flag-3358376.jpg

På lørdag 8. maj er det 96  år siden, at Dansk Kiropraktor Forening opstod.

I 1920 kom 40-årige Sofus Larsen hjem fra USA, hvor han havde taget eksamen fra den første kiropraktoruddannelse, nemlig Palmer School of Chiropractic i Davenport, Iowa.

Borgerne tog det nye behandlingstilbud til sig, men i medierne og hos lægerne mødte kiropraktorerne modstand. Sofus Larsen havde fx kun været kiropraktor i fire måneder, før han blev ramt af den første kiropraktor-kvaksalverisag.

Anklagen lød på at tage patienter i kur uden, at de var henvist af en autoriseret læge, og det måtte man ikke den gang.

Sofus Larsen blev dømt kvaksalver. Heldigvis fik han kun en bøde og måtte godt fortsætte sit arbejde, men kun med patienter henvist af læger.

Nogle få læger begyndte at henvise, men de blev alle smidt ud af lægeforeningen. Retspraksis blev, at man straffede de (meget få) kiropraktorer, som havde arbejdet uden lægehenvisning og som oftest frikendte dem, der havde samarbejdet med læger. Det var situationen frem til 1934, hvor en ny lægelov afskaffede kravet om henvisning af læge, hvis der skulle behandles kiropraktisk.

Det var ikke mindst problemerne med medierne og lægerne, der fik de danske kiropraktorer til at organisere sig, og det skete allerede i maj 1924. Her holdt de i alt 11 kiropraktorer - og de tre læger, der henviste til kiropraktorer - et møde i Odense, hvor de stiftede ”Sammenslutningen af Chiropractorer i Danmark”. Det var bl.a. Sofus Larsens fortjeneste.

Sammenslutningen stiftede en patientforening - det der i dag er Kiropraktik og Sundhed, der driver Kiropraktorguide.dk - og den stiftede et tidsskrift - det der i dag er KIROPRAKTOREN. 

”Sammenslutningen” blev efter et år - den 8. maj 1925 - omdannet til Dansk Kiropraktor Forening.

"DKF var både en bredere og mere fokuseret organisation, bl.a. fordi den indførte såvel love og fast dagsorden som kontingent, regnskab og præcisering af medlemmers rettigheder og pligter. DKF havde klart større ambitioner end kun at være et diskussionsforum, der mødtes hvert halve år og diskuterede aktuelle emner," skriver historiker Per Jørgsensen i sin bog Kiropraktikkens Historie i Danmark, der udkom i 2014.

I dag her 96 år efter er 11 blevet til 650 praktiserende kiropraktorer, og Dansk Kiropraktor Forening har mere end 1000 medlemmer, som også tæller kiropraktorstuderende, danske kiropraktorer i udlandet og pensionerede kiropraktorer.

Undervejs har de været på en fantastisk rejse fra ingenting - til nu i dag autorisation, offentligt tilskud, en plads i det danske sundhedsvæsen, international anerkendt forskning og en dansk universitetsuddannelse.

DKF holder tilfældigvis sit årlige politiske sommerseminar med aktive i råd, udvalg og kredsbestyrelser lørdag 8. maj, så her vil dagen blive markeret lidt. 

 

Læs mere om den omtumlede start for DKF i nyhed fra sidste år, da vi fyldte 95.