DKF
Mindst hver fjerde deltog i årsmøde
Præcist 256 medlemmer valgte at trodse godt vejr og andre lørdagssysler, da de loggede på DKF's digitale årsmøde 14. om eftermiddagen.
Det meste var usædvanligt ved årsmødet, som blev streamet live fra kontorfællesskabet i Akademikerhuset, hvor DKF har til huse.
Noget genkendeligt var der dog. Helt som sædvanligt holdt formanden en tale om året, der er gået. Der blev modtaget hilsner, uddelt priser, ønsket nye kolleger velkommen, som også aflagde Kiropraktorløfte sammen med formanden. For at hjælpe fornemmelsen af fælleskab på vej var det halvanden time lange møde krydret med indslag, hvor medlemmer kunne komme med input og til allersidst kørte en quiz med en flot præmie.
I sin tale om 2020 og foreningens og bestyrelsens arbejde forklarede hun, hvor meget forhandlingerne om overenskomsten med Danske Regioerne har fyldt, selvom de er blevet udskudt og udskudt. Hun vendte temaer og forventninger til indholdet i den ny aftale, som forventes forhandlet på plads den 30. november, hvor sidste forhandling er i kalenderen.
Talen var bygget op om det før og efter, som COVID betød, da pandemien ramte Danmark. Hun nævnte alle frustrationerne, uvisheden og hvordan hun var i sving fra morgen til aften med at finde ud af, hvad der skulle ske i hendes familie med et barn, der skulle hjemmeskoles, i klinikken, med medlemmer, der skulle rådgives og sekretariatet.
Efter talen satte hun sig med i et sofaarrangement til en session "hot seat", hvor næstformand Michael Christensen udspurgte hende om emner i talen, så hun kunne uddybe.
Han spurgte blandt andet om, hvad der sker med sundhedsreformen, hvad vi kunne have gjort anderledes under nedlukningen, hvad det er det mest udfordrende ved at være formand i en krisetid.
Lone blev valgt som formand tilbage i 2013, og da man kun kan sidde 8 år som formand, er dette år hendes sidste. Michael Christen spurgte hende derfor, hvad hun drømmer om at komme i mål med det næste års tid.
Hun svarede blandt andet at kunne give stafetten videre til en ny formand på den bedste måde, og hendes slutpointe var en om betydningen af sammenhold. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at være een forening, sagde hun og opsummerede en del af grunden i denne sætning:
"Vi praktiserer på hver vores måde, men vi gør det i den samme retning og på samme grundlag, og det gør så stor en forskel for vores måde at blive en del af et sundhedsvæsen på."
Det var tid til at inddrage medlemmerne. Først indbød Michael Christensen dem til at beskrive 2020 med eet ord. 127 deltagere sendte et ord, og der dannede sig en ordsky, hvor ord som 'frustrerende', 'usikkerhed' og 'udfordrende,', 'kaotisk' og 'uforudsigeligt' dominerede.
For at skabe modvægt til dette billede, spurgte Michael Christensen derpå: "Hvad har overrasket dig positivt under COVID? - Kan både være arbejdsmæssigt eller noget mere privat."
Her sendte 92 deltagere deres bud.
'Der er så meget der kan lade sig gøre online !', 'Nærvær i familien', 'Hvor kritisk nødvendig Kiropraktor Praksis er for mange mennesker', 'Samfundssind - evnen og ønsket om at hjælpe til', 'At det også har værdi at løbe lidt langsommere ;-)', 'Færre arrangementer privat, har givet ro i familien', 'mindre trafik', 'Sammenhold på klinikken', 'Øget samhørighed' - det var bare nogle af buddene.
Flere omhandlede også samspillet mellem ejere og ansatte: 'Positivitet fra ansatte' og 'Imødekommende ansatte' skrev personer, som tydeligvis må have været ledere, fx klinikejere. Omvendt skrev andre, der tydeligvis måtte være ansatte sætninger som: 'En arbejdsplads der formåede at skabe tryghed i en usikker tid.'
Michael Christensen opsummerede de mange gode bidrag, der fik tankerne i gang.
Og det var blevet tid til hilsner, som blev vist på videoer.
Anders Kühnau, var første person på skærmen. Han er formand for RLTN, og formand for Region Midtjylland, og det er ham, DKF sidder direkte overfor i forhandlingerne.
"Jeg har meget stor respekt for jeres faglighed. Jeg har fulgt jeres arbejde gennem mange år. Jeg har været med til at lave flere overenskomstaftaler med jer," sagde han blandt andet.
Anders Kuhnau, formand for RLTN, sender hilsner til kiropraktorerne han skal forhandle overenskomst med endnu en gang.
Efter Anders Kuhnaus hilsen sendte Annette Roed, som er formand for både NIKKB - Kiropraktorernes Videnscenter - og Kiropraktorfonden, sin hilsen til kiropraktorerne. Hun er til daglig medlem af Regionsrådet for Region Midtjylland og formand for Udvalget for det Nære Sundhedsvæsen.
Videohilsnen fra Annette Roed, formand for både NIKKB - Kiropraktorernes Videnscenter - og Kiropraktorfonden, og medlem af Regionsrådet i Region Midtjylland, sendte en tale, der var optaget i en park i Aarhus.
Sidste videohilsen kom fra Martin Juulager, som er formand for Dansk Selskab for Kiropraktik.
De nyuddannede Gabrielle K Hansen og Emilie Meldgaard vandt DKF's specialepris for afhandling om børns rygsmerter. “The Young Disability Questionnaire (Spine). Field testing” hedder det. De to specialemakkere blev rost til skyerne af deres vejleder, som man så i video, som også viste, at Emilie og Gabrielle, dog via facetime, modtog buket og diplom.
Den ene af de to specialeprisvindere, Gabrielle K Hansen, var med på Facetime i video, da hun og den anden vinder, Emilie Meldgaard, modtog buket, diplom og gavecheck i Aarhus. Det blev filmet og vist undervejs i årsmødet.
En symbolsk, men stor anerkendelse af hver og en
Årets kiropraktor blev... alle medlemmer af DKF.
Formand Lone Kousgaard Jørgensen, der uddelte prisen forklarede indledningsvist, at der havde været én indstilling til årets kiropraktor, men at vedkommende havde takket nej. Man havde dog ladet sig inspirere af indstillingen, som handler om at have gjort et godt stykke arbejde under COVID-19. Derfor valgte man at udnævne samtlige medlemmer.
"Alle jer kiropraktorer i hele landet, der i marts og april blev ramt af nedlukning og uvished. Siden da har I kæmpet jer tilbage. Det har været fantastisk at se, hvordan I har taget udfordringen på jer, har holdt tungen lige i munden og gået ind i det her som den autoriserede behandlergruppe, vi er." forklarede hun, da bagskærmen brast i konfetti.
Klap jer selv på skulderen, sagde hun.
"Jeg vil gerne sige tak til jer alle sammen. Tak, fordi I er kiropraktorer, og tak fordi, I har vist, at vi kiropraktorer yder behandling, som er en kritisk del af sundhedsvæsenet. At I har løst opgaven, og at I har hjulpet patienter med at fungere."
Formand Lone Kousgaard Jørgensen hyldede samtlige medlemmer, da hun udnævnte alle til Årets kiropraktor 2020.
Tiden var kommet til den traditionsrige session, hvor nyuddannede kiropraktorer bydes velkommen og aflægger Kiropraktorløftet. Normalt plejer hver og en at få en rose og et håndtryk på scenen. Men nu var roserne kun i Lones hånd og symbolsk bag hende på en storskærm - og de intet mindre end 47 nye kolleger, de tonede frem på skærmen som små billeder.
Det var ikke i nærheden af at være så rørende og festligt, som det plejer, men det blev en fin og højtidelig stund.
Medlemmer kunne skrive og ønske de nyuddannede tillykke med uddannelsen og det nye kapitel i deres liv. Alle kunne se hilsnerne, som praktisk talt strømmede ind.
Flot deltagelse
At 256 unikke deltagere deltog, betyder en deltagerprocent på omkring 25% - hvis man tæller alle typer medlemmer med, altså studerende, pensionister og medlemmer i udlandet. Men tallene viser, at "kun" omkring 30 personer så med fra Odense, hvor kiropraktorstudiet befinder sig. Derfor kan man måske godt tillade sig at udelade de 375 studentermedlemmer - eller en del af dem i hvert fald. Gør man det, lander man på en deltagerprocent noget højere, for foreningen tæller pt. 716 uddannede medlemmer, når vi tæller alt med også de omtrent 40 medlemmer i udlandet. Desuden ved vi, at flere så mødet sammen med en anden kiropraktor.
Uanset hvad, så er 256 deltagere et super flot antal at samle digitalt en lørdag eftermiddag med flot vejr i det meste af landet!
Omkring 100 af deltagerne deltog i hver af de interaktive indslag. Fx skrev 127 deltagere den by de sad i, så der blev dannet en ordsky, der endte med at vise, at de fleste befandt sig i København. Til spørgsmålet om hvilke positive overraskelser COVID-året har bragt med sig, svarede 92 med en lang række forskellige svar, som tilsammen gav et relevant take på pandemien.
Billeder delt på #kirokongres
Medlemmerne blev opfordret til at dele billeder på #kirokongres, så man kunne se, hvordan folk sad derude og så med. Det gjorde flere.
Et af billederne, der blev delt, da årsmødet løb over skærmen. Se flere på #kirokongres
Quiz som en festlig afslutning
95 deltagere gennemførte quizzen. der bestod af 10 spørgsmål. De testede viden om DKF, året der er gået, indholdet i formandens tale og årsfolderen - og hvor hurtig man er på tasterne!
Den skarpeste kiropraktor vandt et gavekort til overnatning på et hotel fra Comwellkæden. Og det blev Henrik Frederiksen.
Anden- og tredjepladsen vandt vin.
Årsmødet kan ses - dog uden at man får den fulde fornemmelse for de interaktive dele - via linket i mail, vi sendte til alle medlemmer lørdag kl. 10.30 - og det er også i bunden af nyhedsmailen vi sendte torsdag eftermiddag omkring kl 13.