image00138.jpeg

Muligheden opstod, da den daværende fysiske vejleder sagde op, kort før holdet skulle på verdensturné. Nyuddannede Andreas Gjengedal, der er tidligere gymnast, blev opfordret af venner til at søge stillingen. Han var næsten lige blevet færdig med turnus og var blevet fastansat i klinikken. Han greb chancen og søgte jobbet 11. oktober. Den 16. var han til samtale, den 18. fik han jobbet, og 5. november startede han – i Dubai.

 På meget kort tid blev klinikken skiftet ud med en omrejsende tilværelse og en ny hverdag præget af uforudsete udfordringer, men også mange gode stunder, fortæller Andreas Gjengedal, der føler sig enormt heldig.

Dubai, Argentina, Uruguay og nu Thailand. Hvad er næste stop?
– Vi ved det ikke. Det har været en præmis fra starten af turen, at den bliver planlagt undervejs på grund af Corona. Vi regner med at besøge et land mere, før rejsen går hjem igen i slut-marts. Derefter skal vi på Danmarksturné, hvor gymnasterne optræder med deres show QUA. Til juni rejser vi på Europaturné. Når vi kommer hjem, optræder vi en sidste gang til landsstævnet i Svendborg.

image00040.jpeg
Om Andreas Gjengedal
  •  29 år. Bor på Nørrebro i København
  •  Cand.manu. fra Syddansk Universitet juni 2020.
  • Turnus hos Kiropraktik i Centrum frem til august 2021, hvor han efterfølgende blev ansat.
  • Født i Norge og flyttede til Vejle med familien som 8-årig.
  • Medgrundlægger og cheftræner for FREM Odense Livredning, 2015-20.
  • Medgrundlægger og bestyrelsesmedlem, FNKS’ Sportsudvalget, 2015-17.
  • Kystlivredder, instruktør, supervisor og fysisk vejleder hos Trygfonden Kystlivredning.

Insetram: @a.gjenge og @dgiverdensholdet

Tilpasninger og løsninger
– Den største udfordring har været skiftende restriktioner fra land til land, fortæller Andreas Gjengedal.

– Den tredje bølge ramte os, da vi var i Argentina og pludselig kunne høre, hvordan verden igen lukkede ned og vidste, at vi i endnu højere grad skulle tilpasse os og finde nye løsninger for resten af turen. Som fysisk vejleder er han med for at behandle og forebygge skader samt tilrettelægge fysiske træninger, men også håndtere et hav af sundhedsfaglige problematikker, som ikke kun er af biomekanisk karakter.

– En almindelig dag starter med, at jeg står for cardio- eller styrketræning med gymnasterne. Efterfølgende åbner jeg op for kiropraktorbriksen, hvor gymnasterne kan få behandling. Derudover går der tid med administrative opgaver og møder i lederteamet. Vi skifter lokation næsten dagligt, så omgivelserne er altid forskellige – det påvirker både, hvordan jeg kan tilrettelægge en træning, og hvor briksen skal stå.

– Jeg er den eneste sundhedsfaglige person på rejsen. Det betyder, at det er mig, gymnasterne kommer til, hvad enten det drejer sig om en forstuvet finger, udslæt, madforgiftning eller hjemve. Jeg har en gatekeeperfunktion, dvs. at det er mit ansvar at vurdere, hvornår jeg selv kan løse en problematik eller skal kontakte en lokal læge eller lignende. Heldigvis har jeg et stærkt og yderst kompetent tværfagligt Health Team i Danmark bestående af kiropraktorer, fysioterapeuter og læger, som jeg kan sparre med, så jeg står aldrig helt alene. Det sætter jeg enormt stor pris på, forklarer han.

image00007.jpeg
Andreas Gjengedal står klar, hver gang gymnasterne
springer højrisikospring, hvis uheldet skulle være ude. Her til opvisning i National Stadium i Bangkok.
Det er mig, gymnasterne kommer til, hvad enten det drejer sig om en forstuvet finger, udslæt, madforgiftning eller hjemve.

Hvad er det mest udfordrende?
– Det har været gymnasternes største drøm at komme på DGI Verdensholdet, og enhver skadesperiode føles som midlertidigt at være sat af holdet. Det stiller store krav til mig som behandler i forhold til information, behandlingsplaner og smertehåndteringsstrategier, så jeg kan hjælpe dem tilbage hurtigst muligt. Det er udfordrende, fordi det er mig, som træffer beslutningen om, hvornår gymnasterne er klar til at vende tilbage, og det stemmer ikke altid overens med deres forhåbninger.

– Rent fagligt er det spændende dagligt at følge gymnasternes fremskridt og tilbagegang i forhold til min behandling og forebyggelse af deres skader. Jeg kan i realtid se en meget direkte effekt af den behandlingsplan, jeg har lagt og kan hurtigt sadle om, hvis det ikke går som forventet, pointerer Andreas Gjengedal og fortæller om et særligt minde:

– En af gymnasterne havde siddet ude fra spring i længere tid, og det var fantastisk at være til stede den dag, han endelig sprang med igen og dele den glæde med ham og holdet.

Hvilke problemstillinger ser du?
– Oftest er det underekstremitetsproblematikker i form af forstuvede ankler, tzuk-fødder (anterolateral ankle impingement syndrom) og generelt overbelastede fødder.

– Gymnasterne er aktive hver dag i et helt år med shows, træning eller workshop. For at forbygge
skader har jeg haft særligt fokus på at lave tung styrketræning og stabilitetstræning samt at skabe gode rammer for restitution.

– Et andet vigtigt fokuspunkt for mig er rigeligt med mad og søvn.

At holde hovedet koldt
Til juli, når stillingen udløber, vender Andreas Gjengedal stærkt tilbage som kiropraktor hos Kiropraktik i Centrum i København. Med sig har han en masse minder og nye kiropraktorfaglige erfaringer. Og så har han lært noget om ledelse:

– Jeg har lært rigtig meget. Pandemien har krævet, at både lederteamet og gymnasterne har været enormt omstillingsparate med en hverdag, hvor planerne ændrer sig hele tiden. Det har været særligt vigtigt i min rolle som leder at holde hovedet koldt og skabe en rolig og tryg atmosfære på holdet.

image00081.jpeg
DGI Verdensholdet.
28 elitegymnaster rejser jorden rundt med rejseleder, to instruktører, en kommunikationsmedarbejder og en fysisk vejleder. Billedet viser en aften i Necochea, Argentina, hvor en dag med workshops blev sluttet af med traditionel argentinsk aftensmad og bål-hygge.