_H4A1242 copy.jpg

Tirsdag den 11. maj bragte Altinget et debatindlæg forfattet af Dansk Kiropraktor Forenings formand Lone Kousgaard Jørgensen. I indlægget argumenterer formanden for at patineter der ligger af smerter i muskler og led bør bypasse den praktiserende læge og gå direkte til kiropraktoren, og på den måde slippe for ventetid og med det samme få den rette behandling. På den måde kan kiropraktorerne aflaste lægerne for mellem 10 og 25 procent af konsultationerne.

Indlægget er forfattet som et oplæg til den politiske behandling af en kommende sundhedsreform. Med indlægget håber Dansk Kiropraktor Forening, at medvirke til at muskel-led-patienterne bliver husket og at praksissektoren får de rette rammer for samarbejde.

Du kan læse indlægget på Altingets hjemmeside her

Eller du kan læse hele indlægget herunder

Direkte til kiropraktor, når det drejer sig om muskel og ledsmerter

Af Lone Kousgaard Jørgensen, formand Dansk Kiropraktor Forening

 

For mange der lider af ondt i ryggen og smerter i muskler og led får ikke den rigtige behandling. Alt for mange der lider af rygsmerter tager smertestillende medicin med mange bivirkninger, får operationer inden de konservative muligheder er udtømt og de cykler rundt mellem læger, sundhedsprofessionelle og alternative behandlere.

 

Sådan har det været i mange år. Men intet sker. I Dansk Kiropraktor Forening har vi et bud på en løsning.

 

Der er i dansk sundhedspolitik stort fokus på behandlingsgarantier. Men hvorfor tales der kun om behandlingsgaranti, når det handler om kirurgi? Alle sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer peger på, at der skal gives råd og vejledning og manuel behandling i 4 - 12 uger, før kirurgi for stort set alle lidelser i muskler og led (undtagen frakturer) Så hvorfor er behandlingsgarantierne begrænset til den aktivitet, der foregår på sygehusene?

 

Jeg vil opfordre politikerne til at huske, at langt de fleste patienter ikke skal opereres – langt de fleste vil have gavn af konservativ behandling. Hvorfor skal disse patienter ikke hjælpes det rigtige sted hen med det samme? Der mangler oplysning til både patienter og læger om hvilken vej de bør gå. 

 

Hvorfor skal borgere med smerter i muskler- og led ikke oplyses bedre om, at de ikke behøver forbi den praktiserende læge for at få en henvisning? Kiropraktorerne har en lang videregående evidensbaseret uddannelse fra Sundhedsvidenskabeligt fakultet på Syddansk Universitet og vi er specialister i at udrede og behandle ikke bare ondt i ryggen, men bevægeapparatet bredt.

 

Som integreret del af det danske sundhedsvæsen sender vi epikriser og korrespondancer til lægen, vi kan udføre røntgenundersøgelse med det samme på rette indikation og vi kan henvise til MR og CT-scanninger. Vi kan påtage os at henvise til operation eller fysioterapeut, hvis det bliver nødvendigt. Aktuelt sker det via en korrespondance og en tur forbi egen læge. 

 

Sundhedsvæsenet sparer penge og patienterne bliver lynhurtigt udredt og får den rette behandling og rådgivning. De kan springe køen over hos lægen, og alligevel have tryghed ved at lægen er med lige i baghånden. 

Fakta: Lænderygsmerter er årsag til næsten 10 % af alle besøg hos alment praktiserende læge og er dermed den sygdom, der er årsag til flest besøg hos den alment praktiserende læge overhovedet. Hertil kommer alle de andre muskel-led-problemer, fx nakkesmerter (6 % af alle besøg), artrose (8 %) osv.

Sagt på en anden måde: vi kiropraktorer kan på en enkel måde afhjælpe en stor del af kapacitetsudfordringen i almen praksis med noget der ligner et snuptag.

Denne løsning vil betyde, at nogle opgaver som i dag fylder i almen praksis og på sygehusene, kan hjælpes over til kiropraktorerne. Vi har klinikker i hele landet og god tilgængelighed. Ikke nok med at det vil aflaste lægerne og forkorte ventetiden, det vil også bidrage til en mere specialiseret og tværfaglig håndtering og, måske politisk lige så vigtigt, en billigere behandling af patienter med muskel- og ledsygdomme. Hvad venter vi på?

Regeringen har bebudet en sundhedsreform i 2021. Det giver rigtig god mening. Husk at lave den med patienterne i centrum.