Horsens Sundhedshus 8.jpg

Nedlukningen af samfundet resulterede i en halvering af de offentlige udgifter til kiropraktik i marts måned – og blev smertefuld for muskel-ledpatienterne der måtte se langt efter behandling.

Da statsminister Mette Frederiksen onsdag den 11. marts lukkede Danmark ned – og Sundhedsstyrelsen et par dage senere satte en stopper for alle ikke-kritiske behandlinger blev der stille hos landets kiropraktorer. Nu viser de officielle tal hvor stille.

- I alt er antallet af nye patienter næsten halveret i forhold til sidste år i marts. Vores omsætning er også næsten halveret. Og det selvom de første 11-12 dage af marts måned jo var normale. I min egen klinik gik vi fra 7 kiropraktorer dagligt til en enkelt kiropraktor på job fra den ene dag til den anden – eller til små 15 % af normal daglig aktivitet, siger Lone Kousgaard Jørgensen, Formand i Dansk Kiropraktor Forening.

Den 20. april fik kiropraktorerne lov til at genåbne og siden har der været travlt i klinikkerne. For muskel-led-smerter går desværre ikke bare væk af sig selv.

- Det var tydeligt at der var et efterslæb af patienter der gik og ventede på at få behandling, så da vi genåbnede fik vi travlt med det samme. Jeg vurderer, at vi ret hurtigt kommer op på omtrent 80 % af den normale aktivitet, hvilket selvfølgelig er fantastisk. Vi er vant til at have styr på hygiejnen i klinikkerne, men ikke vant til også at skulle sørge for patienternes hygiejne og smittestatus, og at de holder afstand. Det betyder det svært at komme helt op til det normale aktivitetsniveau, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Fakta:

Antal nye patienter marts 2019: 39.327

Antal nye patienter marts 2020: 21.653