monkey-pox-7217593_1920.jpg

Der har siden maj 2022 været tilfælde med smitte med abekopper i Europa og i Danmark. Symptomer på abekopper er små blærer, som kan minde om skoldkopper. Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og træthed.

Sygdommen vil i langt de fleste tilfælde være mild og går over af sig selv inden for 2-4 uger. Sygdommen kan dog godt gøre ondt og give smerter. Særligt ved udslæt i og omkring endetarmen. Den kan også give ar, når blærerne heler.

Sundhedsstyrelsen har udsendt retningslinjer angående håndtering af mistanke om abekopper, herunder nære kontakter. I udgangspunktet skal kiropraktorer ikke modtage patienter, der har abekopper, eller hvor der er mistanke om abekopper, men i det tilfælde at en patient efterfølgende udvikler sygdommen, kan der opstå tilfælde, hvor der kan være tvivl om risikoen.

Sundhedsstyrelsen skriver således:

Sundhedspersonale, der i det danske sundhedsvæsen har benyttet sig af de foreskrevne værnemidler, anses ikke i almindelighed for at være en nær kontakt.

Sundhedspersonale, der uden brug af foreskrevne værnemidler har haft kontakt til eller udført podning fra vesikler, udført aerosolgenererende procedurer eller haft længerevarende tæt ansigt-til-ansigt kontakt (kumuleret over 3 timer på under 2 meters afstand).

Læs retningslinjer her.

Sundhedsstyrelsen opfordrer i øvrigt til at opmærksomhed på de gode vaner om god hygiejne, herunder håndhygiejne, rengøring og hosteetikette.

Også WFC (Verdensforbundet) har udsendt WHO’s anbefalinger til kiropraktorer. Se anbefalingerne her.