30. juni 2015

Sommerlukket i uge 29-31

Sekretariat holder sommerlukket i uge 29-31 (fra den 13. til den 31. juli). Ved uopsættelige spørgsmål af juridisk eller personalemæssig karakter kan chefkonsulent Annette Bonne kontaktes (mobil 2926 2591) og ved mediehenvendelser kommunikationschef Christian Ankerstjerne (mobil 2083 8984).

Andre uopsættelige spørgsmål kan rettes til direktør Jakob Bjerre (mobil 2671 1602).

God sommer!


30. juni 2015

Fodterapeuten

Det seneste nummer af Fodterapeuten, de statsautoriserede fodterapeuters blad, minder mere om en lilesøster til KIROPRAKTOREN end vi er vant til.

For udover forsidehistorien, et stort interview med DKF’s formand, Lone Kousgaard Jørgensen og fodterapeuternes formand, Tina Christensen, er der en omfattende artikel om vokseværk med fokus på kiropraktor Lene Hare-Mortensen fra Kaserneklinikken i Holbæk.

Du kan læse hele bladet her: http://ipaper.fodterapeut.dk/Fodterapeuten/2015/Fodterapeutennr3juni2015/30. juni 2015

Lotte Frits Zeeberg fratræder

Kommunikationskonsulent i Kiropraktik & sundhed, Lotte Frits Zeeberg, er fratrådt. Lotte har nemlig fundet nyt spændende arbejde som kommunikationsmedarbejder på Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense, hvor hun også bor.

Lotte har arbejdet i Kiropraktik & sundhed siden foreningen holdt til i en lejlighed på Amager, kun afbrudt af en årrække på TV2 og en periode på NIKKB. DKF og Kiropraktik & sundhed ønsker Lotte god vind i fremtiden!26. juni 2015

15 kiropraktorer færdige

Dekan Ole Skøtt fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet ønskede i dag 15 nyuddannede kiropraktorer fra Klinisk biomekanik tillykke - med en uddannelse, som er af meget høj kvalitet og enestående i Norden.

- Befolkningen bliver ældre, det får stor betydning for patientsammensætningen fremover, hvor den tredje alder varer 20 år. Patienterne får flere sygdomme, når de bliver ældre, og I får et stor ansvar for at stille den rette diagnose. Som kiropraktorer skal I altså også kunne se sammenhængen mellem forskellige sygdomme; ikke kun sygdomme i bevægeapparatet. Det mener vi, at I er godt rustet til med det tværfaglige og –videnskabelige samarbejde, I har oplevet på Fakultetet. Lykke til, sagde han i sin tale til dem.

Efter overrækkelsen af eksamensbeviserne, holdt de to repræsentanter fra kandidatholdet, Sandra Furnes og Johannes Mackeprang, tale for holdet.

De havde lavet en alternativ undersøgelse af , hvor særligt deres hold har været. Den fremlagde de fuld af humor, men fik også vist, hvor godt styr de har på videnskabeligt arbejde og statistik.

Efter et musikalsk cello-indslag fra Syddansk Musikkonservatorium, holdt forskningsleder, professor Berit Schiøttz-Christensen, Medicinsk Rygafdeling, Rygcenter Syddanmark, festforelæsning.

- Da jeg blev kandidat, havde jeg den samme følelse, som jeg tror, I har: Hvad er det for et ansvar, jeg skal til at tage? Det er et stort ansvar, og I skal bare tage det, for vi glæder os til at arbejde sammen med jer, sagde hun blandt andet til de nye kiropraktorer.


26. juni 2015

Konference i Canada

Canadian Chiropractors Association holder konference og udstilling i Niagara Falls den 16.-18. september 2015. På konferencen sættes der især fokus på evidens i forbindelse med patient- og praksisindsatsen.

Programmet byder derudover på en lang række spændende talere og begivenheder. Der er rabat på konferencegebyret frem til og med den 30. juni.

Læs mere om konferencen her: www.ccaconvention2015.ca25. juni 2015

Sundhedsdoktor

DKF og Sundhedsdoktor (SD) mødtes den 9. juni for at drøfte de foreløbige erfaringer efter at Codan Care er skiftet fra SOS til SD.

Den værste knast er SD's ’klippekortsystem’ med bevilling af 6 behandlinger, hvor ydelser med tillæg tæller for to behandlinger, hvilket forvirrer både patienterne og kiropraktorerne. På trods af vedholdende opfordringer fra DKF om at tælle behandlinger som resten af verden, fastholder SD.

Efterfølgende er der dog opstået tvivl om dette, fordi en medarbejder i SD telefonisk har fortalt det modsatte til Troels Gaarde, hvilket han har orienteret om på Forum.

Ledelsen i SD fastholder dog i skrivende stunde fortsat deres særlige måde at tælle på, men DKF fortsætter med at presse på for at få det ændret. De væsentligste konklusioner fra mødet var i øvrigt, at SD ændrer deres procedure, så det igen bliver patienterne der skal kontakte SD, når der er behov for flere behandlinger og at SD ikke ønsker at intervenere i behandlingsløbene og derfor typisk også bevilger yderligere behandlinger, når patienten efter drøftelse med kiropraktoren anmoder herom.

På forum er der redegjort nærmere de øvrige resultater af dialogen med SD.


22. juni 2015

Nordmændene får faglig kongres

Norsk kiropraktorforening har skelet misundeligt til de danske kiropraktorers Faglig Kongres, som blev startet i 2012. Nu har de startet deres egen efter det danske forbillede.

Den foregår i Trondheim 23.-24. oktober 2015.

Ligesom på den danske kongres bygges kongressen op om 5 parallelle sessioner, som kører begge dage: - Kliniske færdigheder - Mor og barn - Ny forskning og videnskab - Kiropraktik og idræt - Kommunikation og formidling Læs alt om programmet, foredragsholderne og tilmelding på www.fagligkongress.no

Den danske Faglig Kongres holdes i lige år, sidste gang i november 2014. I år holder DKF politisk kongres med generalforsamling og faglig fredag 13. og 14. november.

Svenskerne holder sit årsmøde, Autumn Seminar 2015, 25. -27. september i Stockholm.

Læs mere om det nedenunder.22. juni 2015

Danske forskere formidler viden om skolebørn til svenskerne efterårsseminar

Den svenske kiropraktorforening, Legitimarade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) fokuserer på skolebørn på sit efterårsseminar i september. Temaet belyses af tre forskere fra Danmark: kiropraktor Claudia Franz, fysioterapeut Lisbeth Runge Larsen og fysioterapeut Tina Junge.

Claudia Franz, der ph.d.-studerende og ansat på Rygcenter Middelfart, holder oplæg om sin forskning om rygsmerter hos børn, som hun har fulgt gennem en årrække via sms.

Lisbeth Runge Larsen er ph.d.-studerende på Syddansk Universitet. Hun forelæser om sin forskning, der handler om idrætsskader i underekstremiteterne og motorik.

Tina Junges forskning fokuserer på knæskader hos både børn og voksne, men hos børn ser hun på sammenhæng med hypermobilitet. Tina Junge er også ph.d.-studerende på Syddansk Universitet.

Seminaret foregår i Stockholm i dagene 25.-27. september.

Find program, priser m.v. på www.lkr.se/seminar17. juni 2015

Oplev DJØF med løgn-Per, samtalesalon, fest og hygge til medlemsfest i Akademikerhuset

Har du hørt om Per Helge Sørensen og hans show 'Djøf med løgn', der spidder de højtuddannede? Hvis ikke, så kom og oplev ham gratis den 28. august i Akademikerhuset, hvor alle organisationerne, som DKF deler adresse med, holder fest for deres medlemmer og ledsagere.Ud over program fra den fælles scene i gården med alt fra samtalesaloner til forskningsoplæg, kan du shoppe rundt til hver af de 8 organisationers boder, som er bygget op over forskellige temaer.

Der er mad og drikke fra kl. 17 - 19, og aftenen slutter med fredagsbar-stemning med musik fra DJ-legenden Thomas Madvig.

Program
16.00 Dørene åbner, og du kan bl.a. besøge boder hos organisationerne.

16.30 Velkomst ved formand og direktør for Dansk Magisterforening (DM)

17.30 Overrækkelse af DM’s forskningspriser
Hvert år uddeler DM to forskningspriser på hver 50.000 kroner som en anerkendelse af en fremragende forskningsindsats. Overvær prisoverrækkelsen og oplæg fra vinderne.

18.30: 'Hvad brænder vi for på kryds og tværs?' Samtalesalon ved Borgerlyst
Nadja Pass fra Borgerlyst byder op til samtaler, så alle kommer til at snakke om deres faglighed med tre gæster, de ikke kendte, da festen startede. Lad os mødes på kryds og tværs af vores fagligheder og snakke om, hvad vi brænder for, hvor vi finder den største faglige glæde - og hvad vil vi gerne være med til at gøre lidt bedre.

19.30: Underholdning ved Per Helge Sørensen
Per Helge har haft stor succes med sit show 'DJØF med løgn'. Han er klar med nyt materiale til opfølgeren 'DJØF med løgn II - medarbejderne slår igen' - måske vi får smagsprøver?

21.00 DJ Thomas Madvig går på

23.00 Godnat og tak for i dag

TILMELDING MED DENNE FORMULAR PÅ DANSK MAGISTERFORENINGS HJEMMESIDE
Først-til-mølle-princip, så meld dig til allerede idag. Der er kun begrænset plads. Hvert medlem kan deltage med en ledsager.


17. juni 2015

6 weekender med pædiatri i Sverige

Den svenske kiropraktorforening, Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR), holder et omfattende pædiatrikursus over 15 måneder. Det består af 6 weekendsessioner i henholdsvist Stockholm og Malmö.

Underviser er kiropraktor Sue A. Weber Hellstenius, MSc in Advanced Practice of Chiropractic Pediatrics, FEAC. Der kan købes enkelte weekender eller hele pakken.

Læs om kurset her.

Frist for tilmelding er 1. august med denne blanket, som sendes eller mailes til LKR.16. juni 2015

Kirurger kiggede forbi med input

Der var godt pakket i Akademikernes telt torsdag 12. juni til DKF's debat 'Mindre kniv - mere sundhed?' på Folkemødet.

Formand for DKF Lone Kousgaard Jørgensen slog til lyd for, at patienterne ikke skal flagre gennem sundhedssystemet, og at det der måske kan hjælpe, er mere fokus på konservativ behandling, som for få bliver tilbudt.


Fra DKF's debat torsdag på Folkemødet.
Foto: Anders Beier Kirurgerne
Mikkel Andersen og Carsten Ernst fra Rygcenter Syddanmark kom forbi og bød ind med deres synspunkter. I anledning af debatten havde de klædt sig ud i arbejdsbeklædning. Deres budskab var: "Kniv til tiden", hvilket formand Lone Kousgaard Jørgensen godt kunne tilslutte sig.
Foto: Anders Beier


Lørdag deltog Lone Kousgaard Jørgensen i det store LEON-arrangement arrangeret af Danske Fodterapeuter. LEON står for Laveste Effektive Omkostnings Niveau, og formandens indlæg var et blandt mange, som hver skulle bidrage til at pege på dyre "brister" i sundhedssystemet.

Lone Kousgaard Jørgensens pegede på, at mange borgere kommer under kniven, selvom de ville have haft bedre af at besøge en kiropraktor – og det koster samfundet for mange penge, uden at der er garanti for, at patienten bliver mere rask af den grund.

Søndag deltog formanden i et arrangement holdt af Praktiserende Lægers Organisation. Det handlede om, hvorvidt sundhedshuse giver mening - og hvad skal de indeholde.

Formændene for DKF, Lone Kousgaard Jørgensen, og Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, i debat søndag på Folkemødet. Regeringen har afsat 800 millioner kroner til nye sundhedshuse, så flere sundhedsopgaver kan klares lokalt, uden at patienterne skal køre på sygehuset. Pengene skal udmøntes i 2016 og 2017. Men hvordan sikrer vi, at det også sker, så sundhedshusene skaber størst mulig værdi for patienterne, lød spørgsmålet, som blev luftet.

Læs mere på: www.danskkiropraktorforening.dk/fm15 og glæd dig til reportage i næste nummer af KIROPRAKTOREN.11. juni 2015

Klar på Bornholm

Stolene er stillet op i Akademikernes telt. Formanden er ankommet og solen skinner.Kl 15 starter DKF's debat om, hvorfor vi opererer så meget, når vi ved, at andre behandlinger virker mindst lige så godt. Det foregår under overskriften: 'Mindre kniv - mere sundhed' i Akademikernes telt på Folkemødet i Allinge på Bornholm.
I debatten møder DKF-formand Lone Kousgaard Jørgensen Jens-Christian Stougaard, direktør i PensionDanmark, Bent Wulff Jacobsen, Formand for Privathospitalernes Brancheforening, Anne Seiersen, Underdirektør i Forsikring & Pension samt Anne Ehenreich, Regionsrådsmedlem for Venstre. Ole Toft, Sundhedsredaktør fra Altinget, styrer diskussionen. Folkemødet åbner idag og varer til og med søndag.

DKF deltager sammen med de andre akademiker-organisationer i Akademikernes telt. Sundhed fylder godt op i de over 2600 arrangementer. DKF afholder 2 og deltager i et tredje.

Læs mere: www.danskkiropraktorforening.dk/fm15
10. juni 2015 

Kom i Tivoli med rabat

Helt ekstraordinært kan du som medlem af Dansk Kiropraktor Forening frem til 5. juli købe entrébilletter og turpas med rabat til dig selv og din familie. For at opnå rabatten skal du sende en mail til Janneke Abildskov på ja@dm.dk med angivelse af, at du er medlem af Dansk Kiropraktor Forening, hvorefter du vil få tilsendt en kode, der giver adgang.
8. juni 2015

Invitation - tilbud fra SEB Pension

Er din pensionsopsparing placeret i gennemsnitsrenteproduktet i SEB Traditionel, så vil du den 11. juni 2015 modtage et tilbud fra SEB Pension om at omlægge din opsparing til et markedsrenteprodukt.

TILBUDDET VIL KUN GÆLDE I 14 DAGE, SÅ DET ER VIGTIGT,
AT DU HUSKER AT TAGE STILLING!

Som tidligere nævnt afholder Willis informationsmøder med fokus på emnet
om omlægning af din pensionsordning.

Møderne vil blive afholdt på Willis’ kontorer på følgende dage:
Mandag den 15. juni kl. 16.30 i Nærum på Rundforbivej 303, 2850 Nærum

Tirsdag den 16. juni kl. 16.30 i Odense på Finlandgade 1, 3. tv, 5000 Odense C

Onsdag den 17. juni kl. 16.30 i Århus på Brendstrupgårdsvej 13, 8200 Århus N

Tilmelding til møderne skal ske til Pia Moesgaard hos Willis på mail: pmg@willis.dk senest 12. juni.

Såfremt der ikke er nok tilmeldte til møderne, vil mødet blive aflyst og de tilmeldte kontaktet direkte af Willis for personlig rådgivning.

I hele perioden (11. – 25. juni) vil du ligeledes have mulighed for at kontakte en hotline hos Willis på telefon 88 13 93 88.


3. juni 2015

Hvad vil politikerne (ikke) gøre for rygpatienterne?

I dag lander det nye nummer af KIROPRAKTOREN med tema om holdninger til rygindsatser i anledning af Folketingsvalget.

Praktiserende Lægers Organisation, Danske Fysioterapeuter og Dansk Kiropraktor Forening har hver givet et bud på, hvad der bør gøres af for at hjælpe de mange hundrede tusinder rygpatienter.

Lægerne efterlyser visioner for primærsektoren:
 
- Inden for bevægeapparatets lidelser er der mange forskellige tilbud med væsentlige lokale forskelle, konstaterer Praktiserende Lægers Organisation.

Fysioterapeuterne savner indsatser baseret på viden:

- Selvom vi fx ved, at fysisk træning under supervision og manuel behandling har mindst lige så god effekt som risikofyldte og dyre operationer, er der årligt mange tusinde danskere, der kommer under kniven, udtaler de.

Dansk Kiropraktor Forening peger på, at brugerbetalingsstrukturen skal gennemses, og at læger skal vide mere om mulighederne for og de gode resultater af behandling uden kniv:

- Det er på tide, at politikerne ser nærmere på brugerbetalingsstrukturen, så konservativ behandling af rygsygdomme ikke bliver et spørgsmål om, hvorvidt patienten har økonomisk overskud til den store egenbetaling ved manuelle behandlingsforløb, skriver de.

Og hvad svarer politikerne så? Læs svarene fra de 7 største partier i Folketinget i det nye nummer

Du kan også finde dem på Twitter, hvor formanden @kirolone hver dag tweeter et nyt politikersvar som nedtælling til valgdagen 18. juni.


2. juni 2015

Rygmærket stipendium til forskning


Gigtforeningen har fået mulighed for at opslå et ekstra forskningsstipendium øremærket rygforskning. Fristen er dog allerede 14. august.

I alt er der 3 ledige forskningsstipendier til besættelse, men kun det ene er øremærket ryg. De er ledige til besættelse pr. 1. november 2015 eller snarest derefter.

Der tildeles 1 års løn med mulighed for at søge om 1 års forlængelse. Der gives således max 2 års løn, og ønskes dette, skal det fremgå af ansøgningen.

Læs mere på Gigtforeningens hjemmeside


29. maj 2015

Hvad vil partierne gøre for rygpatienterne?

I anledning af Folketingsvalget har KIROPRAKTOREN undersøgt partiernes holdning til indsatser, der kan hjælpe de mange hundrede tusinde rygpatienter. Primærsektorens på dette område centrale faggrupper - lægerne, fysioterapeuterne og kiropraktorerne - har givet hvert sit bud på vigtige indsatsområder.

Disse bud inviterede vi så alle Folketingets partier (plus de måske opstillingsberettigede) til at svare på. 7 partier svarede. De 21 svar vil DKF-formand Lone Kousgaard Jørgensen hver dag offentliggøre og kommentere på fra sin Twitterprofil som en nedtælling til valget den 18. juni.

Følg med - og del, kommentér eller foretræk: www.twitter.com/kirolone

 

29. maj 2015

Lidt flere skader, men lavere erstatninger

Sidste år blev 6 skader anerkendt som kiropraktorrelaterede med erstatninger på i alt 0,2 mio. kr. Året inden blev det halve, nemlig 3, skader anerkendt, men til en samlet erstatningssum på det dobbelte, nemlig 0,4 mio. kr. Det viser årsopgørelsen, som Patienterstatningen offentliggjorde i går.

I 2014 modtog Patienterstatningen i alt 10.318 anmeldelser, der vedrørte behandlingsskader, og tilkendte i alt 722 mio. kr. i erstatning.

53 anmeldelser - 49 afgørelser - 6 anerkendt
Af de i alt 10.318 anmeldelser var 53 anmeldt som skader sket i forbindelse med kiropraktorpraksis. 49 blev afgjort og 6 anerkendt svarende til en anerkendelsesprocent på 12,2%, hvilket er lavt sammenlignet med de andre områder. 

Kiropraktortallene ligger sådan set på niveau med de foregående år, idet anerkendelsesprocenten dog er den højeste i 3 år.  I 2013 var anerkendelsesprocenten fx kun på 8,8. Til gengæld blev der dette år også kun anmeldt 40 skader og afgjort 34, hvoraf altså kun 3 blev anerkendt. I 2012 var tallene mere på niveau med sidste år.

Tallene for kiropraktorpraksis skal bl.a. ses på baggrund af en generel stigning i anmeldelser på 11% sammenlignet med året før, hvilket ligger noget over de foregående år.

Den lille stigning i anerkendelsesprocenten af kiropraktorskaderne skal ses på baggrund af en faldende anerkendelsesprocent generelt. Ser man på udviklingen i anerkendelsesprocent i 2012 – 2014, er der et mønster i retning af et fald samlet set. Et mønster, der bekræftes statistisk, når anerkendelsesprocenten ses over en 10-års periode. Fra 2009 er der tale om et reelt fald på 1 procentpoint per år frem mod 2014.

Læs nyhed og årsrapporten fra Patienterstatningen

 

29. maj 2015

Hvordan går det hospitalskiropraktorerne i Silkeborg?

4 patienter om dagen til grundig undersøgelse og diagnostik. Ingen behandling. Til gengæld stort set rettigheder som en læge. Det er, hvad Marie Harley oplever i sin dagligdag som hospitalskiropraktor ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, som hun er meget begejstret for. 

Marie Harleys oplæg om sin hospitalsansættelse åbnede det fælles arrangement, Faglig Aften (tidl. StudenterTopmøde), som Foreningen af Nordiske KiropraktorStuderende (FNKS) holder sammen med DKF en gang om året. 

For de nysgerrige, godt 50 deltagere uddybede Marie Harley sine oplevelser som første hospitalskiropraktor i Region Midt og fortalte, hvorfor hun synes så godt om at være hospitalsansat. Der var anekdoter om den krævende, men sjove opstart af ansættelsen, som også har bragt hende til uddannelsesophold ikke kun rundt på hospitalet, men også på andre hospitaler i regionen. Hun har bl.a. været på et meget aktivt ophold på nervekirurgisk afdeling.

Faglig Aften for kiropraktorstuderende på Sundhedsvidenskabeligt fakultet i går 28. maj. Øverst: lydhøre studerende. Nederst til højre hospitalskiropraktor Marie Harley, nederst til venstre Christian Ankerstjerne.

Efter hendes oplæg holdt DKF's kommunikationskonsulent Tanja Skov Carlsen et kort oplæg om tendenser i kiropraktorers fremtidige karrieremuligheder. Der er ingen ledighed, men tværtimod meget brug for kiropraktorhoveder i primærsektorens klinikker, men også på hospitaler og universitet - og andre nye steder. Oplægget viste udviklingstendenser i klinikkerne, som DKF og NIKKB indsamler viden om gennem KiroFakta-undersøgelserne. Hun fortalte også om mulighederne på hospitalerne, som viser stigende interesse i at ansætte kiropraktorer, som Marie Harley og hendes kollega kiropraktor Charlotte Møller, der blev ansat samtidigt, er et eksempel på. At der kun gik et halvt år fra de startede, til hospitalet søgte flere, taler sit tydelige sprog. Pt. er der også ledige stillinger på Rygcenter Syddanmark, og der er rygter om interesse på andre hospitaler.

Aftenen sluttede med oplæg fra DKF's kommunikationschef Christian Ankerstjerne, som fortalte om foreningens kommunikationsstrategier. Fokus var på at vise, hvordan disse er bygget op om de spilleregler, der gælder i den journalistiske verden, hvor nyhedsværdi og konfliktstof er ufravigelige udvælgelseskriterier. Følger man bl.a. disse spilleregler, kan man være med til at fylde i mediebilledet, som er vigtigt for at få skabt fokus på sit område og komme længere frem i køen, når der skal uddeles midler eller inviteres til medbestemmelse. Samtidigt er det også naturligvis vigtigt for den generelle branding af kiropraktik, så flere kommer til at vide, hvad en kiropraktor er for en størrelse i dagens sundhedsvæsen.
21. maj 2015

Nationale retningslinjer for konservativ behandling af rodpåvirkning i nakken

Sundhedsstyrelsen har i dag offentliggjort retningslinjerne, som bærer titlen: NATIONAL KLINISK RETNINGSLINJE FOR IKKE-KIRURGISK BEHANDLING AF NYOPSTÅET RODPÅVIRKNING I NAKKEN
MED UDSTRÅLENDE SYMPTOMER TIL ARMEN (CERVIKAL RADIKULOPATI)

Sundhedsstyrelsen bad DKF og DSKKB udpege repræsentanter til arbejdsgruppen. 

Kiropraktor Alice Kongsted, lektor og seniorforsker på NIKKB, og kiropraktor Jan Hartvigsen, professor ved Institut for Idræt og Biomekanik og seniorforsker på NIKKB, blev udpeget, og gruppen afsluttede sit arbejde i starten af foråret, hvor retningslinjerne kom i høring. DKF og DSKKB indgav høringssvar. 

     - Retningslinjerne er nu de officielle danske anbefalinger for ikke-kirurgisk behandling af rodtryk (fx diskusprolaps) fra nakken, det er et kerneområde for kiropraktorerne. De tilgange og behandlinger, som kiropraktorerne typisk anvender, bliver anbefalede af denne tværfaglige ekspertgruppe. Derfor er det godt for kiropraktorerne. De skal omfavne dette dokument, udtaler Jan Hartvigsen bl.a. til NIKKB.

Under arbejdet med den nye retningslinje er det blevet klart, at der er behov for omfattende forskningsindsatser inden for alle aspekter af cervikal radikulopati. I visse tilfælde er litteraturen, der omhandler centrale aspekter af kiropraktisk behandling yderst mangelfuld. Derfor slutter retningslinjen med en indtrængende opfordring til at igangsætte yderligere forskning, så det bliver muligt at opbygge et endnu bedre grundlag for rådgivning omkring kiropraktisk behandling af lidelsen. 

Læs nyhed og find retningslinjerne her på NIKKB's hjemmeside.

 

21. maj 2015

Programmet til Faglig Aften for studerende

Om en uge holder FNKS og DKF deres årlige fælles arrangement 'Faglig Aften' for alle kiropraktorstuderende. Det foregår på OUH, lokale 17.109, kl. 16.30 - 21.00 og der er gratis adgang - tilmelding her på FNKS' site.


16.30 Velkomst
16.40-17.20 ”At betræde nye stier – karriere som hospitalskiropraktor”
Ved hospitalskiropraktor Marie Harley, Regionshospitalet Silkeborg
17.20-17.45: SANDWICH
17.45-18.15 ”Hvad siger fremtiden om mulighederne for kiropraktorerne?”
Ved kommunikationskonsulent Tanja Skov Carlsen, DKF
18.15-18.30: KAFFE/THE
18.30-19.30 ”Hvordan brander vi kiropraktik?”
Ved kommunikationschef Christian Ankerstjerne, DKF
20. maj 2015

Markedsføringsbrev fra Kiroinfo

I disse dage udsendes det årligt tilbagevendende markedsføringsbrev og girokort fra markedsføringssamarbejdet Kiroinfo.

Kiroinfo står bag Kiropraktorguide.dk, kiropraktorernes store informationsportal, der hver måned besøges af ca. 50.000 personer. Siden betaler ikke sig selv, og kræver konstante opdateringer og vedligeholdelse. Kiropraktorguide på Facebook har en rækkevidde på mere end 20.000 personer, og er et led i vores ambitioner om at knytte endnu tættere bånd med patienterne OG levere indhold til medlemmernes egne facebooksider.

Det er også Kiroinfo der skriver og sikrer udsendelse af nyhedsbrevet Kiropraktik, der 10-12 gange om året fortæller aktuelle og/eller årstidsrelevante historier til 23.000 glade abonnenter.

Derudover kan nævnes artiklerne i Magasinet Sundhed, der hver måned læses af op mod 180.000 danskere og ligger i venteværelser og på apoteker og biblioteker landet over. Hertil kommer en lang række arikler i fx Ekstra-Bladet, BT, Jyllands-Posten og Politiken.

I alt er 178 klinikker med i markedsføringssamarbejdet Kiroinfo, mens 86 klinikker står udenfor.

Vi håber, at rigtig mange også i 2015 vil deltage i den fælles sag, det er at markedsføre og brande kiropraktorerne i Danmark.


20. maj 2015

Ministersvar til Sundhedsudvalget

Den 28. april afgav et flertal i Folketingets Sundheds- og forebyggelsesudvalg en beretning, der inden den 13. maj 2015 pålægger regeringen at fremsætte et lovforslag, der sikrer, at RAB-godkendte behandlere får lov til at udføre manipulationsbehandling af kroppens led på lige fod med læger og kiropraktorer.

Sundhedsminister Nick Hækkerup afgav den 12. maj svar til udvalget. I svaret skriver ministeren bl.a. følgende:

”Jeg mener ikke, at det er sagligt at fremsætte et lovforslag i løbet af få uger, der på afgørende punkter gør op med den hidtidige regulering på området. Jeg mener, det er nødvendigt med nærmere analyser af konsekvenserne af det ønskede lovforslag, hvis lovforslaget skal have den fornødne kvalitet.

Jeg mener desuden, at det er vigtigt, at et lovforslag, som det ønskede, sendes i offentlig høring i minimum fire uger. En offentlig høring er vigtig for at få klarhed over, hvilken indstilling de myndigheder og organisationer mv., som vil blive berørt af en lovregulering, har til det påtænkte lovforslag. Dette er bl.a. væsentligt for at foretage en vurdering af, om et lovudkast ud fra tekniske og indholdsmæssige synspunkter kan anses for egnet og holde i praksis, samt for Folketingets bedømmelse af, om lovforslaget kan anses for rimeligt og hensigtsmæssigt.

Med udgangspunkt i ovenstående ser jeg mig således ikke i stand til at fremsætte et lovforslag inden for den tidsfrist, der er angivet i beretningen.”

Dansk Kiropraktor Forening er tilfredse med ministerens svar, og følger naturligvis fortsat sagen med stor alvor.

Læs hele ministerens svar på Folketingets hjemmeside her20. maj 2015

Mød Dansk Kiropraktor Forening på Folkemødet

Også i år er Dansk Kiropraktor Forening tilstede på Folkemødet fra den 11. til den 14. juni. Programmet, der i år tæller godt 2600 forskellige arrangementer, ca. 500 mere end sidste år, byder igen i år på en mildest talt blandet buket.

Også i år fylder sundhedsdagsordnen rigtig meget i det samlede program – af de i alt ca. 2600 arrangementer står der sundhed på de 500. Det betyder hård kamp om dagsordenen, om medierne og ikke mindst om politikernes gunst og tilstedeværelse.

På den baggrund er det meget tilfredsstillende, at vi i debatterne kan stille med et stærkt debathold bestående både af bl.a. Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen og Privathospitalernes formand Bent Wulff Jacobsen.

Se hele programmet for Folkemødet her 

Dansk Kiropraktor Forening står for to arrangementer og deltager desuden i et arrangement i samarbejde med Praktiserende Lægers Organisation.

Tre debatter
Mindre kniv - mere sundhed
Afholdes af Dansk Kiropraktor Forening, 11. juni, 15:00 - 15:50, hos Akademikerne - Kirkepladsen:
Alt for mange opereres, selv om de i virkeligheden ville have haft bedre af aktiv behandling, fx hos en kiropraktor. Men hvorfor anser vi kirurgi som finere og bedre end behandling uden kniv? Og hvorfor gør vi ikke mere for at tilskynde til at vælge behandling uden kniv?

Kirurgi koster 40 gange mere end behandling uden kniv
Afholdes af Dansk Kiropraktor Forening 12. juni, 12:30 - 12:40, på Speakers Corner - Cirkuspladsen:
Vi ser gang på gang borgere, der kommer under kniven, selvom de ville have haft bedre af at besøge en kiropraktor – og det koster altså samfundet alt for mange penge, uden at vi har en garanti for, at patienten bliver mere rask af den grund. NB: Dette arrangement er en del af det fælles ”Find LEON” projekt, som vi vil fortælle mere om snarligt.

Giver sundhedshuse mening - og hvad skal de indeholde?
Arrangeres af Praktiserende Lægers Organisation. Dansk Selskab for Almen Medicin 14. juni, 09:15 - 10:15 i Allinge Havn, inder- og ydermole:
Regeringen har afsat 800 millioner kroner til nye sundhedshuse, så flere sundhedsopgaver kan klares lokalt, uden at patienterne skal køre på sygehuset. Pengene skal udmøntes i 2016 og 2017. Men hvordan sikrer vi, at det også sker, så sundhedshusene skaber størst mulig værdi for patienterne?

 

13. maj 2015

Lukket fredag

DKF's sekretariat holder lukket på fredag 15. maj, som er dagen efter Kristi Himmelfartsdag.

I uopsættelige tilfælde kan DKF’s direktør Jakob Bjerre (2671 1602) eller chefkonsulent Annette Bonne (2926 2591) dog kontaktes.

 


13. maj 2015

Receptionen i billeder

Flagene var fremme, gæsterne sagde tillykke, historikeren docerede og politikere krydsede klinger med fagfolk. DKF's 90 års fødselsdagsreception forløb som en lærerig og hyggelig eftermiddag i Akademikerhuset.


Formand Lone Kousgaard Jørgensen byder
gæsterne velkommen. Foto: Uffe JohansenDer var godt med gæster, som først hørte historiker Per Jørgensens foredrag om kiropraktikkens historiske og teoretiske udgangspunkt, og bagefter lyttede til en debat med hårdt optrukne fronter om emnet 'kloge hænder eller kniv'?

Bliver der opereret for mange for fx diskusprolaps? Hvad kan vi gøre mere for de mange hundrede tusinder borgere med ondt i ryggen? Hvordan understøtter de økonomiske strukturerer rygpatienternes adgang til sundhedsvæsenets tilbud? Hvordan sikrer vi rygpatienten den rette behandling til rette tid?

Det bl.a. slået fast, at rygområdet er et område uden megen evidens, og at det bør prioriteres højere, så der for alvor kan ske noget.

 
Debatpanelet bestod af (fra venstre) overlæge og cervikalkirurgisk specialeansvarlig Frederik Busch (Rygcenter Syddanmark), regionrådsmedlem Lise Müller (SF), regionrådsmedlem og næstformand i Regionernes Løn- og Takstnævn Bo Libergren (V), direktør i Gigtforeningen Lene Witte, sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) og DKF's formand Lone Kousgaard Jørgensen.

Se flere billeder fra arrangementet
13. maj 2015

DKF vil gerne holde verdenskongres i -25

Lørdag startede verdenskongressen i Athen, som udover at være 13. kongres for World Federation of Chiropractic (WFC) også er årsmøde for European Chiropractors Union (ECU) samt Fédération Internationale de Chiropratique du Sport (FICS).

De første dage af kongressen består af politiske møder. I dag starter så den faglige del med kurser og oplæg under overskriften The Alpha and Omega of Spinal Healthcare.

WFC's generalforsamling fandt sted mandag og tirsdag. Her fremlægger hvert medlemsland status fra sit land i en kort tale. Dét var her, DKF-formand Lone Kousgaard Jørgensen officielt lagde billet ind på at være vært for verdenskongressen i 2025, hvor DKF fylder 100 år og kongressen igen skal afholdes i Europa.

- In 10 years the Danish Chiropractors' Association will turn 100 years, and from my calculation, 2025 will also be the year where this assembly and congress will be held in Europe again. I hope that this could mean that Denmark would be given the opportunity to host the event. And then we can really show you, why we believe that Denmark is one of the best countries in which to be a chiropractor, sagde hun.


Forinden var Lone Kousgaard Jørgensen omkring de meget fordelagtige og unikke forhold for kiropraktorer i Danmark:

- Denmark is a very small country with only 5.7 million citizens. But we are a superpower when it comes to chiropractic, sagde hun, og opremsede rettighederne her til lands: autorisation, både offentlige og private tilskudsordninger, del af det offentlige patientklage- og erstatningssystem. offentlig finasieret uddannelse, ansatte kiropraktorer på offentlige hospitaler m.m.

- All this is the result of a massive investment in research and political unification on the road towards integrating chiropractors as specialists in the formal health care sector, sagde hun og tilføjede:

- I am convinced that this is more or less the recipe in a world, where health care is changing rapidly towards greater integration, more and more focus on effect and a combined demand for quality and efficiency.

DKF-formand Lone Kousgaard Jørgensen fik stort bifald efter sin tale til WFC's generalforsamling i mandags, hvor hun bl.a. tilbød at holde verdenskongres i 2025.

I alt er over 40 danskere med til kongressen - en del deltager som politisk aktive, som fx kiropraktor Rene Fejer, der var med til at aflægge årsberetning i FICS (se billedet nr. 3 fra venstre):
Mange forskere fra især Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (NIKKB) deltager med faglige oplæg i løbet af de næste par dage.

I går holdt kiropraktor Anni Preisler oplæg om sit arbejds-år i WHO, der var gjort muligt pga. WFC's projektsamarbejde med WHO og var kommet i stand via NIKKB:

På fredag holder DKF en lille reception i Athen i anledning af sin 90 års-fødselsdag og for at samle de mange danskere, der er med.8. maj 2015

Tillykke med de 90 år i dag!


Det var i dag i 1925, at de 11 danske kiropraktorer stiftede Dansk Kiropraktor Forening.

Det fejrer vi i sekretariatet med reception, på vores sociale medier Instagram, Twitter og Kiropraktorguides Facebookside, hvor vi opdaterer fra dagens program med historietime, politisk debat med Folketingspolitikere og selvfølgeligt hygge.

Alle kiropraktorklinikkerne har fået tilsendt et lille fødselsdagskit, så de kan markere dagen med flag og lidt sødt.

Del endeligt billeder eller kiroselfier på Kiropraktorguides Facebook, så vi kan se, hvordan I markerer dagen.

I kan også dele denne grafik, der viser den fantastiske rejse, som kiropraktorprofessionen har taget i samlet flok siden den forårsdag for 90 år siden (her er et godt link til deling) : www.danskkiropraktorforening.dk/kiropraktorernestidsrejse90aar
 
Læs mere her om fødselsdagen: www.danskkiropraktorforening.dk/90aar8. maj 2015

Fødselsdagshilsen fra formanden

I anledning af fødselsdagen har formand Lone Kousgaard Jørgensen postet et blogindlæg på DKF Forum til sine kollegerne. 

- Jeg er stolt af, at vi stadig står sammen i Dansk Kiropraktor Forening, selvom vi både er arbejdstagere og arbejdsgivere. Vi er ikke ens – men vores faglighed har vi alle tilfælles. Og den faglighed og det fællesskab skal vi fastholde, skriver hun blandt andet.

Medlemmer kan logge ind og læse hilsnen her. 

 

 

 

5. maj 2015

Flertal vil give massører ret til at manipulere

Det er netop kommet til Dansk Kiropraktor Forenings kendskab, at et flertal i Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg (med undtagelse af S, SF og RV) ønsker at give registrerede alternative behandlere (de såkaldte RAB-godkendte behandlere), fx massører, ret til at foretage manipulationsbehandlinger.

Den 28. april 2015 har et flertal i Sundhedsudvalget (V, DF, EL, LA og KF) afgivet en beretning om ændring af retsstillingen for udvalgte behandlere. I beretningen står der bl.a. at læse:

”Et flertal i udvalget (V, DF, EL, LA og KF) (…) ønsker (…) at sidestille (…) RAB-godkendte behandlere med læger og kiropraktorer, for så vidt angår manuel behandling af kroppens led, herunder manipulationsbehandlinger. Flertallet pålægger derfor regeringen inden den 13. maj 2015 at fremsætte et lovforslag, der sikrer, at de nævnte faggrupper får ret til at udføre manuel behandling af kroppens led, herunder manipulationsbehandlinger bl.a. omfattende nakke og ryg. (…)  Lovændringen vil ikke ændre overordnet på kiropraktorernes autorisation og dermed tilskudsberettigelse. Kiropraktorerne bevarer autorisationen, uddannelseskravene, titelbeskyttelsen og de offentlige tilskud.”

Beretningen kan læses i sin helhed her: http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/suu/bilag/1369/1523544.pdf

De vigtigste bilag her:

Ordførernotat: http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/suu/bilag/1337/1522209.pdf

Svar fra Sundhedsministeren om baggrunden for de nuværende regler og evt. initiativer til at ændre dem: http://www.ft.dk/samling/20131/almdel/suu/spm/699/svar/1140505/1375333/index.htm)

Sundhedsstyrelsen har i tilknytning til sagen netop anmodet om svar på en række spørgsmål vedr. manipulation, og Dansk Kiropraktor Forening har sammen med NIKKB afgivet følgende høringssvar:
Høringsvar, Bilag A, Bilag B

Dansk Kiropraktor Forening er i øvrigt fuld gang med at tage kontakt til politikere m.fl. for at få et overblik over situationen og påvirke det videre forløb.

Det vurderes ikke sandsynligt, at der vil blive fremlagt et lovforslag allerede den 13. maj. Det betyder, at et lovforslag tidligst fremsættes efter et valg, når det nye folketingsår begynder til oktober.

Bestyrelsen vil på et ekstraordinært møde i næste uge drøfte sagen og vil endvidere inddrage hele det politiske niveau i foreningen (kredsbestyrelserne, Samarbejdsudvalgsmedlemmer, Dansk Kiropraktor Råd m.fl.) på det årlige sommer-seminar den 29.-30. maj 2015.

FAKTA:

Hvad er en beretning?
"Når et udvalg har afsluttet sit arbejde med et forslag, skriver udvalget en betænkning. Men hvis udvalget ønsker at have mere tid og arbejde videre med forslaget i den følgende folketingssamling, kan udvalget vælge at skrive en beretning i stedet for. En beretning indeholder udvalgsmedlemmernes holdning til forslaget. Hvis disse holdninger deles af et flertal i Folketinget, vælger ministeren typisk at tage højde for det og ændre forslaget, når ministeren genfremsætter det i den følgende folketingssamling. Udvalget kan også skrive beretninger over emner, der ikke har været behandlet som forslag i Folketingssalen. F.eks. kan udvalget tildele en minister en ”næse” i en beretning."

Kilde: ft.dk
 


5. maj 2015

Vi ses til 90 års fest

På fredag fylder Dansk Kiropraktor Forening 90 år – og du er inviteret til debat og reception fra kl 14-17.

Debatpanelet består fortsat af Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), Regionrådsmedlem Lise Müller (SF), Regionrådsmedlem og næstformand i Regionernes Løn- og Takstnævn Bo Libergren (V), Direktør i Gigtforeningen Lene Witte, Kiropraktor og professor Jan Hartvigsen (Syddansk Universitet), overlæge og cervikalkirurgisk specialeansvarlig Frederik Busch fra Rygcenter Syddanmark i Middelfart samt naturligvis vores egen formand Lone Kousgaard Jørgensen.

De skal krydse klinger i en debat. Emnet er brugerbetaling, og hvordan vi får en mere sund prioritering, hvor skalpeller og piller først vælges, når andet ikke virker. Sundhedsredaktør på Altinget, Ole Toft, styrer debatten der bliver både festlig og skarp.

Alle er velkomne - vi glæder os til at se jer Husk, at I ALLE er velkomne til fejringen af kiropraktikken i Akademikerhuset, Peter Bangs Vej 30, 2000 Frederiksberg den 8. maj kl. 14-17.

Har du ikke allerede tilmeldt dig, er du selvfølgelig velkommen alligevel.

Fødselsdagskit

I har forhåbentlig allerede modtaget fødselsdagskittet med formandens hilsen, et flot fødselsdagsflag som I fx kan stille på receptionsdisken, en stor pose logobolsjer I kan byde jeres patienter, og en æske chokolade I kan hygge jer med omkring kaffebordet.

I er naturligvis velkomne til at kontakte sekretariatet, hvis I har spørgsmål eller har brug for yderligere materiale. Husk, at I kan finde mere info om fødselsdagen på: www.danskkiropraktorforening.dk/90aar

På Facebook kan du klikke 'deltag' i eventen her og følge med i fejringen, bl.a. hvis du ikke kan komme til festlighederne i sekretariatet: https://www.facebook.com/events/697843540327801/

På Instagram https://instagram.com/dkf_kiropraktik/ jagter vi den bedste #kiroselfie – og der er plads til mange flere festlige selfies endnu!

 


5. maj 2015

Danske kiropraktorer til verdenskongres i stort tal

I næste uge afholdes WFC’s 13. verdenskongres og ECU’s årlige konvention i Athen. DKF, NIKKB og danske kiropraktorer sætter et kraftigt aftryk på arrangementet.

Kiropraktorenes verdensforbund, WFC, afholder sin kongres i ulige år – og kommer kun til Europa hvert 8. år. Sidst kongressen besøgte Europa var i 2007, hvor den portugisiske by Vilamoura var vært. Når kongressen finder sted i Europa, hægter det europæiske forbund, ECU, sig på og holder sin årlige konference samtidig. I forbindelse med kongressen afholdes en enestående konference med en stor mængde spændende faglige seminarer med de allerbedste oplægsholdere og forskere i kiropraktikkens verden. Heriblandt gør de danske forskere fra NIKKB sig stærkt gældende med en række interessante oplæg.

Kongressen har i år titlen “The Alpha and Omega of Spinal Healthcare”. DKF’s bestyrelse, NIKKB’s forskergruppe samt en lang række danske kiropraktorer – i alt ca. 40 danskere – har meldt deres ankomst til begivenheden, der samler mere end 500 personer fra hele kiropraktorverdenen.

Se hele programmet på WFC’s hjemmeside her5. maj 2015

Ny barselsordning for selvstændige

En ny barselsordning med navnet Barselsudligning for Selvstændige vil fra oktober 2015 sikre, at selvstændige bliver helt eller delvist kompenseret for det indtægtstab, de har, når de går på barsel.

Selvstændige får dermed stort set samme vilkår som lønmodtagere med løn under barsel.

Hvad er Barselsudligning for Selvstændige?

Folketinget vedtog i juni 2013, at selvstændige fra 2015 ligesom lønmodtagerne bliver omfattet af en barselsudligningsordning.

Formålet er at fremme ligestilling på arbejdsmarkedet ved at forbedre de økonomiske vilkår for både mandlige og kvindelige selvstændige, der skal på barsel. Kompensation og bidrag Barselsudligning for Selvstændige kompenserer helt eller delvist de selvstændige for et indtægtstab under deres barselsorlov.

For at få kompensationen skal den årlige indkomst som selvstændig overstige den maksimale dagpengesats. Der udbetales højst op til 164,97 kr. i timen – denne sats vil løbende blive reguleret. Det er obligatorisk for alle selvstændige at indbetale til ordningen. Det sker via en årlig opkrævning, der i 2015 vil være på maksimalt 328 kr.

Opkrævningen vil blive sendt ud i august og fra oktober vil selvstændige, der går på barsel, få gavn af ordningen.

Hvad skal den selvstændige gøre?
Alle selvstændige får automatisk en opkrævning i august 2015. Opkrævningen skal være betalt senest den 14. september 2015. Barselsudligning for Selvstændige bruger data fra SKAT til at afgøre, hvem der skal indbetale til ordningen.
Har man som selvstændig på barsel ret til kompensation, vil den automatisk blive udbetalt til ens NemKonto, når man har fået udbetalt barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark.

Mere information på borger.dk
Find mere information om ordningen på www.borger.dk/barselsudligning som løbende bliver opdateret.
30. april 2015

Nedtælling til 90 års fødselsdag

Med otte dage tilbage inden den 8. maj og Dansk Kiropraktor Forenings 90 års fødselsdag, er der et par nyheder på vej.

Panelet er blevet udvidet med overlæge og cervikalkirurgisk specialeansvarlig Frederik Busch fra Rygcenter Syddanmark i Middelfart. Hermed har vi den lægelige side af debatten på plads – og dermed også lidt modspil til formanden.
Det øvrige panel består fortsat af Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), Regionrådsmedlem Lise Müller (SF), Regionrådsmedlem og næstformand i Regionernes Løn- og Takstnævn Bo Libergren (V), Direktør i Gigtforeningen Lene Witte, Kiropraktor og professor Jan Hartvigsen (Syddansk Universitet) samt naturligvis vores egen formand Lone Kousgaard Jørgensen. De skal krydse klinger i en debat.

Emnet er brugerbetaling, og hvordan vi får en mere sund prioritering, hvor skalpeller og piller først vælges, når andet ikke virker.

Sundhedsredaktør på Altinget, Ole Toft, styrer debatten.

Alle er velkomne - vi glæder os til at se jer!

Husk, at I ALLE er velkomne til fejringen af kiropraktikken i Akademikerhuset, Peter Bangs Vej 30, 2000 Frederiksberg den 8. maj kl. 14-17. Men for at få et bedre overblik håber vi, I vil tilmelde jer, gerne senest 4. maj, til Pia Ravn: pr@danskkiropraktorforening.dk

Fødselsdagskit
I løbet af de næste dage modtager klinikkerne det, vi kalder et fødselsdagskit. I kittet finder I en hilsen fra formanden, et flot fødselsdagsflag som I fx kan stille på receptionsdisken, en stor pose logobolsjer I kan byde jeres patienter, og en æske chokolade I kan hygge jer med omkring kaffebordet. Vi har også vedlagt en håndfuld invitationer til receptionen og debatten i København, og desuden en stak prolapsfoldere til patienterne. I er naturligvis velkomne til at kontakte sekretariatet, hvis I har spørgsmål eller har brug for yderligere materiale. Husk, at I kan finde mere info om fødselsdagen på: www.danskkiropraktorforening.dk/90aar

På Facebook kan du klikke 'deltag' i eventen her og følge med i fejringen, bl.a. hvis du ikke kan komme til festlighederne i sekretariatet.


30. april 2015

3 nye medlemmer i selskabets bestyrelse

Dansk Selskab for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik (DSKKB) holdt generalforsamling i fredags på Syddansk Universitet. Formand Lars Rud Rasmussen kunne ikke genvælges og desuden udtrådte Thomas Skytthe Jakobsen og Mette Jensen Stochkendahl efter mange års indsats.

Claus Dam Nielsen, Kim Corfixen og Henrik Hein Lauridsen stillede op og blev alle valgt ind. Bestyrelsen konstituerer sig ved førstkommende bestyrelsesmøde, hvor der bl.a. skal udpeges en formand.

Læs om generalforsamlingen i næste nummer af KIROPRAKTOREN - og klik ind på det nye, flotte www.dskkb.dk - hvis du ikke allerede har været derinde.


29. april 2015

Nye ansigter i studenterforeningens ledelse

Foreningen af Nordiske KiropraktorStuderende (FNKS) har holdt generalforsamling 20. april. Her blev valgt nye medlemmer ind i bestyrelsen.


Fra venstre: Louise Kildegaard Madsen (4.semester, menigt medlem); Nina Engmark (4.semester, kasserer); Sune Hougaard, (7.semester, formand); Linne Steinar Haarup (6.semester, menigt medlem); Kristine Fink (6.semester, menigt medlem); Matilde Bil Pedersen (2.semester, suppleant); Lars Ipsen (6. semester, menigt medlem); Amanda Lücking (6.semester, suppleant) og Nanna Madsen (4.semester, menigt medlem). 
 
Poster og ansvarsområder fordeles på møde i starten af maj.
 

 23. april 2015

Nye medlemmer i DKF-udvalgene

Det var ikke nødvendigt at gennemføre valghandling for at besætte pladserne i DKF's såkaldte interesseudvalg: Klinikejerudvalget, Ansatte kiropraktorer i Privat Praksis og Udvalget for Offentligt Ansatte. Kandidaterne kunne rummes inden for de ledige pladser, og der er indtrådt et nyt medlem i hvert udvalg.

I Klinikejerudvalget indtræder Troels Gaarde fra Århus, som var formand for DKF i 1992-97. Han afløser den ene ledige plads efter Kirsten Sillehoved og Michael Randsøe, som begge træder tilbage efter mange års arbejde i udvalget.
Dorthe Brandborg Olsen, Haderslev, indtræder i Udvalget for Ansatte i Privat Praksis, og Charlotte Lindgaard Møller, Silkeborg, er nyt medlem i Udvalget for Offentligt Ansatte. I begge udvalg var der ledige pladser, selvom ingen udtrådte.

DKF takker for deres de afgående udvalgsmedlemmers mangeårige indsats og byder de nye velkommen.

Her kan du se medlemmerne af og læse mere om DKF's tre udvalg, som dog endnu ikke har konstitueret sig endnu.  

Ifølge kommissorierne for udvalgene skal der vælges medlemmer til de respektive udvalg i år. Udvalgsmedlemmerne vælges for 2-årig periode, og sidste valgår var i 2013.

DKF annoncerede dette i marts ved at oplyse, at to udvalgsmedlemmer ikke ønskede genvalg og at medlemmer, som ønskede at stille op til ét udvalg, kunne melde sig inden 24. marts. De pågældende 3 nye udvalgsmedlemmer meldte sig og kunne alle indtræde i udvalgene uden afstemning blandt medlemmerne.

23. april 2015

Har du husket at tilmelde dig Dansk Kiropraktor Forenings fødselsdagsreception?

Nu er der kun 14 dage til at vi kan fejre Dansk Kiropraktor Forenings 90 års fødselsdag - men det er ikke det eneste der er at fejre i den kommende tid.

For allerede den 3. maj 1925 – fem dage før stiftelsen af Dansk Kiropraktor Forening – stiftedes den patientforening der nu hedder Kiropraktik og Sundhed.

Det betyder, at det ikke bare er DKF, men hele kiropraktikken i Danmark, der skal fejres om et par uger. Så kig forbi og hils på dine kolleger, på sekretariatet, bestyrelsen, samarbejdspartnere og venner af huset.

Hør historiker Per Jørgensen, der skrev bogen om vores historie, og oplev formanden gå i clinch med politikere og andre sundhedsprofessionelle i en debat om brugerbetaling, og om hvordan vi får sundhedsvæsenet gearet til en mere sund prioritering, hvor skalpeller og piller først vælges, når andet ikke virker.

I debatten kan du møde: Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), Regionrådsmedlem Lise Müller (SF), Regionrådsmedlem og næstformand i Regionernes Løn- og Takstnævn Bo Libergren (V), Direktør i Gigtforeningen Lene Witte, Kiropraktor og professor Jan Hartvigsen samt naturligvis vores egen formand Lone Kousgaard Jørgensen. Sundhedsredaktør på Altinget, Ole Toft, styrer debatten.

Mere om arrangementet
Tid: Fredag den 8. maj kl 14-17
Sted: Kantinen på 4. sal , Akademikerhuset, Peter Bangsvej 30, Frederiksberg Tilmelding: Skriv til pr@danskkiropraktorforening.dk senest mandag den 4.maj kl 12.

Del billeder på Facebook!
I forbindelse med fejringen har vi oprettet en begivenhed på Facebook. Klik 'deltag' for at markere, at du synes, at begivenheden er værd at fejre. Og vis os, hvordan du markerer dagen i jeres klinik, som samarbejdspartner eller patient. Du kan også dele billeder fra din fejring på siden.
Find begivenheden på Facebook her

På dagen vil vi desuden opdatere med status og billeder fra receptionen.
Læs mere:
www.danskkiropraktorforening.dk/90aar
 
 23. april 2015

Resultat af medlemsundersøgelse

DKF’s medlemmer er tilfredse med foreningens medlemsrettede kommunikation – det viser en ny undersøgelse.

Tallene er enormt positive og taler næsten for sig selv. 77 % er enten tilfredse eller meget tilfredse med DKF’s kommunikation – kun 3 % er utilfredse med kommunikationsniveauet. De resterende 20 % er neutrale. I alt har 330 af medlemmerne svaret på spørgsmålene – det er en flot svarprocent.

Et par hovedpointer:
91 % af jer læser KIROPRAKTOREN når det kommer – og langt de fleste (77 %) bruger mere end 5 minutter men under en halv time på at læse det igennem. Hele 19 % af jer bruger mere end en halv time pr. nummer. Også nyhedsbrevet bliver læst – 95 % af jer læser det hver eller hver anden gang.

Vi spurgte også til udviklingsmulighederne – skal der komme flere nyhedsbreve og skal stoffet i bladet fordeles og prioriteres anderledes. Svaret er et entydigt nej. I ønsker ikke at blive bombarderet med nyhedsbreve – og I ønsker ikke at læse vinanmeldelser i KIROPRAKTOREN. Et stort flertal mener desuden, at KIROPRAKTORENs ubetinget væsentligste formål er at formidle faglig viden.

- Jeg imponeret både over svarprocenten og de flotte tal i undersøgelsen. Det glæder mig at vores kommunikation modtages og læses med så stor interesse. Det både forpligter og giver blod på tanden til at højne niveauet endnu mere, siger kommunikationschef Christian Ankerstjerne.

Vinderen af konkurrencen er udtrukket og underrettet.

Du kan læse hele undersøgelsen her:23. april 2015

Nyt værktøj sammenligner uddannelser

Hvad er væsentligt, når du vælger uddannelse? Lønnen? Jobmulighederne? Vil du være en fri fugl med foden under eget bord – eller trives du bedst i faste rammer?

Et nyt værktøj fra Uddannelsesguiden under Undervisningsministeriet giver mulighed for at sammenligne uddannelser med hinanden på en lang række parametre, inden du vælger.

Blandt de mange mulige uddannelser i værktøjet er Kiropraktoruddannelsen på Syddansk Universitet – og det er højst interessant at sammenligne denne uddannelse med beslægtede uddannelser som fx medicin, idræt og fysioterapi.

Se selv nærmere på værktøjet her

 

 

21. april 2015

Regulering af ansattes løn 

1. april 2015 blev lønnen for kiropraktorer, som er ansat i privat praksis i henhold til DKF’s standardansættelsesaftaler (også turnuskandidater), reguleret med cirka 0,45%.

Det sker som følge af den overenskomstaftalte aftale for statsligt ansatte akademikere, som standardaftalerne følger.  

Her i Kiropraktorhåndbogen kan du finde taksterne pr. 1. april, men også et nyt regneark, som kan bruges til at beregne løn og provisionsgrænsebeløb ved ændring af ugentligt timetal og/eller provisionsprocent. Du kan også finde lønstatistik. 

For kiropraktorer ansatte i regioner og kommuner reguleres lønnen pr. 1. april 2015 med ca. 0,96%.21
. april 2015

Kvalitetsarbejdet fortsætter hos kiropraktorerne

Regeringen har meddelt, at Den Danske Kvalitetsmodel nedlægges og erstattes af et nyt system på sygehusene. Men den beslutning får ingen indflydelse for det igangsatte kvalitetsarbejde hos kiropraktorerne.

 

16. april 2015

90 års fødselsdag: debat og reception

Vi glæder os til se jer til Dansk Kiropraktor Forenings store 90 års fødselsdagsfest fredag den 8. maj. Vi fejrer dagen med en reception, en historietime og en politisk debat i vores lokaler i Akademikerhuset på Peter Bangsvej 30 på Frederiksberg. Så hvis du ikke allerede har sat kryds i kalenderen og tilmeldt dig til Pia (pr@danskkiropraktorforening.dk), er det på tide at gøre det.

Kig forbi og hils på dine kolleger, på sekretariatet, bestyrelsen, samarbejdspartnere og venner af huset. Hør historiker Per Jørgensen, der skrev bogen om vores historie, og oplev formanden gå i clinch med politikere og andre sundhedsprofessionelle i en debat om brugerbetaling, og om hvordan vi får sundhedsvæsenet gearet til en mere sund prioritering, hvor skalpeller og piller først vælges, når andet ikke virker.

I debatten kan du møde: Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), Regionrådsmedlem Lise Müller (SF), Regionrådsmedlem og næstformand i Regionernes Løn- og Takstnævn Bo Libergren (V), Direktør i Gigtforeningen Lene Witte, Kiropraktor og professor Jan Hartvigsen samt naturligvis vores egen formand Lone Kousgaard Jørgensen. Sundhedsredaktør på Altinget, Ole Toft, styrer debatten.

Mere om arrangementet
Tid: Fredag den 8. maj kl 14-17
Sted: Kantinen på 4. sal , Akademikerhuset, Peter Bangsvej 30, Frederiksberg
Tilmelding: Skriv til pr@danskkiropraktorforening.dk senest mandag den 4.maj kl 12.

 

15. april 2015

Christian Freitag ny formand for PLO

Christian Freitag er lørdag den 11. april blevet valgt som ny formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det skete på PLO's repræsentantskabsmøde, der blev holdt i Aalborg.

Der var ingen modkandidater til Christian Freitag, som efterfølger Bruno Melgaard Jensen, der forud for mødet havde valgt at trække sig som formand.

Christian Freitag er 49 år gammel, gift og far til tre. Han har været speciallæge i almen medicin og praktiserende læge i Holte nord for København siden 2003. Først med solopraksis og siden 2011 i kompagniskab. Siden årsskiftet har Christian Freitag været formand for PLO-Hovedstaden.

Christian Freitag er den tredje formand for PLO på knap to år. Henrik Dibbern valgte at trække sig som formand, da et snævert flertal i repræsentantskabet den 29. juni 2013 sagde nej til at aflevere de praktiserende lægers ydernumre i protest mod Folketingets vedtagelse af en ny sundhedslov. Han blev efterfulgt af Bruno Melgaard Jensen, der i 2014 nåede til enighed med Regionernes Lønnings- og Takstnævn om en ny overenskomst for almen praksis, som løber frem til 2017.
15. april 2015

DSKKB's årsmøde fyldt med idræt

Fredag 24. april kl.15 holder Dansk Selskab for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik sin årlige generalforsamling. Det er ikke beretninger og valghandlinger det hele. Årmødet er også fyldt med sport. 

Det finder sted på Syddansk Universitet i Institut for Idræt og Biomekaniks nye, flotte bygninger med innovativt træningsstadion og højteknologiske færdighedslaboratorium. 

Programmet byder på rundvisninger i alt det nye og deltagerne får også selv mulighed for at "lege" med. Desuden er der oplæg om seneskader og en praktisk session med undervisning i underekstremiteterne. Alle er velkomne og der er ingen tilmelding - man møder bare op.

Adressen er:
Syddansk Universitet
Institut for Idræt og Biomekanik
Campusvej 55
5230 Odense M

Selve generalforsamlingen er lagt i midten af programmet og varer en time. Formand Lars Rud Rasmussen kan ikke genvælges, så der skal vælges ny formand. Desuden udtræder Thomas Skytthe Jakobsen og Mette Jensen Stockendahl. Læs mere i dagsordnen, der vedhæftet i programmet nedenunder.

PROGRAM
Kl. 15.00  Rundvisning på de nye faciliteter - Løbebane, 3D lab og træningsområde v/ videnskabelig ass. Anders Frydenlund.
Husk idrætstøj, hvis I har interesse i at lege med.

Kl. 16.30
Oplæg om seneskader ved idræt v/ idrætsmediciner Andreas Fricke.

Kl. 17.30
Generalforsamling i DSKKB - se dagsorden i det samlede program her (pdf).

Kl. 18.30
Pause med sandwich

Kl. 19.00
Rundvisning i færdighedslab v/kiropraktor Janni Bang. 

Kl. 20.00
Praktisk session med undervisning i underekstremiteter v/ kiropraktor Kim Bergholdt.

 


14. april 2015

Ny generalsekretær har danske forbindelser

European Chiropractors Union (ECU) har udpeget Dr Ian Beesley som manden, der skal afløse Richard Brown som ECU’s nye generalsekretær 1. juni.

Ian Beesley har mange års erfaring som rådgiver i topstillinger bl.a. fra den britiske premiereministers kontor og i talrige komiteer og organisationer som fx FN og det britiske militær. Han har også været partner i Price Waterhouse Coopers. I dag er han formand i et udvalg, der rådgiver det engelske postvæsen.

Beesley har desuden også arbejdet i EU-systemet, og så har han været ekspertmedlem af det danske Rådgivende Panel om Globalisering, som rådgav udenrigsministeriet i et analysearbejde, der mundede ud i rapporten 'Den grænseløse Verden' fra 2006. Han skulle i øvrigt kunne tale dansk.

Han er uddannet i politik, filosofi og Økonomi fra Oxford Universitet, og besidder en ph.d.-grad i historie og en diplomuddannelse i statistik. 

Han var den eneste ikke-kiropraktor, der søgte stillingen, og Richard Brown skriver i en pressemeddelelse:

"His skills and attributes were measured against a detailed job specification and his responses to competency-based scenario exercises. At interview, Dr Beesley demonstrated a clear understanding of the challenges and opportunities facing the chiropractic profession."13. april 2015

Tilskynder sundhedsvæsenet til kirurgi?

Dansk Kiropraktor Forenings formand har i Politiken den 13. april 2015 flg. replik til debatten om operation vs. genoptræning:

Genoptræning til flere
Af Lone Kousgaard Jørgensen, Formand for Dansk Kiropraktor Forening

Som Thomas Adelskov skriver i sit indlæg i Politiken 9. april, så er det da mærkeligt, at det kun er dem der har været på sygehuset, der har krav på genoptræning.

Problemet gælder ikke kun slidgigt. Får du en diskusprolaps, men klarer dig igennem med aktiv behandling og træning hos en rygspecialist, fx en kiropraktor, ja så må du selv betale gildet.

Jeg mener det må være på tide at se nærmere på brugerbetalingsstrukturen. For hvis vi virkelig vil satse på hurtig indsats og på at holde borgerne ude af sygesengene, så er det mærkeligt, at vi har et system der tilskynder operationer.

 

10. april 2015

Hvor mange utilsigtede hændelser er indberettet?

Dansk Patientsikkerheds Database (DPSD) har udgivet sin årsberetning for 2014, der viser antal og typer af rapporterede utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet, herunder hvem de er indberettet af.

Rapporten viser, at der blev indberettet i alt godt 182.000 utilsigtede hændelser. Det dækker utilsigtede hændelser på såvel offentlige som private hospitaler, primærsektoren og den kommunale sundhedssektor - og også både patienter og pårørendes indberetninger. Kiropraktorers indberetninger er kategoriseret under hovedkategorien 'Anden regional'.

Den dominerende UTH er fejlmedicinering, ”herunder væsker”, som blev indberettet 70.241 gange i 2014. Og i næsten 57.000 tilfælde skete det i kommunalt regi.

Indberetningssystemet står over for flere ændringer, herunder skal det blive nemmere at kategorisere graden af alvorlighed for både den, der indberetter og for læringssystemet, der skal behandle hændelsen.

Læs rapporten her.

Læs nyhed fra Ugeskrift for Læger, som ser nærmere på tallene.

 
8. april 2015

Akkrediteringsstandardsæt for kiropraktorer sættes i høring – ambassadørklinikker søges

Dansk Kiropraktor Forening og Danske Regioner blev i seneste overenskomstaftale enige om, at der skal udvikles et akkrediteringssæt for kiropraktorpraksis.

Akkrediteringssættet vil være et kvalitetssikringsværktøj, der viser omverden, at den pågældende kiropraktorklinik lever op til de aftalte kvalitetskrav; en slags smileyordning for kiropraktorklinikker, om man vil.

Første udkast akkrediteringssættet er udarbejdet og sendt i høring Det er muligt at give bemærkninger til sættet ved at rette henvendelse til IKAS via dette link: www.ikas.dk/Sundhedsfaglig/Kiropraktor.aspx.

Høringsfristen er 29. april 2015. Efter sommerferien vil akkrediteringssættet skulle testes af i et mindre antal kiropraktorklinikker.

Det er nu muligt at indstille sin egen klinik til at deltage i testarbejdet ved at rette henvendelse til DKF. Kontakt Bjarke Kirkemann på mail: bk@danskkiropraktorforening.dk senest d. 22. april 2015.

Ved at deltage i testarbejdet som ambassadørklinik får man både mulighed for at blive grundigt introduceret til modellen og give yderligere input til de kommende akkrediteringsstandarder.

Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) for almen praksis har for nylig gennemgået pilottest hos en række danske lægehuse. Du kan herunder se en video fra Lægehuset i Borup, hvor sygeplejerske Hanne Bjørnum og praktiserende læge Jakob Sønderstrup fortæller om deres erfaringer med DDKM.


 

 
8. april 2015

WCCS-kongres i Atlanta

I disse dage mødes kiropraktorstuderende fra hele verden til årsmøde i World Congress of Chiropractic Students (WCCS) i Atlanta. Biomek-studerende er selvfølgeligt med repræsenteret af Internationalt udvalg under Foreningen af Nordiske Kiropraktorstuderende (FNKS).

Du kan følge med via Facebook:
FNKS' internationale udvalg:
WCCS 


Medlemmer fra FNKS' Internationale Udvalg i Atlanta til WCCS-kongres, der slutter 10. april.

 

 

 8. april 2015

Dansk Kiropraktor Forening fylder 90

Den 8. maj fylder Dansk Kiropraktor Forening 90 år. Vi fejrer dagen med en reception, en historietime og en politisk debat i vores lokaler i Akademikerhuset på Peter Bangsvej 30 på Frederiksberg. Så hvis du ikke allerede har sat kryds i kalenderen, er det på tide at gøre det.

Kig forbi og hils på dine kolleger, på sekretariatet, bestyrelsen, samarbejdspartnere og venner af huset. Hør historiker Per Jørgensen, der skrev bogen om vores historie, og oplev formanden gå i clinch med politikere og andre sundhedsprofessionelle i en debat om brugerbetaling, og om hvordan vi får sundhedsvæsenet gearet til en mere sund prioritering, hvor skalpeller og piller først vælges, når andet ikke virker. Allerede nu har Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, meldt sin ankomst til debatten, og flere er på vej.

Tid: Fredag den 8. maj kl 14-17
Sted: Kantinen på 4. sal , Akademikerhuset, Peter Bangsvej 30, Frederiksberg
Tilmelding: Skriv til pr@danskkiropraktorforening.dk senest mandag den 4.maj kl 12.

Fødselsdagen skal også fejres i kiropraktorklinikkerne landet over. Vi sender et fødselsdags-kit og mere information i løbet af kort tid.

Del og følg med
Hvad betyder kiropraktik for dig i 2015? Hvordan fejrer du mærkedagen for kiropraktikken? Hvad betyder DKF for dig? Brug #DKF90 på Facebook, Instagram og Twitter

Læs mere om fødselsdagen her7
. april 2015

Rygcenter Syddanmark søger kiropraktorer

Til afdelingen søges to nye engagerede og kompetente kollega til 37 timer pr. uge fra den 1. maj eller snarest derefter.

Læs hele opslaget her. Ansøgningsfrist er den 20. april 2015.

Efter individuel forhandling kan stillingerne eventuelt besættes som uddannelsesstilling i specialkiropraktorforløbet.

Du er meget velkommen til at kontakte ledende kiropraktor Søren O'Neill på tlf.nr. 4043 2004 eller på mailadressen: Soeren.ONeill@rsyd.dk for yderligere informationer.

Rygcenter Syddanmark har regionsfunktion på rygområdet og foretager udredning og behandling af rygpatienter, henvist fra praktiserende kiropraktorer, læger, speciallæger og andre sygehusafdelinger.

Udover den kliniske drift har afdelingen en aktiv forskningsenhed samt et nært samarbejde med den rygkirurgiske sektion, Røntgenafdelingen m.m.
Afdelingen er også det primære kliniske uddannelsessted for kiropraktorstuderende ved Syddansk Universitet. De daglige opgaver for afdelingens kiropraktorer er mangeartede og udfordrende.