Politik
DKF har masser af forslag til politikerne
En kommende sundhedsreform bliver smal, men kiropraktorerne skal forsøge at blive hørt.
Da Michael Christensen blev formand for Dansk Kiropraktor Forening i november sidste år, var det med et budskab om at turde mere, tage mere ansvar og skabe mere samarbejde på tværs. Nu er hvedebrødsdagene ovre, og det er blevet tid til at konkretisere de mange ideer. Og forhåbentlig komme lidt videre med den politiske proces.
– Sidste efterår, kort før formandsskiftet, sendte Lone Kousgaard Jørgensen en mail til Folketingets sundhedsordførere med fem helt konkrete forslag til sundhedsreformen. Men så brød Covid-19 igen ud i lys lue, og alle tanker om sundhedsreformen blev lynhurtigt kørt i garagen, fortæller Michael Christensen og fortsætter:
– Kort efter nytår meddelte Statsministeren så, at regeringen vil lancere deres udspil til en reform inden udgangen af marts. Det betyder, at DKF må på banen og igen spille vores ideer ind i reformforhandlingerne, fastslår formanden. DKF er dog ikke den eneste interesseorganisation, der gerne vil være med på sidelinjen, når forhandlingerne starter. Slet ikke. Og det ser bestemt ikke ud til, at regeringen planlægger en reform, hvor alt er i spil.
– Alt peger på en ret smal reform med fokus på ulighed i sundhed – måske krydret med lidt psykiatri, siger Michael Christensen, der gør det klart, at det betyder, at DKF skal være klare i spyttet og meget konkrete og målrettede i vores forslag. Og selv da er der absolut ikke nogen garantier for, kiropraktorerne vil blive hørt. Men det er ikke en undskyldning for ikke at prøve.
– Når vi taler om ulighed i sundhed, taler vi kiropraktorer som regel om brugerbetaling.
Men det kommer vi ikke langt med i denne omgang. Vi skal til gengæld kunne formå at adressere, at der faktisk er stor forskel på den behandling, folk får i de forskellige regioner, siger Michael Christensen og peger på nye tal fra Dansk Rygdatabase, som regionerne driver under Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).
– Tallene viser for eksempel, at nordjyske hospitaler både er dem, der opererer mest og samtidigt dem, der laver færrest genoptræningsplaner. Det er stærkt bekymrende og præcis sådan noget, der desværre medvirker til, at borgerne ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet igen, og at de begynder at tage smertestillende midler, siger Michael Christensen og peger på, at patienter fx i det sydjyske både opereres mindre og i højere grad hjælpes med genoptræning.
– Det er den slags ulighed i sundhed, som er noget skidt for patienten, og hvor løsningen for de fleste sandsynligvis er omkostningsneutral eller endda billigere. Her har vi noget at komme med som faggruppe, fortæller han. Netop sammenhæng i sundhed er også baggrunden for, at kiropraktorerne i forbindelse med overenskomstforhandlingerne blev enige med RLTN om at spørge sundhedsministeriet om ikke, det kunne være en god ide, at kiropraktorerne fik mulighed for at henvise patienter til fysioterapeut.
– Vores fælles brev til sundhedsministeriet har vi ikke fået svar på endnu. Men det ændrer ikke på, at det er skørt, at vores patienter skal forbi lægen for at få en henvisning til fysioterapi. Den omvej koster ikke bare samfundet penge, undervejs taber patienterne energien, mens de venter. Og så står de smertestillende midler lige for, siger Michael Christensen, der håber, at de gode argumenter bliver hørt. Som mange måske hørte på Fagligt Årsmøde i november, advokerede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm for, at vi som faggruppe netop holder fast i vejen med pakkeforløb og fokus på kvalitet.
– Selvom pakkeforløbene godt kan føles lidt snævre, er der ingen vej udenom. Regionerne er glade for, at forløbene er klart beskrevne, og forløbene giver patienterne tryghed, overblik og skaber sammenhæng i deres smerter. Skal patienterne have højere tilskud, er pakkeforløbene vejen frem, erklærer foreningens formand. Det betyder, at man i DKF som del af overenskomstprojektet, der moderniserer ydelserne, arbejder ganske målrettet på at finde nye områder, der kan pakketeres og blive en del af menukortet. Det kan både være specifikke diagnoser såsom hovedpine og hoftesmerter eller særlige tilbud til udvalgte grupper.
– For eksempel bliver der flere ældre i samfundet, og det betyder, at vi både håber, at vi kan fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet og samtidig holde dem væk fra den dyre behandling og pleje, fx på sygehusene. Her har kiropraktorerne jo en rolle at spille, siger Michael Christensen I det hele taget er der masser af ideer parat til de politikere, der har lyst til at gribe dem.
Foto: Anders Bach
5 forslag til bedre sammenhæng i det nære sundhedsvæsen
1) Henvisning til fysioterapi
Op mod 20% af kiropraktorpatienterne opfordres til at modtage behandling hos fysioterapeut. Derfor foreslår Dansk Kiropraktor Forening, at kiropraktorerne får mulighed for at henvise patienter til fysioterapi ligesom lægerne. Dette vil øge sammenhængen i patientforløb samt gøre patientens vej mere smidig og målrettet.
2) Kiropraktorer vil bidrage med ressourcer i det nære sundhedsvæsen
Muskel-led-smerter er årsag til ca. 25% af alle besøg hos de praktiserende læger. Hvis disse patienter anbefales at gå direkte til kiropraktor, vil det betyde, at nogle opgaver, som i dag fylder i almen praksis og på sygehusene, forsvinder. Det vil forkorte ventetiden, og det vil bidrage til en hurtigere og billigere diagnose og behandling af patienterne.
3) Sammenhæng som patientrettighed
Patienter cykler rundt i sundhedsvæsenet og smertestillende medicin med mange bivirkninger, scanninger og operationer bliver brugt alt for ofte, inden de konservative muligheder er udtømt. Udredning og efterfølgende rådgivning og behandling hos kiropraktor er low-tech og low-cost – manuel behandling er god smertelindring uden bivirkninger.
4) Behandlingsgaranti til konservativ behandling
Sundhedsstyrelsens kliniske retningslinjer peger på, at der skal gives råd og vejledning og manuel behandling før kirurgi for stort set alle lidelser i muskler og led (undtagen frakturer). Dansk Kiropraktor Forening opfordrer derfor politikerne til at indtænke nem og hurtig tilgang til konservativ behandling i den kommende sundhedsaftale.
5) Pakkeforløb skaber overblik
Kiropraktorerne tilbyder allerede overenskomst-aftalte pakkeforløb til patienter med diskusprolaps i lænden og nakken samt til patienter med spinalstenose. Forløbene er evidensbaserede og giver patienterne tryghed, overblik og skaber sammenhæng. Vi foreslår, at der i samarbejde med praksisorganisationerne udarbejdes tværfaglige pakkeforløb for endnu flere lidelser. Det kan fx være hovedpine, hoftesmerter osv.