optaget steget med 38% på kiropraktoruddannelsen

I dag har 94 fået brev fra Syddansk Universitet, der fortæller, at de er optaget på kiropraktoruddannelsen Klinisk Biomekanik. Det er en stigning på hele 38% i forhold til sidste år.

Klinisk Biomekanik er en mere og mere populær uddannelse. Studiet har oplevet vækst de sidste mange år. I år en tilvækst af ansøgere på over 10%. Sidste år søgte i alt 233 om optagelse. I år 262 – af disse havde 114 uddannelsen som førsteprioritet mod 96 sidste år. Syddansk Universitet fik sidste år lov til at øge antallet af studiepladser fra 65 til 85, da der kan dokumenteres stort behov for kiropraktorers kompetencer og en tilsvarende efterspørgsel hos arbejdstagerne og ingen arbejdsløshed.

Se film og læs om uddannelsen: www.sdu.dk/kiropraktik

 

29. juli

Har du læst formandens sommerblog?

Formand Lone Kousgaard Jørgensen har blogget om sit arbejde i forsommeren. Hun beskriver, hvordan DKF har fulgt op på aktiviteterne inden for sundhedsforsikringsområdet, hvor der er lagt mange kræfter i at få udviklingen i den rigtige retning. 

Hun omtaler også Østre Landsrets dom, der afgør, at patienter med arbejdsgiverbetalte sundhedsordninger også er dækket af den almindelige klage- og erstatningsret.

Hun opsummerer til sidst de mange udadvendte aktiviteter, DKF været involveret i de sidste mange måneder: Folkemødet, møder med Folketingspolitikere, flere mediehistorier og indtog på de sociale medier. Alt sammen resultater af DKF's strategiske alliance med Kiropraktik & Sundhed/KiroInfo:

 - Det glæder mig, og jeg er stolt over, at kiropraktikken i langt højere grad end tidligere stiller sig op og deltager i den offentlige debat, og det kommer I til at se langt, langt mere af i den kommende tid, skriver hun. 

Få det hele med:
Log ind på DKF Forum og læs hele formandens blogindlæg - kun for medlemmer.


8. juli 2014

Nye ledere i WFC

Dr. Greg Stewart er valgt til præsident for World Federation of Chiropractic (WFC) for en 2-årig periode. Dr. Steward er uddannet fra Toronto, Canada, i 1986 og har arbejdet i privatpraksis siden da. Sideløbende dermed har han besiddet en række tillidsposter på delstats- og nationalt niveau i Canada. Senest har han været 1. vicepræsident for WFC. Han afløser Dr. Dennis Richards fra Australien.

Samtidig er Dr. Richard Brown, Gloucestershire, England, blevet udpeget som generalsekretær med virkning fra 1. juli 2015, hvor han vil tage over efter David Chapman-Smith. Dr. Brown blev uddannet fra Anglo-European Chiropractic College i 1990 og har dertil en juridisk mastergrad. Han har praktiseret i 24 år. Han har tidligere været formand for British Chiropractic Association 2009-2013, og p.t. er han generalsekretær for European Chiropractors' Union (ECU).

8.juli 2014

 

Billeddiagnostiske retningslinjer småjusteret

De billeddiagnostiske retningslinjer er blevet justeret få steder på www.bdretningslinjer.dk.

Det fremgår nu endnu tydeligere, at patienten skal henvises til læge ved maligne tilstande. Desuden er der indført henvisninger til nye nationale kliniske retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Opdateringerne nødvendiggør ikke nye trykte udgaver.


4. juli 2014

Hjælp nationalt diabetesprojekt

DD2 er et nationalt forskningsprojekt om type 2-diabetes, som beder danske kiropraktorklinikker om at samarbejde om rekruttering.

DKF og NIKKB har sagt ja til at hjælpe til ved at sende klinikadresser til projektet, som sender rekrutteringsmateriale ud i løbet af juli måned. Hver klinik modtager en stander til patientoplysningsfoldere og en plakat. Formålet med DD2-projektet er at forbedre behandlingen til personer med type 2 diabetes. Projektet er blandt andet støttet af Diabetesforeningen, Det strategiske Forskningsråd og Sundhedsstyrelsen, som projektet udvikler nye nationale guidelines i samarbejde med, og de danske regioner.

Projektet er et samarbejde mellem Danmarks førende diabeteslæger, og professor Henning Beck-Nielsen ved Odense Universitetshospital er bestyrelsesformand og en af idemændene bag. Patienter indrulles i projektet nationalt via behandlere i praksissektoren og ambulatorier. Patienterne deltager ved at møde op én gang og give en urin- og blodprøve samt data til spørgeskema.


4. juli 2014

Sommerlukning af DKF's sekretariat

Sekretariatet holder sommerferielukket i ugerne 29 + 30. I øvrigt vil sekretariatet være lavt bemandet i hele juli måned. Ved uopsættelige spørgsmål kan chefkonsulent Annette Bonne mobil 2926 2591 eller DKF’s direktør Jakob Bjerre mobil 2671 1602 kontaktes. Ved mediehenvendelser er I velkomne til at kontakte kommunikationschef Christian Ankerstjerne på mobil 2083 8984.