Politik
Dansk forsker sætter fokus på rygproblemer i EU-parlamentet
Den europæiske kiropraktor-organisation ECU havde 19. februar sat en række EU-parlamentarikere stævne til en drøftelse af muskuloskeletale problemer og rygsmerter. Mere end 12.000 har indtil videre set præsentationen via de sociale medier.
Ondt i ryggen er ikke bare et fysisk problem, det er i høj grad også et socialt og samfundsmæssigt problem. Det fortalte professor, kiropraktor Jan Hartvigsen en gruppe parlamentsmedlemmer fra Finland, Grækenland, Ungarn og Belgien under en præsentation af muskulosketale problemer og rygsmerter i Europaparlamentet.
Arrangementet var stablet på benene af ECU, og det var første gang nogensinde, at kiropraktorer troppede op i Europaparlamentet og gjorde sig gældende i europa-politisk sammenhæng.
På programmet, udover danske Jan Hartvigsen, var den tidligere norske formand Jakob Lothe, den hollandske formand Gitte Tønner, den svenskboende norskdanske Iben Axén fra Karolinska Instituttet i Stockholm og den belgiske kiropraktor Tom Michielsen, der er formand for The European Academy of Chiropractic.
Det er ikke nogen hemmelighed, at interessen blandt de 750 MEP’ere var begrænset. Sundhedspolitik er ikke et stort emne i EU, og muskel-led-smerter endnu mindre. Hvorfor er det sådan, spurgte Jakob Lothe retorisk. Et væsentligt svar er naturligvis den lave dødelighed blandt patienterne.
Men i Norge er interessen for muskel-ledproblemer meget større end i en række andre lande. Og hvorfor? Jo, svarede Lothe selv: Politikerne har valgt at agere på den viden, de har fået fra kiropraktorerne og fra sundhedsvæsenet. Og det betyder, at kiropraktikken i Norge er tilgængelig for alle og bliver italesat som en del af løsningen.
Næste taler var danske Gitte Tønner – der praktiserer i Holland og er formand for den hollandske forening. Gitte var indkaldt til at give et eksempel fra Holland på, hvordan man har skabt omtale, også i nationale medier. I Holland er der faktisk ikke plads til flere patienter – og man efterlyser flere kiropraktorer i landet. Den manglende sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud betyder, at der fra patienternes side er opstået et krav om flere kiropraktorer.
Superskandinaven, forskeren Iben Axen (danskfødt, norsk statsborger, og bor i Stockholm), gav indsigt i effekterne af ’maintenance-care’ fra sit studie af patienter med tilbagevende smerter. Studiet viste ret klart, at ’smertedagene’ blev færre og færre, for de patienter, der modtog forebyggende behandling.
Tom Michielsen gav et overblik over uddannelsesniveau blandt kiropraktorer på de europæiske kiropraktoruddannelser. Ikke mindst Brexit giver anledning til bekymring, da de fleste uddannelsessteder lige nu ligger i UK. Der mangler især uddannelser i Sydeuropa og i Skandinavien.
ECU-formand Vasileios Gkolfinopoulos lukkede dagen og fortalte, at muskel-led smerter er en stor byrde på de nationale budgetter – og der er brug for at gøre noget. For patienternes og budgetterne skyld. Kiropraktorerne vil gøre alt, hvad de kan for at støtte op og gøre alt for at skyde forskning ud i klinikkerne så hurtigt som muligt.
Gerolf Annemans, et erfarent medlem af Europaparlamentet, var meget konkret i sine anbefalinger til kiropraktorerne: "Bliv ved med at fokusere på uddannelse. Det er den vej, I skal gå".
Præsentationen i EU løser ikke kiropraktikkens udfordringer, hverken på den korte eller den lange bane. Men det er en start. Og der er nu høstet erfaringer, som kan bruges i det videre arbejde med at skabe opmærksomhed om den sygdom, der koster mest i samfundet over det meste af verden.
Videoen er hostet af den græske EU-parlamentariker Miltos Kyrkos, der ligeledes var den formelle vært for præsentationen.