Seminar
120 til selskabets første fagdag
9. marts holdt Dansk Selskab for Kiropraktik sin første meget velbesøgte fagdag. Planen er, at fagdagen skal være en tilbagevendende begivenhed i de år hvor, der ikke afholdes Faglig Kongres.
120 kiropraktorer var mødt op i de hyggelige rammer på Hotel Munkebjerg i Vejle. Formiddagen stod i fokusgruppernes tegn, hver af de tre grupper havde arrangeret et spændende oplæg om et aktuelt emne.
Kiropraktor, forsker Corrie Myburgh fortæller om SDU og Dansk Triatlonforbunds samarbejde. Foto: Martin Juulager
"Pædiatrifokusgruppens oplæg tog udgangspunkt i suboptimal sutteteknik, og hvordan stramt tungebånd kan påvirke amning. Fremmødet var rigtig stort og engageret. Specielt indlægget ved børnekiropraktor Charlotte Giuliani fik efterfølgende stor ros," fortæller Line Press Sørensen, formand for Dansk Selskab for Kiropraktik (DSK) og fortsætter:
"Fokusgruppen om evidensbaseret praksis havde valgt overskriften: “Hvordan skelner jeg mellem skidt og kanel?” Lars Næsby Hvid, Institut for Folkesundhed, Århus Universitet, satte skub i debatten om viden og evidens ved at få kiropraktorernes holdning til forskellige emner via polls. Kiropraktor Henrik Hein sluttede af med gode tips til online ressourcer for den travle kiropraktor."
Idrætskiropraktik-gruppen havde inviteret intet mindre end tre foredragsholdere. De gav et spændende indblik i Tri team SDU´s arbejde med elitetriatleter i Danmark.
"Fx fortalte sportsfysiolog fra Team Danmark, Thue Kvorning, om Team Danmarks planer om mere national forskning i eliteidræt efter en 100 mio. kr.-bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Dette startede en ivrig debat, om hvordan danske idrætskiropraktorer bedst muligt gør sig synlige i elitemiljøer bl.a. i Team Danmark-sammenhæng," fortæller Line Press Sørensen.
Eftermiddagen foregik i plenum med fokus på håndteringen af den komplekse patient. Den svenske forsker, kiropraktor Andreas Eklund, Karolinska Instituttet, gennemgik forskningsresultater om effekten af maintenance care og de kliniske perspektiver for kiropraktorpraksis.
Andreas Eklund holder oplæg om resultater fra Nordic Maintenance Care Program. Foto: Cecilie Testern
Herefter delte seniorforsker, kiropraktor, ph.d. Rikke Krüger Jensen og kiropraktor, ph.d. Lisbeth Hartvigsen begejstret deres erfaringer med “Boot Camp Program”, som er et behandlingsprogram til patienter med lumbal spinalstenose, der lige nu afprøves som et forskningsprojekt i to kiropraktorklinikker.
Rikke Krüger Jensens oplæg. Foto: Cecilie Testern
Kiropraktor, ph.d. Kristina Boe Dissing fortalte om særlige forhold vedrørende patienter med ko-morbiditet, blandt andet deres overdødelighed.
Kiropraktor Claus Dam Nielsen satte gang i debatten om hvorvidt kiropraktorerne ønsker at varetage behandlingen af de ældre patienter, som der demografisk vil komme flere og flere af i fremtiden.
"Hvert indlæg blev efterfulgt af en poll, hvor deltagerne interaktivt kom på banen med deres holdninger. Dette førte til en livlig og interessant debat om kiropraktorernes roller i fremtiden. Salen gav udtryk for, at oprettelse af en fokusgruppe inden for geriatri ville kunne tiltrække mange engagerede kiropraktorer," siger Line Press Sørensen, og slutter:
"Bestyrelsen i DSK takker for en rigtig dejlig dag, og glæder sig allerede til fagdagen i 2021!"
Fagdagen sluttede med plenumoplæg indtil kl. 16.
Foto: Line Press Sørensen
Selskabet er i øvrigt ved at lægge sidste hånd på en kliniske vejledning om hovedpinebehandling, som lanceres inden for det næste halve år. 15. juni holder selskabet workshop, for at samle input til de næste kliniske vejledninger, de vil udarbejde inden for lænderyg, nakke, brystryg og skulder. Læs mere
6. maj holder selskabet generalforsamling kl. 19-21 i Odense.