Hvad laver en kiropraktor?

En kiropraktor er en autoriseret sundhedsperson, der beskæftiger sig med undersøgelse, diagnose, forebyggelse og behandling af smertetilstande og nedsat funktion i muskel- og skeletsystemet.

Skal man have henvisning?
Nej, alle kan henvende sig direkte til en kiropraktor uden henvisning fra egen læge eller speciallæge. Kiropraktoren er uddannet – og forpligtet – til selvstændigt at undersøge og diagnosticere, hvori en skade består. Såfremt der er behov for undersøgelser, som kiropraktoren ikke selv kan varetage, eller anden behandling er påkrævet, henvises der videre i systemet, typisk til egen læge.

Hvilke gener behandler en kiropraktor?
Smerter i rygsøjlen (især nakke og lænd) eventuelt med udstrålende smerter til ben eller arme er den hyppigste grund til, at patienter henvender sig til en kiropraktor. Rygsmerter kan optræde på forskellige måder og i flere sværhedsgrader lige fra ømme muskler til alvorligere skader som fx en diskusprolaps.

Hvordan kan kiropraktorer hjælpe dig med diskusprolaps? Læs om kiropraktorers nye prolapsforløb eller i pjecen her.

Kroppens muskler og led kan også medføre symptomer væk fra ryggen, eksempelvis hovedpine, som også er en hyppig grund til at søge kiropraktor.

Lokale smerter i arme og ben er også en almindelig grund til at søge kiropraktor.

Undersøgelsen og diagnose
Undersøgelsen omfatter en sygehistorie og en grundig undersøgelse af området med besvær. Ofte suppleres undersøgelsen med mere almene undersøgelser som fx blodtryksmåling eller lignende.

Billeddiagnostik
Undertiden er det nødvendigt at foretage en billeddiagnostisk undersøgelse. Alle kiropraktorer har umiddelbar adgang til røntgenundersøgelse, og mange klinikker tilbyder ultralydsskanning. Kiropraktorer kan henvise til yderligere billeddiagnostik, fx MR/CT-skanning på et hospital.

Behandlingen hos en kiropraktor består af flere elementer:
Information og rådgivning
Manuel behandling
Kiropraktisk manipulationsbehandling
Bløddelsbehandling
Øvelser/genoptræning
Forebyggelse

Information og rådgivning opfattes som en selvstændig del af et behandlingsforløb. Patientens egen viden om skaden og håndteringen af skaden i dagligdagen er meget vigtig for et godt behandlingsforløb.

Manuel behandling består af en bred vifte af metoder, hvor kiropraktoren bruger sine hænder til at løsne/udspænde de stramme eller ”låste” led i ryg, arme eller ben.

Kiropraktisk manipulationsbehandling er et særkende for kiropraktorerne og er en metode der specifikt og nænsomt retter på funktionen i et led ofte med en karakteristisk hørlig lyd (knæk).

Bløddelsbehandling anvendes overfor muskler, sener og ledbånd mv.

Øvelser og genoptræning er patientens egen indsats for at genoptræne eller styrke den tabte funktion af det skadede område. Dette vil afhængigt af problemet omfatte både stabillitets-, styrke-, smidigheds- og/eller koordinationstræning. Træningen foregår enten som hjemmetræning eller i klinikkens træningsfaciliteter.

Forebyggelse er en vigtig del af et behandlingsforløb, idet det desværre er ret almindeligt at få tilbagevendende problemer, når man først har fået en skade. Forebyggelse omfatter i særdeleshed træning.

> Gå til www.kiropraktorguide.dk hvis du vil vide mere om problemer og smerter i muskler og led

> Læs mere om kiropraktik på Sundhed.dk

> Læs artiklen her, hvis du vil vide mere om, hvad der kendetegner kiropraktik i Danmark
 

 

 

Opdateret juni 2018

VIL DU VÆRE KIROPRAKTOR?

Overvejer du at læse Klinisk Biomekanik og blive til kiropraktor, så kan du komme på besøg i en kiropraktorklinik og opleve kiropraktorjobbet på nært hold.

Følg linket!

Find en kiropraktor