IMG_5148[1].JPG

Dansk Kiropraktor Forening var torsdag 13. juni kl. 13 vært ved en debat om brugerbetaling i det danske sundhedsvæsen.

På scenen udover foreningens formand, Lone Kousgaard Jørgensen, var Stinus Lindgreen der er nyvalgt medlem af Folketinget for Radikale Venstre, Lise Müller, næstformand i SF, Niels Bonø, underdirektør i Pensiondanmark, samt Mia Amalie Holstein, Velfærdspolitisk chef i Cepos. Til at sørge for, at det hele forløb i ro og orden, havde DKF hyret Lars Igum Rasmussen, sundhedsredaktør på dagbladet Politiken, som moderator.

Læs også: Lavtuddannede holder sig væk

Det blev en god og velbesøgt debat. Først og fremmest var der bred enighed i panelet om, at den store brugerbetalingsandel hos de danske kiropraktorer holder især de mindst velstillede patienter fra at søge behandling. Men der var også enighed om, at man skal se på, om der kan findes en bedre løsning end den nuværende, hvor brugerbetaling rammer fuldstændig tilfældigt.

Eller som Lise Müller sagde: “Det er totalt vilkårligt, hvor der er brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Vi vil gerne nedsætte brugerbetaling, så vi gør det muligt for alle at få behandling.”Lone Kousgaard Jørgensen til debat om brugerbetaling på Folkemødet.

Dansk Kiropraktor Forenings formand anbefalede, at man i sundhedsvæsenet droppede silotænkningen og så udfordringen med de mange muskel-led-patienter i et lidt større perspektiv. For hvis man i sundhedsvæsenet investerede i forebyggelse og hurtig behandling, ville man spare mange penge ifht. sygedagepenge og tidlig pension.

“Det er et samfundsansvar, at alle har en adgang til behandling - også hvis man ikke er på arbejdsmarkedet. Hvad er konsekvenserne for patienterne, hvis vi ikke gør noget?” spurgte Lone Kousgaard Jørgensen.

Det var et budskab PensionDanmarks udsendte kunne bakke op om. Han fortalte om PensionDanmarks bevæggrunde for at tilbyde bl.a. gratis kiropraktorbehandling til medlemmerne. Simpelthen fordi det sparer dem penge, fordi medlemmerne bliver i arbejde længere.


Fra venstre Niels Bonø, Lone Kousgaard Jørgensen, Mia Holstein og Stinus Lindgreen.

“Kiropraktorbehandlinger er en stor del af de behandlinger, vi udbyder. Vi vil gerne sikre vores medlemmer en så langvarig og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet som muligt, sagde Niels Bonø.

Det budskab blev modtaget positivt hos SF’s næstformand, der erkendte, at det var noget, der gav stof til eftertanke.

Også Stinus Lindgreen, der blev præsenteret som en måske kommende sundhedsordfører for De Radikale, var enig i, at brugebetaling er et område, der skal ses nærmere på.

 “Jeg er bekymret for, at vi får et A- og et B-hold. Jeg vil ikke love, at alt skal være gratis for alle fx kiropraktor. Men vi skal se på, hvordan brugerbetaling er skruet sammen, sagde Stinus Lindgreen.

Og CEPOS' Mia Holstein kunne fortælle, at et gebyr på bare 135 kr. for et besøg hos lægen ville frigive 2,6 mia. kr. om året, som kunne omfordeles. Det var dog ikke en løsning, der var entydig opbakning til i panelet.

Debatten foregik i Sundhedsteltet, som sendte live - dog var kvaliteten af især billededet ikke helt i top undervejs, men optagelsen kan ses her på Facebook 


Debatten foregik i Det fælles Sundhedstelt, som Dansk Kiropraktor Forening er del af sammen med 14 andre organisationer.

 

 

Kommentarer (0):

Log ind for at læse og skrive kommentarer

her.