Portræt
Et ekstremt afvekslende arbejdsliv
Det var ikke et mål for Lise at forlade primær praksis, men hun har det som en fisk i vandet med to jobs.
Det gælder om at holde tungen lige i munden, når kiropraktor Lise Lykke Oddershede tager på arbejde. For hun skal have styr på kalenderen for ikke at komme til gå ind af døren det forkerte sted.
– Jeg har altid haft mere end én arbejdsplads – jeg kan godt lide at have flere hatte på og holde mange bolde i luften, fortæller hun om sit arbejdsliv, hvor de forskellige arbejdsopgaver komplementerer hinanden.
– På sygehuset følger patienterne ikke altid bogen. Og den erfaring bruger jeg i undervisningen på SDU. Jeg synes, det er sjovt at undervise, og det er udfordrende på den fede måde. Jeg elsker at lære fra mig og gøre de studerende klar til en klinisk hverdag, hvor 1+1 ikke altid giver 2. Og så er jeg omgivet af exceptionelle kollegaer med høj faglig standard både det ene og det andet sted, og det giver mig et stort drive i mit virke som både kliniker og underviser, erklærer hun.
Afvekslende arbejdsliv
I en typisk uge for Lise bruger hun halvdelen af tiden på at undervise eller forberede undervisning og den anden halvdel med patienter, både med og uden studerende på rygmedicinsk afdeling i Middelfart (Rygcentret).
– Mit arbejdsliv er ekstremt afvekslende – der er tid til både fordybelse og til at eksekvere. Og så giver det sammenhæng. På SDU møder jeg de studerende sidst på bacheloren og er med til at plante frø, se frøet spire videre på kandidaten, og så møder jeg dem igen på klinikken i Middelfart 2 år efter det første møde og kan se, hvordan de har vokset og kan bidrage videre til deres faglige udvikling, fortæller hun.
Når Lise er på Rygcentret, ser hun de patienter, der typisk allerede har været forbi en kiropraktor, en læge eller en fysioterapeut.
– Jeg håber, vi siger det samme til patienterne på Rygcentret som ude i praksis. Vi har ikke den gyldne nøgle på Rygcentret, og vi behandler ikke manuelt. Det vi gør, er at vi klæder patienterne på til at kunne håndtere deres smerter, og vi vurderer, om der skal anden relevant udredning eller kirurgi til. Noget af det, der gør Rygcentret effektivt er, at vi har muligheden for at sparre tværfagligt – udover os kiropraktorer er der ansat kirurger, reumatologer, sygeplejersker og fysioterapeuter, så vi kan tage den hele vejen rundt rent diagnostisk og i forhold til den videre plan, siger hun.
Magtkampe er skrøner
Det har ikke været et mål i sig selv at forlade primærpraksis, men sådan er det gået.
– Det er snart 2 år siden, jeg har arbejdet i en privat klinik. Da jeg studerede, troede jeg, det var det, jeg skulle, men jeg har ikke savnet at praktisere på den måde et eneste sekund, fortæller Lise Lykke Oddershede og fortsætter:
– Jeg vil gerne vise, at der er andre muligheder end at være i en privat praksis. Det er en akademisk uddannelse, vi får, så det handler om at tage skyklapperne af. Vi er godt besat i primær praksis, så mit store ønske er, at vi kommer ind i sekundærsektoren, også i de andre regioner. Vi er enormt dygtige på vores felt – så vi skal bruge det, og de skal bruge os. Men det handler om, at vi skal tilbyde os, erklærer hun.
Med muligheder mener Lise Lykke Oddershede, at der er masser af muligheder ikke bare på sygehusene, men også i det kommunale, hos sundhedsforsikringsselskaberne og derudover også som underviser på sundhedsuddannelser. Og vi skal ikke være så bange for lægerne.
– Det med at der er en magtkamp med lægerne bliver mere og mere en skrøne – det er sjældent, jeg møder det. Så den kan vi godt pakke sammen. Vi møder patienter, der troede, de skulle snakke med en læge, men så må vi forklare, at vi er ansat til at varetage mere eller mindre den samme opgave, og så plejer det ikke at være et problem, slutter Lise Lykke Oddershede.
Deltid på rygmedicinsk afdeling i Middelfart (2-3 dage om ugen)
• Supervisor for de studerende der er i klinik det sidste år på uddannelsen
• Prinicipal for turnuskiropraktorer
• Tillidsrepræsentant
Deltid på SDU – videnskabelig assistent (2-3 dage ugen)
• Underviser og tilrettelægger undervisning, bidrager til nye fag mv.
• Tovholder på MSK-diagnostik (B12) og Præklinisk Kursus (K6)