Piller.jpg

Forskerne føler sig ført bag lyset af de to faglige selskaber bag taskforcen. De står offentligt frem på bl.a. Twitter og i The Sunday times for at kaste lys over interessekonflikter i forskning og faglige selskaber. 

Årsagen er, at et dokument, som var sendt i cirkulation af taskforcen, viste sig at være finansieret af det tyske medicinalfirma Grünenthal. Firmaet er kendt for at tjene stort på især tramadol, et af de mest udbredte opioid-præparater i verden. Grünenthal stod i øvrigt også bag thalodomid, som i 1950- og 1960'erne forårsagede babyer med misdannelser i tusindevis.

”Vi spurgte til finansieringen, og vi blev forsikrede om, at der ikke var industripenge. Efterfølgende viser det sig, at baggrundsmaterialet og organisationerne netop er sponsoreret af medicinalfirmaer," forklarer professor Jan Hartvigsen, SDU, og uddyber:

"Ikke at der nødvendigvis er noget galt i det, hvis det bare er helt gennemsigtigt. At det så netop var et af de firmaer, der har stået bag en af de største skandaler i rygbehandling de seneste 100 år – nemlig promoveringen af opioider, som har skadet tusindevis af patienter – er hvad jeg vil kalde et helt usædvanligt dårligt match.”

FN har beskrevet den udbredte brug af tramadol som "opioidkrise nr. 2". Midlet skulle være mindre afhængighedsskabende end opioider som oxycodon og fentanyl, men overforbrug har på nuværende tidspunkt spredt sig til lande i Asien, Afrika og Mellemøsten, skriver Times i artiklen om sagen.

I alt syv professorer, som alle er førende rygforskere, har trukket sig. 5 står frem. Udover Jan Hartvigsen, er de: Christopher Maher, Sydney University, Nadine Foster, Keele University, Rachelle Buchbinder, Monash University in Melbourne og Tamar Pincus, University of London.

De 4 førstnævnte deltog i The Lancets #lowbackpain-serie fra marts 2018, hvor de afdækkede det alarmerende behov for at at ændre tilgangen til rygsmerter og minimere brugen af kirurgi, medicin og billeder, som skader mere end de gavner borgerne.

Baggrunden er at forskerne i maj måned blev inviteret til at deltage i en ny taskforce ved navn the Global Year Against Back Pain arrangeret af de to internationale faglige selskaber: the International Association for the Study of Pain (IASP) and the European Pain Federation (EFIC). Formålet var at uddanne og skabe opmærksomhed om dette specielle år.

Før de takkede ja til at deltage i taskforcen, sikrede de sig, at der ikke var potentielle interessekonflikter, og før første møde fik de, som Jan Hartvigsen udtaler, at vide af arrangørerne, at der ikke var sponsorater fra nogen virksomheder.

"Jeg var derfor meget overrasket over at finde ud af, at et af dokumenterne, der blev sendt ud før første møde, var sponsoreret af Grünenthal,” udtaler Christopher Maher, Sydney University, som udtaler sig i nyhed om sagen til Sunday Times 

Det omtalte dokument var en 36-sider lang briefing med titlen “Societal Impact of Pain”. Det argumenterede for bedre adgang til medicin for kroniske smertepatienter.