IMG_3168.jpg

Formandens tale var bygget op om det ’før’ og ’efter’, som COVID delte 2020 i og som medførte frustrationer, uvished og arbejde fra morgen til aften for mange, også hende selv: Hvad der skulle ske i familien, hvor et barn skulle hjemmeskoles? Hvad med klinikken? Medlemmer, der skulle rådgives? Og sekretariatet?

”Der er grund til nu at kigge tilbage og evaluere. Der var meget, vi ikke vidste, hvordan vi skulle håndtere, for det står simpelthen ikke i vores kontrakter. Vi skal samle professionen, og det er jeg sikker på, at vi når – vi mærker alle, at det går godt igen, og at meget af det heldigvis bare var krisepanik," sagde hun blandt andet

COVID fyldte meget, men ikke alt. Talen viste, hvor meget forhandlingerne om ny overenskomst også har fyldt, selvom de blev udskudt og udskudt. Hun kom ind på temaer og forventninger til aftalen, som blev forhandlet på plads i de tidlige morgentimer 1. december.

Efter talen satte hun sig i en lænestol til en session ”hot seat”, hvor næstformand Michael Christensen bad hende uddybe de emner, hun var kommet ind på: Hvad sker der med sundhedsreformen? Hvad kunne vi have gjort anderledes under nedlukningen? Hvad er det
mest udfordrende ved at være formand i en krisetid?

Lone blev formand tilbage i 2013, og man kan kun være formand i 8 år, så dette år er hendes sidste. Michael Christensen spurgte hende, hvad hun drømmer
om at komme i mål med her til slut.

At kunne give stafetten videre til en ny formand på den bedste måde, var et af hendes svar, og hun sluttede af med at slå et slag for betydningen af sammenhold:

”Vi praktiserer på hver vores måde, men vi gør det i den samme retning og på samme grundlag, og det gør så stor en forskel for vores måde at blive en del af et sundhedsvæsen på.”

 


Ikke overraskende sad de fleste i de store kiropraktorbyer og så med. Men der sad også et par deltagere i fx Italien, Norge, England og Sverige – og et par stykker var på farten, en var på  'E45’, en anden ’På vej til Skanderborg’.



Største løfteaflæggelse nogensinde

Normalt plejer hver og en af de nyuddannede kiropraktorer at få en rose, et håndtryk på scenen og kæmpe klapsalver fra salen.

Nu var rosen kun i Lones hånd og symbolsk bag hende på en storskærm – og de intet mindre end 47 nye kolleger, de tonede frem på skærmen som små billeder.

Det var ærligt talt ikke i nærheden af at være så rørende og festligt, som det plejer, men det var absolut den mest højtidelige stund i det online møde. Det skyldes ikke
mindst, at kollegerne, der så med, kunne sende små hilsner til deres nye kolleger. Alle kunne se hilsnerne på deres skærme, og de strømmede ind.

"KLAP JER SELV PÅ SKULDEREN!"
Årets kiropraktor 2020 er alle medlemmer af DKF.

Formand Lone Kousgaard Jørgensen forklarede indledningsvist, at der havde været én indstilling til årets kiropraktor, men personen havde takket nej. Man havde
ladet sig inspirere af indstillingen, som handler om at have gjort et godt stykke arbejde under COVID-19. Derfor valgte man at udnævne samtlige medlemmer:

”Det har været fantastisk at se, hvordan I har taget udfordringen på jer, har holdt tungen lige i munden og gået ind i det her som den autoriserede behandlergruppe, vi er,” sagde
hun, mens konfetti sprang på skærmen bag hende.

”Jeg vil gerne sige tak til jer alle sammen. Tak, fordi I er kiropraktorer, og tak fordi, I har vist, at vi kiropraktorer yder
behandling, som er en kritisk del af sundhedsvæsenet.”

”Hvad har overrasket dig mest positivt under COVID?”

Dét spurgte værten også deltagerne om. Mange svar kredsede om ’nærvær’ og ’sammenhold’ – se nogle af de ialt 92 svar her:

• Sammenhold på klinikken og stor forståelse fra patienterne • Tid til refleksion • At professionen er blevet så accepteret, at den tænkes ind i de løsninger, der udtænkes for hele sundhedsvæsnet • Vi kan sagtens nøjes • Gå rundt i nattøj hele dagen • Mere tid til nærvær og mindre hamsterhjul • ny gameplan - men game on! • Der er så meget der kan lade sig gøre online! • Hvor kritisk nødvendig Kiropraktor Praksis er for mange mennesker • Sammenhold klinikmæssigt, lokalt og nationalt • At det også har værdi at løbe lidt langsommere ;-) • Positivitet fra ansatte • frihed til selvstændig tænkning • mindre trafik • En arbejdsplads der formåede at skabe tryghed i en usikker tid • Støtte til sine nærmeste - både lokalt i handelsmiljøet og internt i familien • Nytænkning og kreativitet • Hvad nærvær og det nære kan, når det får fuldt fokus • kernestabilitet • Det stille liv privat uden for mange aftaler har været lidt befriende. Tankevækkende • Trykprøvet klinikken • Stærkt kollegialt samarbejde • Nye fællesskaber

Hanne Rytz Rasmussen, 47, medindehaver af Kiropraktisk Klinik, Lemvig

Hvor så du mødet?
Hjemme ved mig selv.

Hvad synes du om det?

Helt ok, men noget tamt i forhold til den glæde og fællesskab, vi normalt møder på vores kongresser. Hvad fungerede særligt godt? Fint set up, fin lyd og fin powerpoint.

Hvad fungerede mindre godt?

Quizzen var noget forskudt i tid, og det var for lidt med 20 sekunder for at svare.

Hvor mange årsmøder har du deltaget i?

Jeg plejer at være en fast del til årsmøder både generalforsamling og Faglig Kongres. Det er networking og kollegapleje på højt plan. Så jeg har i hvert fald deltaget i 15 stk.

Var det en sølle erstatning, eller kunne det noget andet og mere?
Lidt sølle trøst, men ok i disse tider. Kan på ingen måde erstatte de fysiske møder. Kan klart bruges, når information bare skal leveres til os medlemmer i en envejskommunikation.

 

Tine Aagaard (tv) 31 år, ansat i Rygxperten, Nyborg

Hvor så du mødet?
Hos mig på Hjallesevej i Odense M, sammen med kiropraktor Nanna Madsen, tidl. kollega og nu veninde.

Hvad synes du?
Det var ret godt, mange sjove indlæg og en god ping/pong. Fedt med quiz og afstemninger undervejs. Dejligt at blive opdateret på det hele.

Hvad fungerede særligt godt?
Videoklip og videohilsner. Meget god måde at give specialeprisen på. Synes, Michael gjorde det godt i den lidt uvante værtsrolle. Sjov quiz – men der må gerne være lidt flere præmier.

Hvad fungerede mindre godt? Fejringen af de nye kiropraktorer. Det var virkelig synd, de ikke fik stående klapsalver i salen. Det husker jeg stadig som en god oplevelse, fra jeg selv blev fejret i 2017. Forsinkelse på quizen. Man kom til at sidde og snakke undervejs, så fik man ikke hørt ordentlig efter.

Hvor mange årsmøder har du deltaget i?
Siden 2011 da jeg startede på studiet, har jeg været med alle år på nær 2 - så både årsmøder og Faglig kongres siden da.

Var det en sølle erstatning eller kunne det noget andet og mere?
Ja, det var lidt en sølle erstatning, men tiderne med COVID-19 taget i betragtning synes jeg, det var rigtig godt. Dejligt at se lidt fra kiropraktikkens verden, det er alt for længe siden, vi har mødtes. I et andet netværk bruger vi, at mødes i mindre grupper og så have fælles online oplæg, det var lidt den tanke, Nanna og jeg havde med at mødes. Vi ses i det daglige, så det var oplagt. Når nu vi ikke kunne komme til fest, måtte vi klæde om til pænere tøj, og tage en gin/tonic midt på eftermiddagen, så det blev lidt festligt.

 

Morten Westergaard, 47 år, driver klinikken Best Practice Chiropractic i Brighton.

”Kun anden gang i 22 år som udlandsmedlem, jeg deltager i et DKF-arrangement”

”Jeg deltog hjemmefra ind imellem andre gøremål på en regn- og stormfuld lørdag formiddag. Det er kun anden gang i 22 år som udlandsmedlem, at jeg deltager i et DKF-arrangement, så de nuværende rejserestriktioner åbnede op for en mulighed, som ikke har eksisteret tidligere,” fortællerMorten Westergaard, 47 år, som driver klinik i Brighton.

”Det er en rigtig god tradition, at DKF byder de nyuddannede kiropraktorer velkommen til professionen, for det at være kiropraktor er for de fleste af os meget mere end bare en måde at
tjene til dagen og vejen på, mere som en forstørret familie,” siger han, hvis familie tæller intet mindre end 7 kiropraktorer!

”Til alle dem, der er udklækket som den første kiropraktor i deres familie: et stort velkommen - det kan godt være starten på en ny tradition, som det er for mig
med en far, bror, onkler og kusine, der er kiropraktorer, samt vores søn, der lige er startet på studiet i Barcelona.”

Super og spændende
”Efter formandens beretning tænkte jeg, at det er utroligt, at kiropraktorhvervet i DK stadig må kæmpe for ligestilling i sundhedsvæsenet og kunne tilbyde behandling til hele befolkningen efter 30 års autorisation. I England er som bekendt intet statstilskud, og vores profession anses stadig for en perifer alternativ behandlingsform frem for et integreret behandlingstilbud,” siger
Morten Westergaard.

”Interviewet med de to unge kollegaer, der fik årets specialepris, var et super indslag, og dejligt at se den entusiasme de lagde i at klarlægge nogle af de spørgsmål, vi har i klinikkerne om,
hvordan bevægeapparatsproblemer påvirker unge. Det er brugbar viden, så vi kan være mere opmærksomme på at dæmpe noget af den frygt, de unge patienter måtte have.”

Han håber, at Faglig Kongres også kan blive streamet.

”Stor tak til DKF for et fint omend anderledes årsmøde - det har været et omtumlet år, men også spændende at observere, hvor forskelligt Danmark og England har indført retningslinjer i
klinikkerne. Herovre skal vi have maske, ansigtsvisir, engangsplasticforklæde samt engangshandsker på for hver patientkontakt foruden at ’spritte af’, men som en af talerne gjorde opmærksom på, så har vi som profession været hurtige og effektive til at omstille os og etablere en ny normal rytme,” fortæller han og slutter:

”Det er vel et godt kendetegn, at vi er smidige!”

Brexit
Her kort før 31. december må vi lige vende Brexit.

”Selvom det har været, og stadig er en meget vanskelig forhandlingsproces, der er tæt på og afslutter de sidste tre-fire års uklarhed, så ser jeg frem til, Storbritannien får ‘fod under eget bord’ igen og kan forlade i tide, hvad jeg ser som en union, der startede ud som et fredspromoverende samhandelsprojekt, men er endt et helt andet sted, hvor nationale identiteter bliver undertrykt ‘for det fælles gode’, og det er et endepunkt, jeg personligt ikke higer efter,” siger Morten Westergaard, som ikke forventer, det vil få nogen indflydelse på den daglige klinikdrift.

Den anden Brexit, den engelske forening BCA’s exit fra den europæiske kiropraktorunion ECU, har han ikke meget sige om:

”Jeg forlod BCA for godt ti år siden og har ikke indsigt i utilfredshed mht. ECU. Jeg er medlem herovre af United Chiropractic Association.” ´

”England er stadigvæk et godt land at være dansk kiropraktor i. Dagligdagen er fyldt med behagelig patientkontakt, åbenhed over for udlændinge, god humor blandt befolkningen og smuk natur, så liver er godt herovre.”