christina nielsen_20.jpg

British Medical Journal har i dag, onsdag den 13. marts 2019, offentliggjort forskning baseret på næsten 10.000 patienter, der viser, at manuel behandling af ryggen er en effektiv behandling på samme niveau som rygtræning.  

Artiklen er skrevet af en international forskergruppe under Cochrane samarbejdet. Gruppen har samlet og gennemgået lodtræningsforsøg og vurderet effekten af manuel behandling sammenlignet med en række anbefalede og ikke anbefalede behandlinger for patienter med langvarige rygsmerter. Resultaterne skaber vished om effekten af manuel behandling som for eksempel manipulation, der blandt andet udføres af kiropraktorer.

- Cochrane er generelt meget forsigtige i deres konklusioner, men på baggrund af kliniske undersøgelser på næsten 10.000 mennesker konkluderer de altså at, at manipulation og mobilisering af rygsøjlen er mindst ligeså effektivt som andre anbefalede behandlinger for rygsmerter. Det gælder for eksempel træning og gigtmedicin, siger Jan Hartvigsen, kiropraktor og Professor på Syddansk Universitet og fortsætter:

- Resultaterne tyder på, at manipulation kan give hurtigere bedring i funktion end træning og medicin. Og så er det kendt, at manuel behandling og træning har færre bivirkninger end medicinen.

Flere muligheder for folk med ondt i ryggen

Artiklen er godt nyt til de mange danskere, der døjer med rygsmerter. Der er nemlig nu bevis for, at der er flere effektive behandlingstilbud.

- Træning og manipulation bør anbefales som ligeværdige behandlingstilbud. For den enkelte betyder det, at man har flere muligheder for at få den behandling, man føler er den mest virkningsfulde, siger Jan Hartvigsen. Udfordringen for os forskere er nu at blive bedre til at dokumentere nøjagtigt hvem, der har bedst gavn af de enkelte behandlinger. Og så kan det jo tænkes, at de for nogle virker bedre, hvis de gives i kombination med hinanden.  

Cochrane samarbejdet er den mest autoritative internationale organisation til bestemmelse af effekt af behandlinger. Cochrane Back and Neck Group har base i Toronto og er en uafhængig nonprofit organisation.

Se hele forskningsartiklen her: https://www.bmj.com/content/364/bmj.l689