virus corona.jpg

En mand, der onsdag blev undersøgt på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, har fået påvist smitte med coronavirus. Statens Serum Institut har analyseret en halspodning fra patienten og kunne i nat bekræfte, at prøven var positiv for ny coronavirus, kaldet SARS-CoV-2.

Risikoen for at blive smittet med Coronavirus er fortsat lav, især hvis man følger et par enkle regler. Men at Corona-virussen nu er landet i Danmark, betyder at sundhedsprofessionelle bør tage visse forholdsregler i forhold til patientbehandlingen.

Mistanke om Coronavirus

Coronavirus skal kun mistænkes hos personer, der opfylder følgende kriterier:
Ophold inden for de sidste 14 dage før symptomdebut i Fastlandskina, Sydkorea, Japan, Singapore, Hong Kong, Iran eller følgende fire regioner i Italien: Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, Veneto.

ELLER

Har inden for de seneste 14 dage haft kontakt med en person, som er mistænkt for, eller har fået påvist, infektion med SARS-CoV-2.

OG

Har symptomer på akut indsættende luftvejsinfektion med feber (≥38 grader), og enten hoste, ondt i halsen eller åndenød, eller har andre symptomer og kliniske fund, der kan give mistanke til COVID-19.

Er der mistanke skal patienten gå hjem og kontakte egen læge telefonisk.

Se Sundhedsstyrelsens retningslinjer her

Forholdsregler
Følgende forholdsregler er anbefalet af Sundhedsstyrelsen:
• God håndhygiejne er et must, primært håndvask, evt. hånddesinfektion, hvis hænderne er rene og tørre.
• Undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion. Symptomer = Feber>38 og enten hoste/ondt i halsen/åndenød/andre symptomer på viralia.
• Host eller nys i engangslommetørklæde, alternativt i albuebøjningen.

Læs mere her på Sundhedsstyrelsens hjemmeside