test covid.jpg

Hvis man er testet negativ ved en antigen-test, kan man derimod ikke være sikker på, at man ikke er smittet på grund af testens lave følsomhed. Derfor skal man alligevel testes med en PCR-test, hvis man ønsker at finde ud af sin smittestatus.

Sådan konkluderer Statens Seruminstitut i en nyhed fra 11. november. Instituttet har ladet en ekspertgruppe vurderet testenes sikkerhed. Gruppens største forbehold over for disse antigen-test er, at de er langt mindre følsomme end PCR-test.

Et fransk studie har således set på tre kendte antigen-test: Biosensor Standard Q, Abbott Panbio og Biosynex. Her angiver producenterne en følsomhed på 93-98% i forhold til PCR-testen, men det franske studie viser, at den kun var på henholdsvis 60,1%, 55,3% og 59,6%.

Ekspertgruppen har også regnet tallene fra det franske studie om til, hvor mange af de 16.187 personer, der er blevet testet positive med PCR-test i TestCenter Danmark fra midten af april til midt oktober 2020, som ville være blevet testet falsk negative, hvis man i stedet havde brugt en af de tre antigen-test.

Ifølge notatet svarer det til mellem 8.012 og 8.866 personer, der ville have kunnet forsætte med at udbrede smitten i Danmark.

Derfor mener ekspertgruppen kun, at antigen-test kan benyttes som supplement til en PCR-test. Ifølge notatet findes der nicher, hvor antigen-test eventuelt vil kunne bruges. Men det skal kun være steder, hvor det på grund af tidsfaktoren og logistikken ikke er muligt at bruge PCR-test.

Samtidig slår ekspertgruppen fast, at det kun er de positive antigen-testresultater, der kan bruges i den efterfølgende smittehåndtering og kontaktopsporing.

Læs mere hos SSI

.