IMG_6303.JPG

Måske fulgte du med på skærmen, da 72 topgymnaster sprang og hoppede sig til en sand regn af medaljer i oktober. DR sendte nemlig live fra EM i den særlige holdgymnastik, TeamGym, som kræver spændstige muskelfibre og ledbånd, men også teamwork og rytmisk sans – og som i den grad har gavn af at have et erfarent behandlerteam i ryggen.

”Jeg er kiropraktor for de seks danske landshold i TeamGym og har sammen med en fysioterapeut ansvaret for at hjælpe gymnasterne bedst muligt gennem det hårde forløb, det er at være på landsholdet og gennemføre EM,” fortæller kiropraktor Anne-Marie Madsen fra Aarhus.

”Jeg bruger enormt meget tid på det ved siden af mit faste arbejde i en klinik, fordi jeg synes, det er hammer sjovt!”

TeamGym er en holdsport med 6-12 gymnaster, der kombinerer rytmisk gymnastik med spring. Gymnasterne konkurrerer i tre discipliner: En rytmisk serie til fri musik, en serie af spring på fibermåtte, også kaldet tumbling, og så spring på en trampet, en skrå minitrampolin.

Se eksempler på TeamGym her på DR 

Anne-Marie Madsen forklarer:
”Hvert hold skal gennem en rytmisk serie på gulv, hvor alle 10 gymnaster er med, samt springe tre omgange på hhv. trampolinen og banen, hvor de skal stille med de 6 bedste gymnaster i hver omgang. Så i alt 36 spring, der gerne skal landes flot på benene, og en rytmisk serie, der skal være helt synkront udført.”

IMG_6244.jpg

EM i TeamGym finder sted hvert andet år i uge 42. Danmark stiller med et landshold i hver gruppe – og er med helt fremme. Herrerne har vundet guld ved de seneste 13 europamesterskaber. I 2016 vandt senior-mixholdet sølv og kvinderne bronze.

I år blev både alle hold smykket med medaljer og både JuniorDrenge, JuniorMix og SeniorHerrelandsholdet vandt guld!

Størstedelen af arbejdet går med individuelle forløb med samtaler, undersøgelse, behandling og vejledning i skadesforebyggende øvelser.
IMG_6316.JPG

Lang, grundig forberedelse
Der findes ikke et VM, så EM er det højest internationale niveau, gymnasterne kan konkurrere på. I år var Lissabon værtsby.

Forløbet op mod et EM starter næsten et helt år inden.

”Gymnasterne bliver udtaget i december. Derefter har vi så ca. 10 weekender frem mod EM. Alle gymnaster er amatører og laver gymnastik ved siden af deres skole, uddannelse eller arbejde. En del af juniorgymnasterne går på efterskoler, hvor de dyrker gymnastik mange timer om ugen,” forklarer Anne-Marie Madsen. 

”Jeg besøger alle hold på skift til deres træning. I foråret screener vi alle gymnaster for evt. at finde problematikker i muskler og led, som vi skal sætte særligt ind overfor. Vi laver også en særlig fysisk træning for at styrke gymnasterne til de mange og hårde landinger. Størstedelen af arbejdet går med individuelle forløb med samtaler, undersøgelse, behandling og vejledning i skadeforebyggende øvelser.” 

”Det er også min opgave at vejlede landstrænerne om gymnasternes fysiske form, når de skal udvælge gymnasterne undervejs, så vi undgår at få halv-skadede gymnaster med. I stedet kan vi hjælpe med den rette genoptræning.” 

I slutningen af september gennemfører alle hold en testkonkurrence, hvor de afprøver deres spring og rytme – en slags generalprøve. 

Få uger efter går det løs – og det er intenst.

IMG_6240.jpg
"Kristoffer Hayes er en af de allermest rutinerede gymnaster på herrelandsholdet, og to dage før vi skulle flyve, fik han desværre en forstrækning i læggen. Så arbejdet med ham frem mod konkurrencen var ekstra fokuseret for, at han kunne komme i konkurrence. Derfor var det en stor fornøjelse at se ham løfte EM-trofæet sammen med resten af holdet,” fortæller holdets kiropraktor Anne-Marie Madsen.

Fra morgen til aften
15. oktober drog de 72 gymnaster med deres trænere og behandlere afsted mod Portugal - i topform og fulde af forventninger.

Selvom Anne-Marie Madsen ikke er på gulvet som gymnast, er det absolut ikke en badeferie. Det er hårdt arbejde:

”Under EM arbejder jeg i hallerne hver dag fra morgen til aften, og her er rigtig meget ‘hands on’. Gymnasterne har brug for hjælp til at få tapet en ankel eller et håndled, eller få behandling af fx ømme muskler, der skal løsnes op, eller en ryg eller ankel, der har sat sig fast efter en landing - og her er en manipulationsbehandling ofte en hurtig og effektiv behandlingsform.” 

”Når jeg har behandlet og tapet gymnasterne før konkurrencen, følger jeg holdet rundt mellem opvarmning og konkurrence i alle tre discipliner. Og her skal jeg være klar, hvis der skulle opstå en skade eller andet, som gymnasterne har brug for hjælp til.” 

IMG_6224.jpg
Anne-Marie Madsen behandler gymnast for det danske landshold i TeamGym til EM i Lissabon, som kastede en sand medaljeregn af sig.
Blå bog

Anne-Marie Madsen

  • Uddannet kiropraktor fra Syddansk Universitet i 2012 og gennemførte turnusuddannelse i Lyngby
  • Ansat i Højbjergklinikken i Aarhus
  • Allerede under uddannelsen begyndte Anne-Marie at specialisere sig i sine to store passioner, nemlig behandling af babyer og børn samt idrætskiropraktik
  • I 2017 gennemførte hun den Idrætskiropraktiske Efteruddannelse på Syddansk Universitet
  • Fra 2014-15 var hun jorden rundt med DGI’s verdenshold, hvor hun dagligt behandlede og trænede elitegymnaster.
  • Arbejder for håndboldligahold og ansat i Århus Håndbold

Next level-spring
Heldigvis blev der ikke så meget brug for Anne-Marie under selve konkurrencerne. Kun to gymnaster fik mindre skader, som hun og fysioterapeuten kunne håndtere på stedet. Og det er altså ud af 432 spring i konkurrence og mindst det dobbelte til træning dernede, fortæller Anne-Marie meget tilfreds og påpeger, at nok kan det skyldes den grundige skadesforbyggelse, men også de meget dygtige landstrænere, der er rigtigt dygtige til at tage imod gymnasterne, når de springer. 

Alle forventninger blev indfriet - og mere til. Ud over de mange medaljer til alle 6 hold, satte herrelandsholdet helt nye standarder for, hvilke spring der overhovedet udføres i TeamGym, fortæller Anne-Marie Madsen.

”Det er en fed faglig og personlig udfordring at arbejde med elitegymnaster. De træner benhårdt og stiller store krav til, at deres kroppe skal fungere optimalt så de kan præstere på topniveau.”

”Det er i perioder meget hårdt arbejde og kræver en del timer ud over mit arbejde i den klinik, hvor jeg er ansat til daglig. Men det er det hele værd, når gymnasterne står med kæmpe smil og medaljerne om halsen - og ikke mindst, når jeg får et knus af en gymnast, som takker mig for, at jeg har hjulpet ham til at kunne ”gå på gulvet”.

IMG_6268.JPG
TeamGym kombinerer rytme og spring

En holdsport, hvor du:

  • Laver en rytmisk serie til fri musik
  • Springer på måtte. Her sætter du en række spring sammen til én samlet serie
  • Springer i trampet, som er en lille skrå trampolin. Her laver du fx en salto

Træningen er alsidig og fokuserer på koordination, rytme og kraft. Teamwork og teknik spiller også en stor rolle.

Oplev TeamGym på højeste niveau i 2020, hvor EM afholdes i Ballerup i uge 42.
www.gymdanmark.dk

IMG_6312.JPG