JannePix.jpg

Vi kiropraktorer har evidensen med os. Forskningen viser, at kiropraktorbehandling er ganske effektiv – og vi ved fra vores egne patientundersøgelser, at de fleste af vores patienter kan gå på arbejde enten fuldt ud eller på nedsat tid sideløbende med, at de går til behandling.

På papiret lyder kiropraktik altså som den perfekte løsning for de mange danskere, der kæmper med muskel ledsygdomme og nedslidning. Og ret skal være ret. Vi ser bestemt mange af disse patienter i vores klinikker allerede. Men når man tager i betragtning, at hver fjerde gang en borger i Danmark melder sig syg, så skyldes det sygdomme som ondt i ryggen, i lænden, nakken eller nogle af de andre muskel-led sygdomme.

Ja, så er kiropraktorernes andel af disse patienter desværre ikke så imponerende. Selvom tallet er stigende, så er det mindre end 7% af Danmarks befolkning, der besøger en kiropraktor.

For mens folk populært sagt slider sig selv ud af arbejdsmarkedet, så er der meget få forebyggende tilbud til de mennesker, der er i farezonen. Og når de så står der, slidt op af et langt arbejdsliv med hårdt arbejde, så er de for unge til at gå på pension, men for nedslidte til at arbejde. Men tænk hvis vi nu havde hjulpet dem i tide!

Kiropraktorer har de kvalifikationer, der skal til for at hjælpe patienterne den rigtige vej, inden smerterne bliver invaliderende. Skal vi i højere grad lykkes med det, så skal vi som kiropraktorer langt tidligere ind i forløbet også hos de socialt dårligere stillede og samarbejde endnu mere med patientens egen læge og andre aktører, vi skal måske endda tage kontakt til arbejdspladsen og hjælpe med at afklare borgerens tilstand og lægge en plan, der kan holde borgeren i beskæftigelse, mens behandlingen pågår.

Nåja, og så skal vi arbejde endnu hårdere for, at muskel-led-patienterne tager deres smerter alvorligt og søger behandling i tide, og ser det som en investering i egen fremtid, så længe den høje grad af brugerbetaling jo er en realitet.

Lone Kousgaard Jørgensen, 
formand
Dansk Kiropraktor Forening