Foran klinikken.jpg

Verden som arbejdsplads
Jeg har altid engageret mig i frivillige projekter. Det er en perfekt måde for mig at bidrage engageret i en forening, et samfund eller en hel befolkning.

Projekterne er vokset i takt med mig selv, fra gymnastiktræner, til konfirmationsleder, to måneder på et hjem for handicappede børn i Bolivia, og nu som kiropraktor for World Spine Care i Den Dominikanske Republik. Jeg er heldig at have et erhverv, som tillader mig at arbejde uden løn og tilbyde noget, der er meget mere værdifuldt end penge.

Frivilligt arbejde er en symbiose, hvor alle involverede beriger hinandens liv.

Behandling af patient på briks.jpg
Evelina behandler en patient i klinikken i Moca, Den Dominikanske Republik.
Jeg vidste ikke, at alle nye indtryk, fra møder med mennesker til forståelse af medfødte privilegier, skulle forandre mig som person.

En idé bliver til
Det var på DKF´s generalforsamling, jeg for første gang hørte om World Spine Care. En perfekt organisation med det formål at levere bæredygtig, integreret og evidensbaseret rygbehandling til andre dele af verden.

Et år senere sad jeg på flyveren til Den Dominikanske Republik, spændt og forventningsfuld med to måneders volontørarbejde i Moca foran mig.

Jeg anede ikke, at jeg skulle forlænge kontrakten 2 måneder mere, fordi jeg trivedes så godt. Jeg anede heller ikke, at jeg skulle strande i Caribien pga. Coronakrisen. Jeg vidste ikke, at alle nye indtryk, fra møder med mennesker til forståelse af medfødte privilegier, skulle forandre mig som person. Men jeg vidste, at jeg ville få en fantastisk oplevelse, da den indstilling du går ind i en opgave med, er lig den oplevelse, du får tilbage. Ikke bare når det kommer til frivilligt arbejde – men i livet generelt.

Typisk meal med fisk og ris.jpg
Typisk frokost. Ris og madbananer er dominikanernes rugbrød.

World Spine Care-klinikken
Moca er en lille by i den nordlige del af Den Dominikanske Republik. Klinikken ligger bag byens hospital, integreret i et center for rehabilitation.

Patienterne repræsenterer alle indkomsttrin – fra virkelig fattige til middelklasse, analfabeter til universitetsuddannede. Man samarbejder med kiropraktorer fra andre dele af verden, rehabilitationscenterets medarbejdere og organisationens kontaktpersoner.

Den typiske dominikaner er åben, hjælpsom og har et positivt livssyn. Mennesker er mennesker – vi ligner hinanden mere, end vi er forskellige, men der er alligevel nogle forskelle kulturelt og samfundsmæssig, som påvirker den dominikanske befolknings helbred. Belastningerne i samfundet spejler sig i patienternes kroppe.

Den Dominikanske Republik har verdens højeste antal motorcykelulykker. De fleste fødsler (80%) foregår med kejsersnit, og mange kvinder gennemgår kirurgisk sterilisering efter det sidst ønskede barn. Hjemmegående kvinder er almindeligt, og landet er præget af en machokultur. Maden er ofte friteret og alkoholindtaget højt. Der findes ikke rigtigt noget alternativ til medicinsk behandling, og derfor har mange patienter gennemgået scanninger, røntgenundersøgelser, steroidinjektioner eller operationer. Det er unødvendigt brug af allerede begrænsede ressourcer.

At forblive arbejdsdygtig er livsafgørende, hvorfor patientundervisning, hjælp til selvhjælp og manuel behandling er meget vigtigt i underudviklede lande. En stor del af befolkningen mangler sikkerhedsnet og arbejder for at overleve.

behandling uden for.jpg
Behandling efter morgentræning med Robertos klub: 8 km løb kl 06:00 hver onsdag (inden pandemien).

Alt rundt omkring
Udover arbejdet i klinikken var der rigelig med tid til weekendrejser, aftenaktiviteter og træning. Moca ligger godt til i forhold til udflugter, og du kan besøge alt fra strande, hovedstaden Santo Domingo til landets højeste bjerg Pico Duarte. Mine fritidsaktiviteter inkluderede løb, styrketræning på Robertos Gym, onsdags-mojitos, middage med venner og dans.

Dominikanere er meget  sociale og elsker at drikke øl, spille domino og danse. De sociale aktiviteter gør dig til noget mere end bare en gennemrejsende. De gør dig til en del af kulturen, og giver dig mulighed for at lære et nyt sprog og skabe venner for livet.

5 personer.jpg
Evelina Elmgren med to kollegaer, James Leonard (USA) og Pierre Cupif (Frankrig) og to patienter i klinikken.

Hvad har jeg lært?
Mine mål for rejsen var at bidrage aktivt til at skabe en bedre verden, blive flydende i spansk og få en masse nye kundskaber og oplevelser. Målene har jeg nået, men derudover er jeg blevet bedre til at lytte og give tydelige forklaringer (nogle gange er det godt med sprogbarrierer).

Jeg er begyndt at lære, hvordan en international organisation fungerer, og glæder mig til fortsat at være en del af den.

World Spine Care-oplevelsen har gjort mig mere taknemmelig for det, jeg har, og lært mig endnu mere om mine medfødte privilegier og muligheder.

Læse rgtbillede.jpg
Mange patienter kommer med MR-scanninger og/eller røntgenbilleder i store kuverter, med eller uden beskrivelser.
Vær med

• World Spine Care er en NGO, der arbejder for bedre rygsundhed i hele verden – også og især der hvor det går ud over din evne til at forsørge dig selv, når du får ondt i ryggen.

• WSC driver blandt andet klinikker i bl.a. Den Dominikanske Republik, Botswana og Ghana og er involveret i projekter i Indien.

• Du kan arbejde frivilligt som Evelina  – WSC har stillinger for frivillige.

• Du kan også donere til organisationens arbejde, støtte ved at købe merch og modtage nyhedsmails og meget mere: Worldspinecare.org

Maske på gaden.jpg
COVID-19 kom og skabte bl.a. kø til madbutikken. Ved indgangen står medarbejdere med håndsprit og langs køen går politi med maskingevær for at sikre, at alle holder 1,5 m afstand. Maske er obligatorisk på offentlige pladser.

Frivillig under COVID-19 – kreativ i krisetider

Da jeg kom til Den Dominikanske Republik vidste jeg godt, at coronavirus fandtes, men spredningen var begrænset. Jeg troede ikke, COVID-19 skulle påvirke mit liv, men jeg tog fejl.

På under en uge, to måneder inde i mit ophold, forandredes alt. Centeret for rehabilitering og World Spine Careklinikken blev nødt til at lukke, ligesom alle andre forretninger undtaget madbutikker, kiosker, apotek og sygehus. Udgangsforbud mellem 17-06, med 6 måneders fængsel for den, som ikke følger de nye love. Social isolation.

Krisetider gør dig løsningsorienteret, og i stedet for kiropraktik i klinikken arbejdede jeg med digitalt indhold for World Spine Care; patientinformation, blogposts og oversættelse. Som sagt: Den indstilling du går ind med, er lig den oplevelse, du får tilbage.

Pt. (25/5) åbner Den Dominikanske Republik langsomt op igen, mens Evelina venter på at få plads på et af de få fly mod Europa.

Infinity pool.jpg
Opholdet gav også tid til at være turist og tage på tur rundt i landet.