Kiropraktorer gør børn klogere på deres ryg og rygsundhed

Dansk Kiropraktor Forening har skabt familieaktiviteten RygFessor for at skabe opmærksomhed om og forbedre rygsundheden. Dansk Kiropraktor Forening afholder Rygfessor på Ryggens Dag 16. oktober(World Spine Day), og medlemmer kan låne det til arrangementer.

Alle ved, hvad en ryg er – men hvad kan den, hvordan sidder den sammen, hvorfor kan man få ondt i den, og hvordan kan man holde den sund og stærk?

Det kan børn selv lære i den udfordrende familieaktivitet 'Bliv Rygfessor' sammen med kiropraktorer.

RygFessor består af 4 opgaver, hvor alle sanser skal på arbejde. Der er udfordringer til hænder og hoved - og til sidst et par øvelser, der er gode i en aktiv hverdag, som kan hjælpe med at holde ryggen sund og stærk.

Første opgave handler om at se, røre og bevæge et rigtigt led (fra dyr).

Anden opgave er en mini-eksamen med 4 multiple choice-spørgsmål om antallet af ryghvirvler, om det er godt for ryggen at bevæge sig eller være stille, om hvad brusk er og om hvad det er, der gør ondt, når man har ondt i ryggen.

Tredje opgave handler om at samle et skelet.

Fjerde opgave handler om at lave 4 børnevenlige, enkle fysiske øvelser, som viser hvordan man nemt kan strække og bevæge kroppen.

'Bliv Rygfessor' blev lavet af Dansk Kiropraktor Forening som en aktivitet til Ryggens Dag - World Spine Day - som er hvert år 16. oktober.
Men det kan bruges året rundt til fx åbent hus, markedsdage, kulturnat og lign.

Er du eller din klinik interesserede i at høre mere, så skriv til os på dkf@danskkiropraktorforening.dk.

 


Bliv RygFessor rigget op på Banegårdspladsen i Århus i 2015, hvor konceptet blev udviklet. De første rygnørder var Amalie Frost og Kasper Skov, der dengang var studerende, men i dag er færdige kiropraktorer.

Hvorfor Rygfessor?
Lændesmerter er registeret hos knap en million danskere, viser de opgørelser fra Sundhedsstyrelsen, og sammen med slidgigt og nakkesmerter topper lændesmerter listen over årsager til, at danskere går til læge og må tage sygedage fra jobbet. Det er også den fjerdedyreste sygdom, når det kommer til behandling og pleje.

Forskning, som bl.a. kiropraktorer har været med til at frembringe, viser, at rygsmerter starter tidligere og er mere udbredt blandt danske børn, end man har troet. Det er også påvist, at børn, som har rygsmerter, ofte vil tage dem med ind i deres voksne liv.

Derfor er det godt at tage smerterne alvorligt og forsøge at indrette sig med en aktiv og sund hverdag, som kan forebygge, at smerterne opstår.

Arrangementet er målrettet børn i alderen 4-10 år, men også voksne får noget ud af aktiviteterne og af at møde en kiropraktor eller studerende i klinisk biomekanik, som afvikler DKF's rygfessor-event på Ryggens Dag.


Historikken
RygFessor blev udviklet af Dansk Kiropraktor Forening i efteråret 2015 til markering af den internationale Ryggens dag - World Spine Day.

Over 3 dage i efterårsferien i Århus, Roskilde og København førte 2 kiropraktorstuderende fra Klinisk Biomekanik, Syddansk Universitet, børn igennem sjove opgaver, som udløste et RygFessor-diplom og en T-shirt.  


RygFessor i 2015 havde base i kiropraktorklinikker, men blev afviklet på centrale pladser i de 3 byer: Banegårdspladsen i Århus, Stændertorvet i Roskilde og Nørreport i København i uge 42. Foto: Amalie Frost Stammerjohan.

I 2016 markerede DKF og kiropraktorstuderende World Spine Day søndag den 16. oktober med et stort Rygfessor-arrangement i Odense ved Rosengårdscentret.


5 studerende fra Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet uddannede omkring 70-80 børn til rygfessorer i 2016 i Odense til hovedevente¨n på World Spine Day.

19. oktober 2016 blev børn uddannet til "rygfessorer" på Vejle Bibliotek, og fredag 21. oktober var det på biblioteket i Hadsund Kulturcenter, at børn kunne prøve de sjove udfordringer sammen med kiropraktorstuderende. Her blev det afviklet i samarbejde med byens kiropraktorklinik.

I alt blev omkring 200 børn "rygprofessorer" i de tre arrangementer, der varede cirka 5 timer hvert sted.

Se billeder fra de tre dage på Facebook 
eller tjek #rygfessor på Instagram.


Et af opgaverne går ud på at samle et skelet. Der tages hensyn til børnenes alder. Her er det et foto fra eventen i Århus i 2015.

I 2017 blev RygFessor afholdt 16. oktober på gågaden i Odense sammen med de kiropraktorstuderende fra bestyrelsen i Foreningen af Nordiske KiropraktorStuderende (FNKS). Den 14. oktober uddannede kiropraktor Kari Skovmand Kuhn børn til rygfessorer sammen med de to studerende Nanna Madsen og Mathilde Bil Pedersen i Kolding Storcenter.
 
"Med forældrene har vi mange gode snakke om kroppen, smerter i ryggen, kiropraktik, sunde vaner og meget mere," fortalte Nanna Madsen, som var formand for FNKS på daværende tidspunkt.

Medlemmer har brugt 'Bliv Rygfessor' til åbent hus og markedsdag og det har også en enkelt gang været brugt i en aktivitet i en folkeskoleklasse.


FAKTA OM RYGFESSOR
Dansk Kiropraktor Forening laver Rygfessor-eventet for at slå et slag for tidlig forebyggelse og udbrede viden om ryggen.

Danske kiropraktorer er universitetsuddannede specialister i muskler, led og skelet og arbejder for at forbedre rygsundheden. Det tager i alt 6 år og foregår på Syddansk Universitet i Odense.

Hvad er World Spine Day?
World Spine Day er opfundet i 2000 af den internationale nonprofit-organisation Bone and Joint Decade - Global Alliance for Musculoskeletal Health, som Dansk Kiropraktor Forening samarbejder med. 


Oprettet 19. oktober 2015. Opdateret august 2018

Mere rygsundhed

Danske kiropraktorer arbejder for at forbedre rygsundheden.

Kiropraktorer er specialister i muskler, led og skelet med en 6 år lang uddannelse i Klinisk Biomekanik fra Syddansk Universitet.

Find en kiropraktor