Forskning
Ny forskningsstrategi for det primære sundhedsvæsen
Masser af gode intentioner og initiativer i udspil fra Sundhedsstyrelsen – men desværre ingen finansiering.
Sundhedsstyrelsen offentliggør en national strategi for forskning, der skal styrke indsatsen i det primære sundhedsvæsen. Den skal være med til at give mere viden om det primære sundhedsvæsen ved at pege på, hvor der mangler viden om sundhedsfaglige indsatser tæt på borgeren. Desuden skal den se på, hvordan rammerne for forskningen kan styrkes.
Den nye strategi anbefaler, at kommende forskning skal prioritere sundhedsfaglige indsatser lige fra sundhedsfremme og tidlig opsporing til behandling, rehabilitering og lindring (palliation). Desuden skal forskningen fokusere på indsatserne, og hvordan de bliver implementeret i sammenhæng med andre velfærdsområder. Endelig peger strategien på, hvor der er behov for yderligere forskning.
Der forskes i dag langt mindre i det primære sundhedsvæsen end i sygehusvæsenets andre opgaver. Der er dog også variationer inden for det primære sundhedsvæsen. Kommunerne efterspørger støtte til forskningsprocessen og en bedre dialog om forskning med de øvrige aktører, mens der eksempelvis hos almen praksis ses en stærkere tradition for forskning.
”Der er brug for mere forskning i social ulighed i sundhed, i de teknologiske løsninger, der kan bruges i eget hjem som en del af behandling, og i rehabilitering og monitorering. Der er også stort behov for viden om, hvordan man bedst inddrager borgere, patienter og pårørende,” forklarer enhedschef Tanja Popp fra Sundhedsstyrelsen.
Der er flere årsager til, at der ikke forskes i så høj grad i det primære sundhedsvæsen. Eksempelvis er rammerne for forskning en udfordring for fx overordnet koordinering, og det samme er måden, der bliver udvalgt forskningsemner på.
”Den nye forskningsstrategi peger på flere oplagte emner at forske i. Vores anbefaling er, at strategien kommer til at være afsæt for drøftelser om prioritering af forskning fremover på området,” siger Tanja Popp.
Desværre følges strategien og de mange gode initiativer ikke til dørs af yderligere finansiering.