Danske penge.jpg

Lavtlønnende risikerer social marginalisering, fordi smerterne kan medføre en negativ spiral, der tvinger dem ud af arbejdsmarkedet. Fjern brugerbetalingen, spar sygedagpenge og førtidspensioner, og skab mere livskvalitet for danskerne, lyder opfordringen fra kiropraktorernes formand, Lone Kousgaard Jørgensen

Det går nok over igen. Sådan tænker mange af de over 800.000 danskere, der døjer med rygsmerter, men som ikke søger behandling, fordi pengene ikke strækker til, når de øvrige regninger er betalt sidst på måneden. For der er ulighed i Danmark -  ikke mindst den, der bliver skabt af brugerbetaling på sundhedsområdet.

“Det er tydeligt, at det er de lavere sociale grupper, der holder sig væk. Det er ikke, fordi de ikke ved, at det kan hjælpe dem. Det er simpelthen fordi de ikke har økonomisk mulighed for at få behandling,” siger Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog: Kiropraktorpatienter ligger typisk i den højeste indtægtsgruppe, mens lavindkomstgrupper holder sig væk. Tendensen ses også på andre faktorer, eksempelvis uddannelsesniveau: 36 procent af dem, der søger behandling hos kiropraktorer, har typisk en videregående eller lang videregående uddannelse, mens kun 17 procent af patienterne udelukkende har en grundskoleuddannelse.

“Det koster samfundet rigtig meget, at så mange går rundt med disse gener. Og det går ud over livskvaliteten, for dem der er berørt af det, fordi de kan gå rundt i flere år med disse smerter. Det er ærgerligt, når nu vi ved, at det der hjælper disse mennesker bedst, det er at komme til manipulationsbehandling og træning. Derudover er der smertestillende medicin eller operationer, som kun er relevant i visse tilfælde” siger Lone Kousgaard Jørgensen.

“Hvis bare man kunne komme dertil, hvor første besøg var gratis eller meget billigt  så ville det være et stort fremskridt. For kan de først komme ind og blive undersøgt ordentligt og få en behandlingsplan, så er jeg sikker på, at det ville komme rigtig mange til gode, øge livskvaliteten og i sidste ende også hjælpe samfundet i en bredere forstand,” siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Kommentarer (0):

Log ind for at læse og skrive kommentarer

her.