IMG_5037.jpg

”Hjemmearbejde og lukkede træningscentre og fitnesscentre har måske ikke været så godt for os. Hos kiropraktorerne, der har der aldrig været så travlt, som der var været gennem stort set hele 2020 og ’21."

Sådan startede speakeren sendefladen kl. 6 om morgenen i P4 Sjælland - og så kørte det ellers resten af morgenfladen med flere længere indslag fra en kiropraktorklinik, fra besøg hos en hjemmearbejdende kiropraktorpatient og så radioavis hver time med udtalelser fra blandt andre DKF’s formand.

I første indslag er journalist Anders Friis på besøg hos Slagelsekiropraktoren, hvor han tjekker den fyldte patientkalender. klinikkens sekretær Mie Andersen viser.

”Vi har haft rigtigt travlt. Vi har været nødt til at sidde to her for at kunne følge med ved telefonen,” fortæller hun.

Kl. 7.30 interviewer journalisten klinikkens ene indehaver, kiropraktor Nis Alnor. Det er et relativt langt indslag afbrudt af et par musiknumre.

Nis Alnor kommer blandt andet ind på de problemer, borgerne kommer med og giver gode råd:

”Det så vigtigt, at man husker at rejse sig op og gå lidt omkring. Typisk sidder man flere timer ad gangen, fordi man er så opslugt af sit arbejde, når man sidder derhjemme, og man vil også gerne være effektiv. Derfor er det meget vigtigt, at man husker at komme op og komme i gang – også ud at gå noget tid, gå nogle ture.”

For at følge med har de ansat endnu en kiropraktor, fortæller Nis Alnor også.

”Vi er gået fra at være 4 til at være 5, som er her på skift, så vi ikke bliver slidt op. Vi sørger for hele tiden at være 3 friske på arbejde,” fortæller han.

I et af indslagene undersøger Nis Alnor journalistens ryg, mens lytterne kan følge med. Han trykker midt op ryggen. Journalisten ømmer sig.

”Det er typisk, når man har siddet meget ved et skrivebord ved en computer og har arbejdet, så får man typisk spændinger der mellem skulderbladene, som så trækker op mod nakken.”

Selvom indslaget gav indtryk af at være lavet samme morgen, så havde det været længe undervejs. Nis Alnor fortæller til DKF, at det startede med et telefoninterview 14 dage tidligere, hvor P4 Sjælland skulle bruge en udtalelse fra en kiropraktor.

”Efter et par dage blev jeg kontaktet igen efter et redaktionsmøde, hvor man havde besluttet at bruge hjemmearbejdspladsen som tema fra kl. 6:00 – 8:00. I den forbindelse blev vi så enige om torsdag den 22/4,” forklarer han.

”Journalisten Anders Friis kom ene mand kl. 07:00 på klinikken, hvor vi gennemgik spørgsmålene og hvordan indslaget skulle afvikles.”

”Det forløb meget gnidningsfrit, og var en stor oplevelse for os alle,” fortæller Nis og supplerer:

”Dagen igennem var der mange positive tilkendegivelser fra patienterne, både da de ringede ind for at få tid og når de kom ind til behandling.”

I flere af radioavisindslagene i løbet af morgentimerne nævnes travlheden hos kiropraktorerne med tal fra DKF, og DKF’s formand Lone Kousgaard Jørgensen udtaler sig.

En af gangene er optakten en patient, der forklarer:
”Hverken fyssen kunne tage det, min smertedækning, min varmepude, der var ikke noget af det, der kunne tage det. Derfor blev jeg sendt til kiropraktor.” 

Hør P4 Sjælland-indslaget her:
https://www.dr.dk/radio/p4sjaelland/p4sjaelland-morgen/p4-morgen-2021-04-22-06-05 - tjek fx minuttal: 05:15, 09:02; 25:00; 48:40.

I P4 Sønderjylland var hele tre kiropraktorer på i løbet af morgentimerne på på skift - en af dem DKF's formand, men også Jonas Fischer og Inge-Lise Skov Madsen.

”Vi har travlt nu, fordi folk har været meget i ro og ikke har bevæget sig så meget fra a til b i dagligdagen. Vi har ikke skullet så meget i hverdagen,” siger Inge-Lise Skov Madsen blandt andet i et interview, der citeres flere gange efterfølgende i Radioavisen. En af hendes pointer er at holde lidt igen, når man skal starte op, hvis man er en af dem, der ikke har fået bevæget sig så meget under nedlukningen:

”Når man kommer i gang, skal man være obs på, at man ikke kan det, man kunne for et halvt år siden. Start stille og roligt op, så man ikke kommer ned til mig om lidt med overbelastningsskader,” udtaler hun fx.

Det er samme type pointe formanden citeres for i både p4 Sjælland og Sønderjylland:
”Der vil være mange, som stadigt ikke har fået lavet den der plan for, hvad man så skulle lave af aktiviteter under nedlukningen og har sat deres lid til, at tingene ville åbne snart. Og der vil vi se flere skader, tror jeg. Der er en pukkel, og den kommer vi helt klart til at se, hvis folk starter for hårdt ud,” forudser Lone Kousgaard Jørgensen blandt andet.

Hør p4 Sønderjylland-indslaget:
https://www.dr.dk/radio/p4syd/p4esbjerg-morgen/p4-morgen-2021-04-22-06-05-7

-  tjek fx 25.00, 01.40, 01.25, 2.08.40,

Begge indslag kom i stand i forlængelse af en længere dialog mellem P4 Sjælland og DKF i begyndelsen af april.