Kiro0219_Forsidebillede_2000x1333px.jpg

Det overordnede emne er brugerbetaling – står det i vejen for fri og lige behandling?

Sagen er, at danske kiropraktorer hvert år undersøger og behandler ca. 400.000 danskere for en lang række smertefulde problemer med bevægeapparatet.

Kiropraktorerne er højtuddannede, autoriserede specialister på muskel-led-området og behandlingerne har bevisligt effekt. Alligevel er kiropraktoren den dyreste sundhedsperson, du kan besøge, hvis du har smerter i dine muskler og led. Det skyldes en høj brugerbetalingsandel.

Det betyder, at lavtlønnede, arbejdsløse og pensionister ikke har råd. Er det retfærdigt? Er det hensigtsmæssigt? Og er det lighed?

Dansk Kiropraktor Forenings formand Lone Kousgaard Jørgensen er bekymret for, hvad det betyder for de patienter, der både har lommesmerter og ondt i ryggen.  

- Det er min bekymring, at de borgere, der har mest brug for vores hjælp, står ude på gaden uden mulighed for at betale for behandling, de faktisk har brug for. Det er virker altså lidt skørt, at vi har indrettet et system der holder de svageste væk fra behandling. På den måde får samfundet heller ikke det optimale ud af os og den lange uddannelse, de har betalt for, siger Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

Der er nemlig en høj grad af tilfældighed i, hvad behandling koster for patienter, der lider af smerter i muskel og led. Hos den praktiserende læge er en konsultation gratis; det er en operation på hospitalet også – det samme gælder genoptræning; hos fysioterapeuten får man ca. 40 % af behandlingsprisen betalt af det offentlige, og hos kiropraktoren er det blot 15-20 %, der er betalt af det offentlige.  

Dansk Kiropraktor Forening har allieret sig med Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen, og sat et par politikere og videnspersoner stævne i Det Fælles Sundhedstelt på Folkemødet torsdag den 13 juni kl 13-13:45. Med på scenen er:

  • Stinus Lindgren, nyslået MF og medlem af Region Hovedstadens regionsråd for Radikale Venstre,
  • Lise Müller, sygeplejerske og næstformand i SF
  • Mia Amalie Holstein, Velfærdspolitisk Chef i Cepos
  • Niels Bonø, Underdirektør i Pension Danmark
  • Lars Igum Rasmussen, Sundhedsredaktør Dagbladet Politiken
  • Og naturligvis: Lone Kousgaard Jørgensen, Dansk Kiropraktor Forening.

Se arrangementet i Folkemødets program her